9

Jadranka Joksimović: Za nas, za razliku od Prištine, Briselski sporazum nije "žvrljotina"

U Austriji se danas održava konferencija "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana" na kojoj učestvuju predstavnici Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, EU, i Prištine

SRBIJA DIPLOMATIJA JOKSIMOVIC
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ukazala je danas u Beču, na konferenciji "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana" na odgovornosti koje imaju zemlje kandidati i EU u procesu proširenja i, u tom smislu, istakla da je Srbija "apsolutno posvećena" ispunjenju svojih obaveza iz Briselskog sporazuma.

To za Srbiju nije samo "komad papira", naglasila je Joksimović dodajući da je Beograd očekivao pouzdanijeg partnera u Prištini, što nije slučaj.

Obraćajući se na konferenciji "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana", čiji je domaćin austrijski ministar zadužen za EU Gernot Blumel, Joksimović je rekla i da Srbija trebalo da bude deo evropskog Balkana i izrazila nadu da je 2025. godina "i dalje dostižan i ostvarljiv cilj".

Ona je ocenila da je Austrija vrlo iskrena i otvorena u svom pristupu verodostojnom proširenju na osnovu ispunjavanja "strogih, ali pravičnih" kriterijuma iz Kopenhagena, te je ocenila da bi verodostojnost procesa trebalo da bude zasnovana na novim odgovornostima obe strane - i EU i zemlje kandidate.

Jadranka Joksimović ukazala je danas u Beču, na konferenciji "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana" na odgovornosti koje imaju zemlje kandidati i EU-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To znači da mi treba da poštujemo sve one principe koji su pre 30 godina stvorili, nakon Pariske povelje za novu Evropu, multilateralni liberalni poredak koji treba da poštujemo i da koristimo sve postojeće instrumente da rešimo sve otvorene probleme, ne samo na Zapadnom Balkanu već i u Evropskoj uniji - objasnila je Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija želi da vidi slobodnu Evropu, celu i u miru, "kao što je optimistično i najavljeno pre 30 godina", dodajući da naša zemlja smatra da je jedini način na koji problemi mogu da se reše korišćenje vešte diplomatije i građenje konsenzusa kreativnim dijalogom i rešenjima.

- Zato želimo da podvučemo da mi moramo da poštujemo sve kamene temeljce i principe multilateralnog liberalnog poretka zasnovanog na pravu, suprotstavljajući se opasnosti koju predstavljaju oni koji delaju protiv prihvaćenih dogovora pretvarajući ih u komadiće papira - rekla je Joksimović.

U tom kontekstu, osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, ističući da za Srbiju Briselski sporazum nije "komad papira".

Jadranka Joksimović osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, ističući da za Srbiju Briselski sporazum nije "komad papira"-Foto: Tanjug/AP

- Imamo našu plartformu koju smo predstavili 2013. i 2014. godine, kada smo počeli pregovore sa EU i apsolutno smo posvećeni ispunjavanju naših obaveza -napomenula je ministarka.

Ona je dodala da bi Beograd voleo da vidi i da je Priština pouzdan partner i da postupa u skladu sa onim što govori, kao što Beograd radi.

- Onda bismo možda mogli da ponovo sednemo i pokušamo da veštom diplomatijom postignemo neka rešenja zasnovana na konsenzusu - poručila je Joksimović.

Ona je ocenila i da EU mora da obnovi svoju snagu i energiju, kao i da bi verodostojna politika proširenja trebalo da bude jedna od korisnih alatki za EU da pokaže svoj kapacitet za menjanje sebe i da bude još bolja nego što je bila.

Nadamo se da će novi institucioinalni okvir i novi saziv posle izbora u EU podržati proširenje, barem koliko i sadašnje, ako nije moguće biti više optimističan-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nadamo se da će novi institucioinalni okvir i novi saziv posle izbora u EU podržati proširenje, barem koliko i sadašnje, ako nije moguće biti više optimističan - rekla je Joksimović.

Ministarka je naglasila da EU može da računa na Srbiju kao što je i mogla i u vreme migracione krize 2015. godine kada je Srbija pokazala koliko je pouzdan partner EU, ali i Austriji s kojom, između ostalog, ima veoma dobru policijsku saradnju.

Podsetila je i da Srbija učestvuje u svim misijama EU u koje je pozvana, kao i da je prva zemlja u regionu koja sebe priprema za učešće u civilnim misijama EU.

- Tako da postoji jasna, nesumnjiva posvećenost Srbije bezbednosti i stabilnosti nove ojačane Evrope i nadamo se da je 2025. i dalje dostižan i ostvarljiv cilj - poručila je Joskimović.

Ona je ocenila i da bi trebalo više učiniti kako bi EU u komunikaciji sa svojim građanima njih podsetila da i dalje ima zemalja koje žele da postanu deo Unije i podseti ih zašto je EU bila tako dobar izbor za njihove živote, životni standard, prosperitet, razvojne kapacitete.

- Trebalo bi da sa naše strane ubrzamo reformski proces i nastavimo sa konstruktivnom i odgovornom politikom u regionu - poručila je Joksimović.

Ona je austrijskom ministru zaduženom za EU Gernotu BlUmelu zahvalila u ime srpske Vlade na organizovanju konferencije i na, kako je rekla, hrabrosti za pokretanje teme proširenja u ovom predizbornom periodu za EU.

- To pokazuje da je Austrija, zajedno sa Vama kao ministrom, zaista predvodnik proširenja, iskrenih politika proširenja Evropske unije, kao što su Srbija i Crna Gora prepoznate kao predvodnici među kandidatima - rekla je Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Dijalog Beograda i Prištine, Evropska unija, Jadranka Joksimović, KiM, Kosovo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • G
  gagi

  Treba napraviti dejton 2 i novu rezoluciju

 • M
  Milorad Vujicic

  Ako je evropa tako dobra za nas zasto su nas srozali toliko.Zasto njihove vrednosti vrede samo za one koje oni odaberu.Zasto nam evropa treba kao ugovor u pristupanju uniji sa obavezama koje niko od vecine naroda nece nikad prihvatitiZasto ultimatumi.Nije li vise jasno i pticama na grani da bez ispunjavanja njihovih neprihvatljivih uvjeta nema ulaska u tu nakaradnu tvorevinu.zasto narod nemoze da se izjasni po pitanju uvjeta za ulazak u tu zajednicu cistih rukavica a ne sve umotano i sa laganjem.Uostalom ulaskom tamo svakako bi se prepolovio parlament sto je dobro jer je toliko olosa na ledjima naroda da to prelazi sve moguce granice.

 • S
  Seka

  Sestro,ali zato je tebi neko zvrljao po licu. Sta god pametno da govoris, ja ne mogu da slusam jer me ometa tvoj make up. Samo ti gledam u facu.

Vučić otkrio zašto okleva da raspiše vanredne izbore

Protesti u Srbiji, Albaniji i u Crnoj Gori imaju zajedničku nit: Đukanović se oglasio o "makedonskom scenariju"

Ispred sudnice napao čoveka koji je nosio srpsku zastavu, a onda krišom prenosio izricanje presude Karadžiću: Veliki bezbednosni propust Tribunala (VIDEO)

Obradović priznao da je bio zaljubljen u Bojanu Maljević: Možda sam luzer i sve stavljam na kocku, ali ne mogu da se pomirim sa tim da živimo u laži

Haradinaj ne odustaje od ultimatuma: Ili priznanje ili ništa od sporazuma sa Srbijom

Čedomir Jovanović traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici

Vučić sa Sijem 25. aprila u Pekingu: Predsednici Srbije i Kine potpisuju niz bilateralnih sporazuma

Gde će Radovan Karadžić služiti kaznu? Posle sprovođenja ove procedure biće određena država

Jurio ga je Delta fors, maskirali su se i u gorile, ali ga je odala greška brata: Kako se krio Karadžić, koji je uhapšen kao dr Dabić u busu

Pacoli uhvaćen u laži, raskrinkao ga Dačić

Uvođenja dualnog obrazovanja najvažnija reforma obrazovanja u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija: Vučić razgovarao sa Renold (FOTO)

Na kraju puta međusobno priznanje Kosova i Srbije: Šef crnogorske diplomatije razgovarao sa Pacolijem u Prištini (FOTO)

Ova jalova osveta Haga! Meni, starcu, ne mogu ništa. Srpski narod i ja smo već pobedili. Stvorena je Republika Srpska: Karadžićeva poruka posle presude (VIDEO)

Francuska nema "crvenu liniju": Ambasador Mondoloni o mogućem sporazumu Beograda i Prištine

Prošla sam kroz pakao, možda preuzmem neku funkciju: Aja Jung o učešću u politici

Srbija nije ni Sirija ni Venecuela, ukoliko želite nešto da menjate, izađite na izbore: Palmina poruka opoziciji

SNS izvestila EPP o protestima u Srbiji: Joksimović i Vučević sa čelnicima najveće i najuticajnije političke grupacije u Evropskom parlamentu (FOTO)

Skupština nastavila rad: Prvo poslanička pitanja, deo opozicije nastavio bojkot

To što Albanija radi, graniči se sa nezvaničnom objavom rata Srbiji: Drecun o zajedničkoj vojnoj vežbi Tirane i Prištine

Bojana Maljević: Ne mogu da osvajam slobodu sa Obradovićem koji ima fašističke stavove i slavi Radovana Karadžića

Haradinaju "zvone uši" posle sastanka sa američkim ambasadorom, Kosnet mu poručio: Zabrinuti smo za budućnost

Rama se rodio sa idejom da Kosovo pripadne Albaniji, ali to neće ići tako lako: Palma o stanju u regionu posle presude Karadžiću

Argentina neće priznati tzv. Kosovo: Važan sastanak Dačića u Buenos Airesu

Haški arhiv godinama čuvao dokaze protiv Karadžića: 4 predmeta su bila ključna

Dodik i Republika Srpska nemaju poverenja u Haški tribunal: Presuda Karadžiću arogantna i cinična, pomirenje nemoguće (VIDEO)

Karadžićev advokat iznenadio svojom izjavom: Moj klijent oseća moralnu odgovornost

Karadžić osuđen na doživotni zatvor, povećana prvobitna kazna: Pravosnažna presuda prvom predsedniku Republike Srpske (FOTO) (VIDEO)

Oglasila se EU po izricanju presude Radovanu Karadžiću

Studenti organizovali šetnju zbog hapšenja svojih kolega (FOTO)

Ostajemo ponosni na njega, napravio je državu, priznao to neko ili ne: Reakcija porodice na presudu Radovanu Karadžiću

Potpisnici „Sporazuma sa narodom“ održali sastanak o daljim koracima i protestima

"Delimična, ali nedovoljna satisfakcija" za porodice žrtava: Čeda Jovanović o presudi Radovanu Karadžiću

Bedžet Pacoli zadovoljan zbog presude Radovanu Karadžiću

Srbija i Egipat uskoro na zajedničkoj obuci policajaca: U borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma (FOTO)

Presuda Karadžiću nije konačna? Advokat najavljuje zahtev za reviziju (VIDEO)

Ovo su prve reči Radovana Karadžića posle osude na doživotni zatvor

Od 11 tačaka optužnice, Karadžić je proglašen krivim za 10: Kompletan spisak zločina koje su mu zacementirale sudbinu u Hagu

Kako bivši haški osuđenik vidi presudu Karadžiću: Šešelj o kazni prvom predsedniku Republike Srpske

Sergej Trifunović pozdravio presudu Radovanu Karadžiću

Snimak napada Slobodana Petrovića na predstavnika Srpske liste: Huškanje, udarci i poziv u pomoć (VIDEO)

Prva reakcija Radovana Karadžića pošto je čuo da je osuđen na doživotni zatvor (VIDEO)

Sudija je ponavljao samo dve reči, a Karadžić ostao nepomičan u trenutku početka izricanja presude Haškog tribunala (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima