• 76

Nemački mediji tvrde: Procurio plan podele Kosova, poznat i datum potpisivanja sporazuma

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normlizaciji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promene granica na Balkanu

  • 76

EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija izmedju Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik "Frankfurter rundšau" (Frankfurter Rundschau).

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normlizaciji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promene granica na Balkanu.

Prema pisanju lista, ideja podele Kosova je stara, ali je za Zapad doskora promena granica bila neprihvatljiva, pošto bi se to kosilo s ustavom Kosova, planom Martija Ahtisarija, koji je u pravnom smislu iznad ustava Kosova, i zaključcima Kontakt grupe usvojenim pre početka pregovora 2006. godine.

Uz konstataciju da se to po svoj prilici u Briselu više ne čuje, u komentaru se navodi da od augusta 2018. i komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini pristaju na povlačenje etničkih granica, a da je i administracija SAD pod predsednikom Donaldom Trampom napravila zaokret od 180 stepeni.

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normlizaciji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promene granica na Balkanu-Foto: Tanjug/AP

- Nedavno je procureo dokument koji sadrži plan podele Kosova. U 17 tačaka reč je o povlačenju nove granice izmedju Albanaca i Srba na severu Kosova i o pripajanju Kosovu nekoliko, pretežno Albancima naseljenih sela iz Srbije - piše Frankfurter rundšau.

Prema pisanju lista, grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podeljeni medju stalnim članicama Saveta bezbednosti UN. Deo ideje je i da u albanskoj luci Valona bude izgradjena mornarička baza za NATO, u albanskom gradu Kučovo vazduhoplovna baza, a da autoput kroz Srbiju, takozvani koridor deset, bude stavljen pod medjunarodnu zaštitu.

- Sporazum izmedju Srbije i Kosova tako bi trebao da bude potpisan 12. juna u Vašingtonu i da stupi na snagu šest meseci kasnije - piše dnevnik.

- Ako nešto ima u dokumentu koji je procureo, onda je rastuća zabrinutost Srba na jugu Kosova opravdana. Oni strahuju da će zauvek ostati odsečeni od Srbije - piše list, koji citira izjavu srpske političarke s Kosova Rade Trajković da će Srbi iz enklava napustiti Kosovo, a da će srpski manastiri na Kosovu postati muzeji.

Za razliku od Rade Trajković koja poziva i Albance na Kosovu da signaliziraju da su protiv razmene teritorija po etničkim kriterijumima i da demonstriraju da je saživot moguć, za predsednika Srbje Aleksandra Vučića je "sporazum sa Kosovom centralni projekat, pošto je to način da medjunarodna zajednica sa njim saradjuje i da ostane na vlasti", ocenjuje nemački dnevnik.

VIDEO: Ko je sve povukao priznanje Kosova i da li će se trend nastaviti?

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    Nepalite se na gluposti te novine nisu novie vec neki portal izgleda muslimanski tip nisu nemacki jel se samo sa balakn zabavljaju nemaju cak ni svoj naziv stranice na to ime vec jsu pod standard postavljene

  • RICINUS

    Kakve promene teritorije srbije sa srpskom teritoriji ... Kosovo i Metohija je srpska zemlja... Prekinuti pregovore sa kosovskim albancima momentalno i tražiti od Amerike i evropske unije razmena teritorije sa albanijom... Ako nemoze prekinuti pregovore i čekati

  • Milorad Vujicic

    Nista niko na ovoj zemaljskoj kugli nemoze odluciti o djelenju Srbije bez narodnog referenduma.Dati autoput kroz Srbiju pod kontrolu nekog treceg lica umjesto Srbije je ravno nepostojanju Srbije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima