≫ 

"Težak" sastanak sa delegacijom američkog kongresa, oči u oči sa Trampovim čovekom, "okršaj" sa Tačijem: Vučićevi susreti u Minhenu

Aleksandar Vučić je učestvovao na 55. konferenciji o bezbednosti u Minhenu

  • 79

U Minhenu se od 15. do 17. februara održava 55. konferencija o bezbednosti koja okuplja najviše političke i ekonomske lidere iz celog sveta, gde učestvuje i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On je juče stigao u glavni grad Bavarske i u toku poslepodneva imao niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, a danas je nastavio razgovore i to sastancima sa svetskim liderima.

On se danas sastao s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, američkim senatorom Ronom Džonsonom, a pre toga i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Posle panela na kojem je učestvovao sa Hašimom Tačijem, predsednik Srbije sastao se i sa evroskim komesarom za proširenje Johanesom hanom, kao i delegacijom američkog kongresa.

- Srdačno i prijateljski o svim važnim pitanjima za Srbiju i Rusiju - napisao je predsednik Vučić na Instagram profilu posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov i Vučić su konstatovali da imaju isti pristup kosovskom pitanju i istakli značaj Rezolucije SB UN 1244 u procesu regulisanja situacije na KiM.

 

- Istaknuta je neophodnost ukidanja provokativnih odluka kao što su 100-procentne takse na robu iz Srbije i BiH i formiranje "oružnaih snaga" KiM mimo Rezolucije SB UN - navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali i o produbljivanju bilateralne saradnje, a na sastanku je konstatovana obostrana želja za jačanje strateškog partnerstva i realizaciju sporazuma postignutih tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji 17. januara.

Predsednik Srbije razgovarao je danas i sa američkim senatorom Ronom Džonsonom.

Džonson slovi za jednog od najodanijih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, poznat je kao senator za "specijalne misije" a tokom prošle godine posetio je i Beograd i Prištinu.

 

- Hvala senatoru Ronu Džonsonu na razumevanju pozicije Srbije i podršci u očuvanju mira i stabilnosti u regionu - naveo je predsednik posle susreta.

Posle panela "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad", predsednik Srbije se sastao sa Johanesom Hanom kojem je zahvalio na ličnom angažmanu na nastavku dijaloga sa Prištinom.

 

Na kraju dana imao je i "težak razgovor sa delegacijom američkog kongresa", što je podelio na Instagramu uz fotografiju sastanka.

 
 
 
View this post on Instagram

Težak razgovor sa delegacijom američkog kongresa #Serbia #USA #MSC2019A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

 

Sastao se i nemačkim parlamentarcima Johanom Vadefulom, Peterom Bajerom i Jirgenom Hartom, što je ocenio kao "veoma uspešan susret".

 
 
 
View this post on Instagram

"Vrlo dobar sastanak sa nemačkim parlamentarcima" - predsednik Vučić sa Johanom Vadefulom, Peterom Bajerom i Jirgenom HartomA post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

 

On je danas imao kratak susret i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a juče sa šefom nemačke diplomatije Hajko Masom, s potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, državnim ministrom za Evropu i Ameriku i političkim direktorom u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom i Ričardom Murom.

 

Sastao se takođe s predsednikom Moldavije Igorom Dodonom, a na kratko je, u odvojenim susretima, razgovarao i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Uoči odlaska u Minhen Vučić je najavio brojne susrete i rekao je da će se na tom skupu "boriti za Srbiju".

Minhenska bezbednosna konferencija, 55. po redu, otvorena je juče i do nedelje okupiće brojne visoke svetske zvaničnike - 35 šefova država ili vlada, kao i 50 ministara spoljnih poslova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. februar 2019 | 19:26

    NASI ZAPADNI PRIJATELJI OCITO PATOLOSKI MRZE SRBE I STVARAJU VELIKU ALBANIJU!! ZA NJIH JE KOSOVO DEO VELIKE ALBANIJE!!!!

  • Brane

    16. februar 2019 | 19:17

    Vučića cene i Ameri i Rusi.

  • star

    16. februar 2019 | 20:42

    Naš predsednik je imao težak sastanak sa američkim kongresmenima, koje je sve drugo interesovalo samo ne bitno pitanje a to je pitanje ukidanja taksi na robu iz Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA