≫ 

Zapaljiva Ramina izjava o korekciji granica: Na konferenciji o bezbednosti u Minhenu poručio da je Kosovo deo Albanije

Grčki portal "Prototema" prenosi da je albanski premijer osudio sve one koji se protive ideji o "korekciji kosovskih granica" nazivajući Kosovo delom Albanije

  • 19

Albanski premijer Edi Rama rekao je u intervjuu za televiziju "Vižn plus" da je ideja o "korekciji granice" lažne države Kosova i Srbije jedno od mogućih rešenja kosovskog problema, a samo Kosovo je nazvao "delom Albanije"!

- O čemu govorimo danas sa Grčkom? O granici. O čemu su razgovarali Kosovo i Crna Gora i šta se sve dogodilo? O granici. Zašto se ne bi razgovaralo o granici između Kosova i Srbije? Razgovaraćemo i o njima jer je reč o procesu demarkacije - rekao je Rama pritom stavljajući Grčku u istu poziciju kao i zemlje Zapadnog Balkana koje imaju otvorena granična pitanja.

Grčki portal "Prototema" prenosi da je albanski premijer osudio sve one koji se protive ideji o "korekciji kosovskih granica" nazivajući Kosovo delom Albanije.

Rama je još jednom ponovio da je krajnji cilj ujedinjenje Kosova sa Albanijom nazivajući to "planom A" i naglasio da dva kosovska člana u njegovoj vladi imaju za cilj da prenesu tu poruku.

Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

- Unija između Albanije i Kosova nije "plan B" već "plan A" i ja ne zamišljam tu uniju u 21. veku kao folklorni čin - rekao je Rama.

Grčka "Prototema" naglašava da to znači da "ujedinjenje" ne bi bilo samo kulturno ili jezičko nego suštinsko i političko.

Portal ocenjuje i da te izjave albanskog premijera mogu dovesti do nepoznatih posledica za ceo region Balkana s obzirom na to da će etnička grčka manjina koja živi u severnom Epiru (u južnom delu Albanije) definitivno tražiti rešenje za svoje pitanje poput predloga za Kosovo.

Reagujući na tvrdnje albanskog premijera da su Atina i Tirana u pregovorima o potencijalnoj korekciji granica, funkcioner grčke opozicione stranke Nove demokratije Jorgos Kumucakos je istakao da takve tvrdnje ugrožavaju bezbednost, prenosi ANA-MPA.

- Tvrdnje gospodina Rame da pregovara o graničnom sporu sa Grčkom, što je zapravo deo projekta šire korekcije granica na Zapadnom Balkanu, predstavljaju ozbiljnu pretnju za stabilnost i bezbednost regiona - istakao je Kumucakos.

Večeras se, povodom izjave Edija Rame, oglasio i predsednik Srbije, koji je poručio da ju je čuo tek posle sastanka sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u Minhenu i rekao da će razmotriti kako će reagovati, pred sutrašnje obraćanje na panel diskusiji „Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    15. februar 2019 | 23:25

    Putin da vojno i politicki uspostavi Ustavni i teritorijalni suverenitet Srbije u svojim Ustavom Srbije definisanim granicama jer imamo nesposobnost najviseg drzavnog aparata Srbije !

  • Muk

    15. februar 2019 | 20:02

    Sipci ocigledno zele rat, racunaju da ce imati nesebicnu pomoc nato clanica. To vise i ne kriju, otvoreno rade na tome. Nisam pametan sta nam je ciniti. Ulaziti ponovo u sukob sa nato zlocincima je ravno samoubistvu a sedeti i cekati nije nista bolje. Koliko god se Srbija naoruzavala nije dovoljno za takav sukob. Deluje da smo u bezizlaznoj situaciji.

  • Milos

    15. februar 2019 | 20:22

    Kosovo ce da se ujedini sa Albanijom zato sto je nemoguce da funkcionise kao nezavisna drzava bez tutora, i zato sto ne moze da postane clan UN (medjuanrodno priznata drzava).No, to znamo.Ono sto mene i ostale zanima jeste sta ce rade oni koji su pod zakletvom.Ja znam sta cu obzirom da sam i ja pod zakletvom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA