≫ 

Vučić uživo o kosovskom problemu: Jedan incident nas vodi u sukob, hoćemo to da izbegnemo

-  Jedan incident nas vodi u sukob. Hoćemo to da izbegnemo? Pa nadam se, moramo da budemo pametni - rekao je predsednik Srbije

  • 76

Aleksandar Vučić ovog jutra gostovao je na TV Prva, gde je sa domaćinima emisije "Jutro sa Jovanom i Srđanom" komentarisao kosovske prilike.

On je rekao da danas nemamo zamrznut konflikt, jer ga Albanci više neće, oni hoće da potpuno konsoliduju državu koju su stvorili 2008, nervozni su i donose neretko i pogrešne odluke, a to vide i Evropa i SAD te i one žure da se to reši, jer vide nervozu Albanaca i vide da bi to moglo da dovede do sukoba.

Jedan incident nas vodi u sukob. Hoćemo to da izbegnemo? Pa nadam se, moramo da budemo pametni - rekao je predsednik Srbije.

Mir i stabilnost su priortitet, ponovio je on.

- Mira će biti sve dok neko ne počne da napada i ubija Srbe - izjavio je Vučić i naglasio da to nije isključeno, posebno "imajući u vidu neodgovornost i ludilo među ljudima koji vode politiku u Prištini". Ipak, izrazio je nadu da će biti dovoljno pametnih ljudi da ne dođe do sukoba, jer je bilo dosta ratovanja.

- A i zbog velikog licemerja nekih zemalja koje pružaju prvo tihu, pa snažnu podršku ispod žita Haradinaju za ovo što radi - rekao je Vučić.

Vučič je rekao da će se boriti za dogovor i rešenje, ali misli da od toga nema ništa, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svetu koji su u stanju preko svojih agencijskih mreža pokrenu šta hoće i unište svaki pokušaj razgovora i dogovora. Na pitanje da li to znači da će ostaviti problem našoj deci, on je odgovorio:

- Nisam optimista po pitanju dogovora, iako sam spreman da razgovaram sa Prištinom čim ukinu takse. Uplašen sam toga, sve ću da radim da ne bude tako (da ostane problem za buduće generacije). Izgubiću mnogo ugleda, jer znam da je to nepopularno, ali ću se boriti za dogovor. Ali 90 odsto znam da neću uspeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda. Ne spadam u one koji žele da je sve naše, a ni u one koji su sve dali, već u one koji su odgovorni i koji je uspeo da vrati Kosovo na političku mapu sveta. Imam ideju, ali treba Albanci da je prihvate - objasnio je on.

Naveo je da je ključan faktor odnos Srba i Albanaca, ali da Albanci hoće za zaokruže državnost i da su zbog svega što se dešava nervozni i donose ishitrene i pogrešne odluke, koje donose štetu Srbima.

Zbog toga, kako kaže, SAD i EU žure ka rešenju, jer vide nervozu Albanaca i da može lako da dođe do sukoba, pošto je Srbija nedvosmisleno rekla da neće dozvoliti napad na naš narod na KiM i progon našeg naroda.

Njima je, kako je dodao, nešto od te ideje već rekao, a nešto nije.

Ukazao je da se posle emisije na Prvoj sastaje sa šefom diplomatije Burundija, zemlje koja je povukla priznanje Kosova i da se radi o iskrenom prijatelju naše zemlje.

- Biće još takvih prijatelja koji će da dolaze - kazao je on.

Printskrin: TV Prva

Vučić se osvrnuo i na nedavnu posetu Minhenu i debatu sa Tačijem u kojoj je odneo poene jer je, kako je rekao, bio pripremljeniji od Tačija, a na to nisu reagovali ni politički protivnici ovde u Srbiji jer nisu imali ni kako, ni čime da reaguju.

Na pitanje voditeljima kako bi oni rešili problem Kosova, dodao je da svi znaju da ništa ne valja i da koje god rešenje da ponudite u Srbiji nećete dobiti većinu, ali da niko ne nudi nikakvo rešenje.

- Ja rizik preuzimam na sebe, najlakše je kritikovati onog koji radi. . . Staneš malo sa strane, baciš neki kamenčić, pljuneš na onog koji gura... - rekao je Vučić.

Na pitanje šta je u vreme kada je bio u opoziciji uradio nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, kaže da je podržavao sve koji su hteli da sačuvaju ustavni poredak.

- Ali sam znao da smo već radili na očuvanju ranijeg Ustava, i to ratom. Izgubili smo to zahvaljujući politici - pogrešnoj - jer svaka je pogrešna, ako je rezultat pogrešan. Onda je došla druga politika koja nije radila ništa. Trebalo je biti na sredini, izmeriti snagu Srbije, ne uvoditi zemlju u rat ako ćete mnogo toga da izgubite - rekao je on.

Vučić je dodao da oni koji tada nisu uradili ništa, onda počeli da rade nešto - da pomažu kosovskim Albancima, izmestivši pitanje Kosova iz UN u EU, a onda je tu i najsramotnija odluka - pitanje pred MSP.

- To Albanci sada stalno ponavljaju, a sad to rade i Amerikanci. S kim god da se sastanem, kažu - dobili ste odgovor u MSP, a sad su počeli i neki Evropljani - rekao je Vučić.

Na pitanje koliki je njegov manevarski prostor, Vučić odgovara - gotovo nikakav.

- Borimo se za zemlju, gledamo da sačuvamo sve što možemo - zaključio je Vučić.

Printskrin: TV Prva

PROZIVAJU ME ONI KOJI SU KRŠILI USTAV KAD JE CRNA GORA ODLAZILA IZ ZAJEDNICE 

Vučić je podsetio da se vidi kako su njegovi prethodnici i politički protivnici ranije štitili ustavni poredak, tako dobro, kaže, da je 84 zemlje priznalo Kosovo, a u njegovo vreme svega devet, uz 13 koje su „otpriznale" Kosovo.

Kada su oni bili na vlasti, ćutke prelazili preko kršenja tog akta, i po pitanju "odlaska" Crne Gore i kada je proglašena jednostrana nezavisnost Kosova i Metohije.

Albanci su, podsetio je Vučić za Prvu tv, 2008. doneli odluku o nezavisnosti Kosova uz podršku 84 zemlje, "čime su direktno prekšili Ustav i proglasili ilegalnu državu".

Tadić, Ðilas, Jeremić i drugi tada ništa ne preduzimaju za odbranu ustavnog poretka, istakao je Vučić, već se svadaju između sebe ko će više da se dodvori strancima.

- Više Tadić nego Koštunica i zato je nastavio da vlada. Ti isti koji su u tome učestvovali, da bez naše rekacije Kosovo proglasi nezavisnost, danas nam sole pamet o Ustavu, a postavili su granicu na Jarinju i Brnjaku - naveo je Vučić.

On je rekao i da je prethodna vlast donela Ustav u oktobru 2006. godine, kako bi "konstatovali" činjenicu da je Crna Gora istupila iz države, čime je pogažen dotadašnji Ustav, a mi smo, kaže, pomogli Crnoj Gori da ode iz zajedničke države.

- Tada niko nije nije smeo da govori da je Ostrog svetinja, iako smo svi, valjda, išli pod Ostrog - primetio je.

Vučić dodaje da je 30 odsto Srba bilo tada u CG, ali da smo tada "zaboravili" na Crnu Goru, jer smo imali nesposobnu vlast.

Prvo smo, kaže, izgubili Crnu Goru, 2006. godine, a u oktobru te godine doneli smo Ustav, koji je trebalo, valjda, da ukaže na naš istorijski poraz i odlazak CG iz zajedničke države.

- I onda kažemo ''novim Ustavom sad im ne damo Kosovo ni za živu glavu, iako smo imali pogrom 2004. i kumanovski sporazum 1999. godine".

Shutterstock

DUEL DAČIĆ - POPOVIĆ PO PITANJU RAZLIČITOG STAVA O KOSOVU

On je odgovorio da će pitati ministra Nenada Popovića zašto nije zaštitio Kosovo 2008. godine, kada je bio potpredsednik tada vladajuće, Demokratske stranke Srbije.

- Moj odgovor na to što je Popović rekao je ''svaka čast, tako bi trebalo, i super je to, nego - što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo - rekao je Vučić.

Kaže da ga to još uvek lično nije pitao, ali da će to uraditi kada ga bude video.

Komentarišući različite stavove ministara Ivice Dačića i Popovića u vezi sa Kosovom i Metohijom, Vučić je rekao da ne očekuje da oni imaju jedinstven stav po tom pitanju, ali da očekuje da budu realni i ozbiljni.

Dačić je nedavno rekao da je predlog Srbije za rešavanje tog pitanja razgraničenje, dok je Popović naveo da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila"

Na pitanje da li iza Popovića stoji ruski lobiji i da li tu treba tražiti odgovor na ovo što se dešava, Vučić je zahvalio na tom pitanju i dodao da dok je on predsednik i dok njegova stranka ima većinu neće uticati na politiku Srbije.

- Hvala vam na pitanju zato što znam da dobro poznajete one na koje utiču mnoge zapadne ambasade, ima i onih na koje utiču sa istoka.. - rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan što radi u interesu srpskog naroda bez obzira na veroispovest i nacionalnost i da razgovara sa svima.

- Sve čujem i slušam, ali služim samo Srbiji. Nijedan ambasador i ambasada neće uticati na politiku dok sam ja predsednik i dok stranka koju vodim ima većinu - rekao je on.

Da li tako rade i ministri, pitala je novinarka, na šta je Vučić ponovio da na njega ne može da utiče niko spolja i da stranci govore da je težak čovek, čak i odvratan, a da veruje da su ministri časni, a to znači da ne rade ni za koga drugog.

Verujete ili znate?, pitali su voditelji.

Printskrin: TV Prva

- Verujem - rekao je Vučić.

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ZA OLUJU I KLEČKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nema nameru da kleči i izvinjava se za Oluju ili Klečku i da nije spreman da se izvinjava onima koji nisu zaslužili naše izvinjenje, samo da bi se nekome dodvoravao.

Vučić je na konstataciju da je Milojko Pantić iz Saveza za Srbiju tražio od njega da kleči i izvinjava se Kosovu, pojasnio da ovaj predstavnik opozicije traži da klekne i pred Hrvatima, Bošnjacima i Albancima.

- To neću učiniti, osim ukoliko to nije nasušna potreba našeg naroda. Ja da se izvinjavam onima koji nisu zaslužili našse izvinjenje, neću da radim da bi se dodvoravao Milojku Pantiću ili nekima sa zapada - naglasio je on.

Vučić je kazao da vodi politiku u interesu Srbije i da se bori za Srbiju.

- Nije mi teško da molim nemačku kancelarku Angelu Merkel ili kineskog predsednika Si Ðipinga za investicije. Moliću i klečaću za sve što je dobro za Srbiju, ali da klečim i izvinjavam se za Oluju ili Klečku ne pada mi na pamet - poručio je on.

DRUŠTVU JE NAMETNUTA POLARIZACIJA

Vučić je kazao da predstavnici Saveza za Sbriju mogu da kleče i da se izvinjavaju, što su radili i ranije, pa nisu dobili ničije poštovanje.

- Ja nikada neću da unizim svoju zemlju i dozvolim da se ponižava naš narod -  naglasio je on.

Printskrin: TV Prva

On je ocenio da srpsko društvo, niti javnost nisu polarizovani, već je reč o tezi koju "gura" deo medija i političara, pripadnika bivšeg režima.

- Uopšte se ne polarizujemo kao društvo. Da se polarizujemo, bilo bi pola pola. Pričam o stanju u društvu i volji naroda - rekao je Vučić za Prvu tv i dodao da je "društveni talog" uvek glasniji od poštenih, ozbiljnih i odgovornih ljudi.

Govoreći o nametnutoj polarizaciji, Vučić ocenjuje da postoji neka vrsta socijalnog okruženja u takozvanoj lažnoj eliti, inače "društvenom talogu", odnosno političara koji su je kreirali.

Reč je, dodaje, o onima koji su opljačkali Srbiju, koji su je razorili.

- Izgubili su mnoge privilegije u prethodnom periodu. Ne mogu da se naviknu da više nema para da kradu i da pljačkaju. Ja se ne libim da to kažem otvoreno - rekao je Vučić.

On je istakao da on za razliku od takvih političara nema pet kompanija, odnosno da nema nijednu, kao ni niko njegov.

- Oni su na četiri kompanije 500 miliona evra uzeli i još pričaju da su socijademokrate. Je l' vi razumete 500 miliona evra? A zamislite da sam ja uzeo 50.000 evra - rekao je Vučić.

IZBORI

Vučić je rekao da neće dati ostavku kada mu to traže Ðilas i Jeremić i poručio da se to rešava na izborima.

- Pitam vas, koji ste zahtev čuli? Super, Vučiću daj ostavku. To se na izborima rešava. Neću kad to traže Ðilas i Jeremić - rekao je Vučić.

Ranije je bilo da opozicija želi izbore, za razliku od vlasti koja bi želela da zadrži moć.

- Za njih su svaki izbori laki, a najbolje da na njima i ne učestvuju - prokomentarisao je Vučić. Na pitanje šta sa najavljenim bojkotom izbora od strane opozicije, Vučić kaže da ga ne interesuje šta će oni da rade.

- Ne zanima me šta će oni da rade. Govorite o izbornim uslovima? Birački sistem je jedinstven, centralizovan. Sa lopovima neću da pričam, mogu da traže da se vidimo, neću da smirim ništa, vaš je posao da radite svoj posao u skladu sa zakonom. Ne interesuje me šta rade političari, sa građanima ću da ragovaram i da saslušam svakog od njih - rekao je Vučić.

On je podsetio da je protesta bilo i ranije, 2014. godine i 2017. godine, posle predsedničkih izbora kada je zahtev, iako nije glasno izgovoren, bio da Sašu Jankovića postavi za premijera.

Tada su, kaže, protesti bili mnogo veći i trajali su 120 dana.

- Sećate se šta je bio zahtev posle predsedničkih izbora? Da Sašu Jankovića postavim za premijera, samo što to nisu smeli javno da kažu. Imali smo predsedničke izbore pa su rekli da sam ih pokrao i to kada sam dobio 55,1 odsto, a moj protivnik 16 odsto. Onda su odustali od toga da sam pokrao. Sam je (Saša) Radulović rekao - nije Vučić pokrao izbore... - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Istakao je da je od običnih ljudi čuo šta to treba da se popravi, poput jačanja institucija i pravne države, a ne na protestima.

- Sa tim sam saglasan. Treba da se izborimo za nezavisno pravosuđe, a ne da nam bude ovako uništeno, kako su ga oni uništili 2009. godine. Na tome radimo - rekao je Vučić i dodao da nije on taj koji je postavljao sudije i tužioce.

Ponovio je da, za razliku od prethodne vlasti, on nije doveo nijednog novinara i urednika na javni servis.

Vučić je rekao i da neće da se "ulizuje društvenom talogu" kakav su, kaže, Ðilas, Trifunović, Jeremić i Obradović i onima koji vređaju decu i roditelje i sve druge, jer nemaju toliko para da kradu kao što su to radili ranije.

- To im je jedino, sad vide da je Vučić povratio kasu, ima para, pa hajde da krademo još malo... Nema nijednog drugog motiva. Šta ste čuli, koji predlog za Kosovo, za Evropsku uniju, je l ste čuli neki predlog za bilo šta? Osim da je MMF saučesnik u zločinu Aleksandra Vučića, koga je briga koliki je javni dug zemlje. Oni bi javni dug da ostave generacijama koje su pred nama - zaključio je Vučić.

On dodaje da je jedini motiv tih političara da ponovo pljačkaju, jer je kasa ponovo puna, dok se nijedan drugi predlog, ni o Kosovu, ni o ekonomiji, od njih nije mogao čuti.

- Zabezeknuli su se kad su videli da, kad spoljite babe i žabe, levičare i marksiste sa fašistima, to ne ide, da ljudi za to neće da glasaju. Onda se videlo da su dobili devet i po odsto glasova a na drugim mestima (u preostale 3 opštine) nisu učestvovali, jer tamo nisu imali očekivanja da će tamo da pobede - kaže Vučić.

Shvatili su da na narodnoj volji ne mogu da pobede, i da je jedino važno da izvedu na ulicu sve one koji su protiv, pa će možda nešto i da promene.

- Svakli dan na ulici imate poziv da se nešto promeni, na linč ...

ROĐENJE DETETA PREMIJERKINE PARTNERKE MILICE

Na negativne komentare sa društvenih mreža povodom rođenja sina partnerke premijrke Srbije Milice Đurđić, Vučić je prokomentarisao da nije nimalo fasciniran njihovim bezobrazlukom i primitivizmom.

- To je sve naša moderna elita koja će da nas odvede u 21. vek. Ja čestitam Milici i Ani, da bude Igor živ i zdrav i supešan. A ovi drugi, nikada neće uspeti da uplaši i pobede Srbiju - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maka

    21. februar 2019 | 11:28

    Srbija se iskreno zalaze za mir i stabilnost celog regiona i pokusava sve probleme da resi mirnim putem.

  • Sanja

    21. februar 2019 | 11:37

    Vucic se zalaze za mir!

  • Dakk8

    21. februar 2019 | 12:08

    Albanija zeli sukobe... EU mora da reaguje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA