≫ 

SzS bojktovao sednicu Skupštine Beograda koja je zatim prekinuta i odložena, Vesić kritikovao potez opozicije

Odbornici Skupštine Beograda trebali su da razmatraju izmene i dopune gradskog budžeta za ovu godinu

  • 58

Današnja sednica Skupštine grada Beograda, na kojoj je trebalo da budu izabrani novi gradski urbanista, ali i novi zaštitnik građana, te izvršen rebalans budžeta za 2019. godinu kako bi bilo obezbeđeno dodatnih 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa za potrebe GSP "Beograd", završena je praktično i pre nego što je počela.

Naime, nakon usvajanja dnevnog reda i kraće pauze, šef odborničke grupe Aleksandra Šapića, Željko Ivanji uložio je prigovor zato što materijali za sednicu nisu dostavljeni na vreme. Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je priznao grešku i predložio da se glasa o odlaganju sednice za 4. mart što je većina i prihvatila.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prethodno je najveći deo opozicionih odbornika iz Saveza za Srbiju (SZS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) najavio da neće prisustvovati sednici. Njihovi odbornici su se obratili medijima ispred zgrade u kojoj se održavaju skupštinski sastanci i to noseći parolu "Jedan od pet miliona".

- Odbornička grupa Savez za Srbiju u Skupštini grada Beograda bojkotovaće današnju i naredne sednice - najavio je zamenik šefa te odborničke grupe Nikola Jovanović.

Predstavnici te odborničke grupe, među kojima su bili i njen šef Dragan Đilas i odbornik Borko Stefanović, odluku o bojkotu saopštili su medijima ispred Skupštine grada, gde su razvili transparent na kojem je pisalo "1 od pet miliona", uoči početka današnje sednice.

Jovanović je kritikovao to što je na dnevnom redu rebalans budžeta i naveo da je "bruka i sramota" što se o rebalansu budžeta raspravlja već u februaru.

- To se nigde u svetu nije dešavalo i to potvrđuje naše navode iz decembra, kada smo kritikovali budžet da je loše planiran, pun rupa i da aktuelna vlast nema nikakav kapacitet da planira i upravlja gradom - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, povod za rebalans budžeta je nedostatak sredstava za GSP "Beograd".

- Nisu znali u decembru da u Beogradu fali autobusa. Bilo je neophodno da padne sneg, da građani svojim rukama guraju autobuse, da bi shvatili da nešto nije u redu - kazao je Jovanović.

Kako je rekao, neće ni ulaziti u zgradu gradskog parlamenta, neće učestvovati ni na sledećim sednicama, a protiv aktuelne vlasti boriće se tako što će se obraćati direktno građanima.

VESIĆ: BOJKOTOVATI SEDNICU NEODGOVORNO I BEZOBRAZNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je danas da je bojkotovanje sednice Skupštine grada Beograda od strane odbornika Saveza za Srbiju krajnje neodogovorno i bezobrazno i da time pokazuju da ih ne interesuje sudbina Beograda i njegovih građana.

- Ne prisustvovati sednici u kojoj se odlučuje o kupovini više od 200 autobusa je krajnje neodgovorno i bezobrazno. To znači da ih ne interesuje sudbina građana Beograda, ni kako će saobraćaj funkcionisati - ocenio je Vesić.

Vesić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je podsetio, kada je Dragan Đilas kupovao autobuse tadašnja opozicija je bila na sednici i nije joj padalo na pamet da bude protiv kupovine autobusa. “

- Njegova (Đilasova) politika u ovom gradu je ssto gore, to bolje. To je pokazao i kada su na poslednjem protestu 'Jedan od pet miliona' njegove pristalice napale radnike 'Gradske čistoće', što se nikada nije desilo od kada se u ovoj zemlji organizuju demonstracije - rekao je Vesić.

Podsetio je da je Dragan Đilas ostavio dug od 1,2 milijarde evra, a da je sadašnja gradska vlast vratila ukupno 324 miliona evra kredita koje je on uzeo. Ove godine je planirano da se vrati 39 miliona evra što će, dodao je, biti vraćeno do kraja godine.

- Mi smo sada posle pet godina, s obzirom na naš kreditini rejting, prvi put u prilici da uzmemo kredit, a da ostanemo u okvirima koje nam vlada i MMF dozvoljavaju, a to je zadužzivanje u okviru 10 odsto - naveo je Vesić.

Objasnio je da će Grad uzeti kredit od 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa, a do kraja godine vratiti 39 miliona evra, te da neće probiti zakonski limit od 10 odsto.

Naveo je da to nije bio slučaj u vreme Đilasa, kada su ga, kako je rekao, tadašnji ministri finanasija upozoravali da zadužuje Grad sa stopom od preko 25 odsto.

Vesić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vesić je naveo da će kredit od 35 miliona evra biti uzet od komercijalnih banaka i da se, pošto još nije podignut, ne znaju uslovi pod kojima će biti uzet.

Prema njegovim reccima, GSP će iz sopstvenih prihoda izdvojiti 10 miliona evra, tako da će ukupan iznos za nabavku novih autobusa biti 45 miliona evra, te da se očekuje da će za taj iznos biti kupljeno između 210 i 230 autobusa.

Rok za isporuku biće 150 dana i svi autobusi moraju da budu na ulicama do 1. septembra, istakao je Vesić.

Na pitanje novinara da li je moguće da se u decembru, kada je usvojen budžet za ovu godinu, nije znalo da su potrebni novi autobusi, Vesić je rekao da se znalo, ali da su čekali da vide kakav će biti priliv u budžetu.

- Naš priliv u budžetu je u januaru bio oko 15 odsto bolji nego prošle godine. Nismo smeli da uđemo u novo zaduživanje dok nismo videli kakvi će biti prihodi jer mi, za razliku od Đilasa, koji radi šta god mu padne na pamet, ne smemo da pređemo 10 odsto zaduživanje jer je to zakonska obaveza - rekao je Vesić i nastavio:

- Kada smo tokom januara videli da će prihodi biti takvi da će nam se to novo zaduživanje uklopiti u 10 odsto, onda smo ušli u to, za razliku od Đilasa koji misli da može da uzima kredite kako mu padne na pamet.

Upitan da li će novi autobusi rešiti problem GSP-a, rekao je da će ga rešiti delimično.

- Biće mnogo bolje, ali to je početak restrukturiranja gradskog preduzeća, za šta Đilas nije imao snage - rekao je Vesić.

Naveo je da je u Đilasovo vreme GSP imao svoj fudbalski klub i upitao da li je normalno da se pare od prevoza koristite za plaćenje fudbalera.

- Ja mislim da to nije normalno i da pare koje se skupe treba da se koriste za kupovinu autobusa, ali kod njega sve može - istakao je Vesić.

Na pitanje novinara N1 koliko se za troškove rasvete i jarbola moglo kupiti autobusa, zamenik gradonačelnika je odgovorio:

- Razumem vašu želju da napadate sve što se radi pozitivno u Beogradu.

Na dalju konstataciju novinara N1 da su gradski čelnici govorili da je budžet u dobrom stanju, Vesić je uputio primedbu da ga uopšte nije slussao i uzvratio:

- Da ste me slušali, čuli biste da je naplata budžeta bolja nego što je projektovano, što znači da je budžet u jako dobrom stanju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    25. februar 2019 | 11:49

    Cirkuzantska predstava opozicionih klovnova produzava besplatne nastupe u nasem gradu sada ispred skupstine na nasu srecu.

  • Nebojsa

    25. februar 2019 | 13:33

    Toliko o tome da se SzS bori za neku demokratiju, ovo je cist dokaz opstrukcije i pokazatelj koliko imaju nazadnu i primitivnu politiku gde ispastaju najvise gradjani Beograda.

  • Lorena

    25. februar 2019 | 13:31

    A da primaju platu to znaju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA