≫ 

Održan jedanaesti protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama": Građanima ponuđen na potpisivanje "Sporazum sa narodom" (FOTO)

Među okupljenima ispred Filozofskog fakulteta bili su i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac

Građanski protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama", iza koga stoji i deo opozicije, održan je po jedanaesti put večeras u Beogradu, a kao i svake subote počeo je okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u 18 časova.

Građani su nosili transparente na kojima, između ostalog, pisalo "Dole Vučić, dole kapitalizam", "Vojsko, policijo, zaustavite izdaju, branite Ustav, stanite uz narod", a među okupljenima ispred Filozofskog fakulteta bili su i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Vuk Jeremić je večeras ispred Filozofskog fakulteta sa građanima koji protestuju-Foto: A.Nalbantjan

Deljeni su primerci "Ugovora sa narodom", koji je ranije usvojila opozicija, pa zainteresovani građani mogu da uzmu, jedan primerak zadrže za sebe, a drugi mogu da ubace u za to predviđene kutije na Platou i ispred Doma Narodne skupštine.

Tim dokumentom opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima, niti će učestovati u radu skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Kako je najavljeno od strane organizatora učesnicima se najpre obratio novinar Srđan Škoro, a posle njega advokat Božo Prelević.

- Dobro veče, probuđeni Beograde. Večeras šetamo 11. put. Ustala je cela Srbija, dan se produžio, nas je sve više. Dosta nam je lažnih misija i vrhovnih komadanata. Hoćemo normalne ljude koji će da rade ono za šta ih mi plaćamo. Zato smo tražili da nam opozicija predloži kako ćemo da ih kontrolišemo, kako ćemo da ih smenimo...Sada je pred nama je sporazum sa narodom u kome, između ostalog, stoji obećanje da će oni biti službenici naroda, a ne vlast... - rekao je novinar Srđan Škoro, koji je pročitao Ugovor sa narodom, a potom i potpisao jedan primerak istog.

Deljeni su primerci "Ugovora sa narodom", koji je ranije usvojila opozicija, pa zainteresovani građani mogu da uzmu, jedan primerak zadrže za sebe, a drugi mogu da ubace u za to predviđene kutije-Foto: A.Nalbantjan

- Obavezujemo se na borbu za slobodne medije i pravedne izbore. Sve dok se to ne ispuni, na izborima nećemo učestvovati - poručio je Škoro i naglasio da želi da živi u slobodnoj zemlji.

On je rekao da mu je posebna čast što može da najavi narednog govornika, koji je značajno doprineo padu Slobodana Miloševića i koji zna kako se dolazi i kako pada sa vlasti.

Obavezujemo se na borbu za slobodne medije i pravedne izbore, sve dok se to ne ispuni, na izborima nećemo učestvovati-Foto: A.Nalbantjan

- Građanska odgovornost nam nalaže da ne smemo da ostanemo zaglavljeni u generacijskim neuspesima i čekati da neko drugi pospremi našu kuću. Mi samo hoćemo da se apsolutni vladari naših života i sloboda ne vrate nikada više ni u jednom obliku - naveo je on i dodao:

- Zato su sloboda, istina, pravda minimum od kog nećemo odustati. Predlažem da se formira nezavisno telo sastavljeno od stručnjaka koje bi bilo spona između naroda i opozicije i koje bi revidiralo Sporazum sa narodom i povezalo zahteve svih ostalih gradova. Pristojni, nenasilni i normalni od vlasti tražimo samo jedno, a to je da poštuje sopstveni Ustav - rekao je Prelević okupljenima.

Građanska odgovornost nam nalaže da ne smemo da ostanemo zaglavljeni u generacijskim neuspesima i čekati da neko drugi pospremi našu kuću, rekao je Božo Prelević-Foto: A.Nalbantjan

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović poručio je da se pitao da li će imati problema u karijeri jer se priključio protestima, kao što je to bio slučaj sa nekim od organizatora u drugim gradovima.

- Ne mogu da sedim kod kuće dok se takve stvari dešavaju u mojoj zemlji. Otadžbina zove- dok jedan od nas nije bezbedan, niko nije - poručio je okupljenima i naglasio da nikada više ne želimo da neko bude progonjen zbog svog mišljenja.

- Simbol ovih protesta nisu vešala, već Ustav Republike Srbije koji oni gaze - rekao je on.

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović-Foto: A.Nalbantjan

Posle govora je usledila šetnja centralnim gradskim ulicama preko Terazija, a građani su se zaustavili kod Predsedništva Srbije, gde su trakama na kojima piše "1od5 miliona" oblepili prozore i nastavili ka Skupštini Srbije.

Tu su na trotoaru ostavili kutije u koje građani mogu da ostave potpisani primerak Sporazuma, a potom su ispred zgrade Parlamenta raširili zastave sa natpisima "Počelo je" i "1od5 miliona".

Učesnici protesta ispred Skupštine-Foto: A.Nalbantjan

Ispred Skupštine su zapalili i baklje, a obratila se Jelena Anasonović, jedna od organizatorki protesta.

- Već 11 subota šetamo zajedno protiv svega što ne valja u ovoj državi. Ovo što se dešava na ulicama Srbije je budućnost Srbije. Vidimo se sledeće subote - rekla je ona.

Ispred Skupštine su pojedini građani zapalili baklje-Foto: A.Nalbantjan

Ove subote, za razliku od svih prethodnih, učesnici protesta nisu prolazili pored zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

SRĐAN NOGO DOŠAO SA OMČOM OKO VRATA I SPISKOM "NEPOŽELJNIH" SUDIJA

Poslanik Dveri Srđan Nogo pojavio se na protestu sa omčom oko vrata i spiskom "nepoželjnih" sudija.

 

VEČERAS SE ŠETALO U VIŠE GRADOVA ŠIROM SRBIJE

Istovremeno, protesti nezadovoljnih građana su se održali u Kragujevcu, Pirotu, Aleksandrovcu, Brusu, Kovinu, Smederevskoj Palanci, Jagodini i Kosovskoj Mitrovici.

U Kragujevcu se pod parolom "1 od 5 miliona" šetalo po sedmi put. Građani su se okupili na Trgu slobode i krenuli u protestnu šetnju, a ljudi u koloni su zviždali prilikom prolaska pored televizije Kragujevac.

Na Đačkom trgu su im se obratili Biljana Lukić, Nikola Kojo i penzioner Slobodan Stefanović koji je priveden posle prošlog protesta, na kojima je nosio maketu vešala.

U Kosovskoj Mitrovici se na gradskom trgu okupio mali broj građana koji je krenuo u protestnu šetnju "jedan od pet miliona".

U Kosovskoj Mitrovici se na gradskom trgu okupio mali broj građana koji je krenuo u protestnu šetnju "jedan od pet miliona"-Foto: Telegraf

Predstavnici Srpske liste oglasili su se večeras i u saopštenju poručili da je "fijasko antisrpskih protesta na Kosovu i Metohiji, nakon Gračanice, večeras potvrđen u Kosovskoj Mitrovici".

- Desetak građana Kosovske Mitrovice, instruisani od strane Đilasa, Jeremića i Rade Trajković, podržani sa dvadesetak građana opština van Kosova i Metohije, sakrivajući antisrpske namere iza tragičnog ubistva Olivera Ivanovića, nije uspelo u nameri da Albancima uveliča proslavu jednostrano, protivpravno proglašene nezavisnosti tzv Kosova - navodi se u saopštenju i dodaje da Srpska lista zahvaljuje Mitrovčanima koji su ignorisali ovaj antisrpski skup i time sačuvali čestitost grada heroja, Kosovske Mitrovice, u kojoj se Srbija čuva i neguje.

- Đilasu, Jeremiću, Obradoviću i Radi Trajković poručujemo da prestanu sa pokušajima unošenja razdora među Srbima na KiM. Podatak da za četiri protesta u tri nedelje nisu uspeli da sakupe ukupno ni 100 učesnika dovoljno govori o njihovom porazu - stoji u saopštenju.

KADA SU POČELI PROTESTI?

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronadju počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nevena

    16. februar 2019 | 18:57

    Ma kakav sporazum, kakav jedan od 5 miliona, ovo je totalna glupost, sve je manje i manje naroda na ulicama, shvatili su da se radi o sprdnji

  • Realno

    16. februar 2019 | 18:57

    Kakva elita, fali još samo Vuk Drašković

  • Zeljko

    16. februar 2019 | 20:34

    Ono sto meni nikako nije jasno je zasto nece na izbore ako ih ima 5 miliona?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA