Austrijski ministar za EU otvoreno o tome koje države su dobrodošle u Uniju, a koje ne

Blimel je u Beč pozvao predstavnike Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, kao i Rumunije, koja trenutno predsedava EU, kako bi razgovarali o njihovoj budućnosti u EU

  • 8

Austriji je potpuno jasno da je EU kompletna tek kada zemlje Zapadnog Balkana budu bile njen deo, a u diskusiju o budućnosti EU neophodno je uključiti države tog regiona, ocenio je ministar zadužen za EU Gernot Blimel pred sutrašnju konferenciju "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana“".

Blimel je u Beč pozvao predstavnike Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, kao i Rumunije, koja trenutno predsedava EU, kako bi razgovarali o njihovoj budućnosti u EU. Austrija će, kako je navedeno iz kabineta Blimla, na tom skupu nastupati kao „portparol“ zemalja Zapadnog Balkana.

Objašnjeno je da je cilj da se prikaže pogled spolja na diskusiju o budućnosti EU, posebno pred izbore za Evropski parlament.

Evropski parlament - Printskrin: europa.eu

Na konferenciji će, kako je najavljeno, učestvoti ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Sokolj Deda, šef diplomatije BiH Igor Crnadak, kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih posloca Crne Gore Zoran Jakonović, potpredsednik vlade Severne Makedonije Bujar Osmani. Rumunija će predstavljati ministar za evropska pitanja George Ciamba.

Blimel je, uoči konferencije, rekao da, kada se razgovara o budućnosti EU moraju biti u diskusiju uključene i zemlje Zapadnog Balkana kako bi učestvovale u oblikovanju budućnosti.

- Glavni prioritet u tome je da se započnu pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom u junu - objasnio je on.

Isto tako, dodaje, treba biti iskren ako neka zemlja nema perspektivu pristupa.

- Zbog toga se zalažemo za prekid pregovora sa Turskom i zato tu zemlju nismo pozvali na konferenciju - naglasio je Blimel.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 011

    20. februar 2019 | 11:55

    e sada mene nista tu nije jasno vase novine posu takozvana drzava kosovo da bi sada isto te novine eu pozvale drzave srbiju kosovo i tako dalje sta sad znaci kosovo ipak nezavisna suverena drzava kome sada da mi verujemo

  • Србин из Беча

    20. februar 2019 | 12:21

    Људи небитно је из које сте земље .Ако сте лекари ,ако сте образовани за ајти сектор ,ако сте занатлија с радним искуством можете наћи посао У ЕУ ПЛАТА ВАМ ЗАВИСИ ОД ФИРМЕ ДО ФИРМЕ . За помоћне раднике то јест НК односно неквалификоване раднике је теже да нађу посао ,и још нешто би додао ретко која фирма ће вас пријавити на пуно радно време односно 40 сати недењно ,даље ко год да вас узме у фирму тражиће вам ПРИЈАВУ СТАНА ОДНОСНО МЕСТО ДЕ ЖИВИТЕ ТО ИМАЈТЕ НА УМУ .

  • Тодорић

    20. februar 2019 | 14:24

    Хитлерови снови о окупацији..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA