≫ 

EU "zavrće uši" zbog taksi na srpsku robu, u Prištinu stiglo važno pismo: Tražimo konkretne korake ka obustavi oporezivanja

Lideri institucija su pozvani da jasno artikulišu korake korake koji će omogućiti suspenziju taksi, što će, kako je navela, omogućiti nastvak dijaloga sa Begradom

  • 9

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, zajedno sa šefovima drugih međunarodnih misija u zemlji, ponovo je zatražila danas od privremenih prištinskih institucija da suspenduju sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Lideri institucija su pozvani da jasno artikulišu korake korake koji će omogućiti suspenziju taksi, što će, kako je navela, omogućiti nastvak dijaloga sa Begradom.

U pismu Kancelarije EU se traži od kosovske vlade da preduzme konkretne korake ka obustavi oporezivanja radi otvaranja puta ka uspešnom dijalogu.

Apostolova je u pismu prištinskim institucijama navela da je mnogo puta do sad već rečeno da je nametanje stopostotno uvećanih taksi jasno kršenje sporazuma CEFTA, što je u suprotnosti sa duhom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i negativno utiče na regionalnu saradnju.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova-Printksin: Youtube/ Nenad Radosavljevic

- EU je najveći donator, investitor i trgovinski partner Kosova. Takse i carinske barijere u slobodnoj trgovini, bilo da ih nameće Kosovo ili bilo koja susedna zmelja, ometaju put regiona ka konkurentnoj tržišnoj ekonomiji i čine je manje privlačnom kao mesto za ulaganje - stoji u pismu.

Kako se navodi, ove takse su negativno uticale na proces dijaloga sa Srbijom, ukidanje poreza omogućilo bi brzo nastavljanje dijaloga.

- Uspešan dijalog koji vodi ka sveobuhvatnom i održivom sporazumu će doprineti stabilnosti Kosova i celog regiona. Svesni smo, ističe se, da uspeh dijaloga zavisi od izbegavanja štetnih aktivnosti , kako se navodi, obeju strana - navodi se u pismu, piše Zeri.

Uspešan dijalog koji vodi ka sveobuhvatnom i održivom sporazumu će doprineti stabilnosti celog regiona, navodi se u pismu-Foto: Tanjug/AP

U pismu se podseća da je EU zatražila od Beograda i Prištine da deluju u skladu s tim.

- U tom duhu ozivamo vladu Kosova da jasno artikuliše konkretne korake koje će preduzeti kako bi omogućila suspenziju taksi, kako bi regionalna saradnja mogla krenuti napred. Takođe pozivamo vladu da ozbiljno preispita predloge Evropske komisije da pomogne da se uklone necarinske barijere sa kojima se suočava izvoz Kosova u zemlje regiona - stoji u pismu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    15. februar 2019 | 19:52

    Da EU i SAD zaista žele povlačenje taksi, znali bi šta treba da urade- povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i potpuna obustava podržavanja te lažne države, makar privremeno. Da vidite kako bi za pet minuta sve doveli u red. Ali je poenta što to nije u interesu SAD i EU. U njihovom je interesu da Srbi sve više napuštaju KIM. Šatro najmoćnije države sveta ne mogu da utiču na tu malu "državu". Kako da ne.

  • Ja

    15. februar 2019 | 21:32

    Zabraniti njima izvoz droge u EU. To bi za šiptare bio udarac. A za Kokice i plazmu njih nije briga.

  • Nikolas

    15. februar 2019 | 20:30

    ZAPADNOJ ELITI TREBA DUVKA I DOBAR STOF ZA SMRKANJE I ZATO SU ZA VELIKU ALBANIJU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA