≫ 

Hvala Francuskoj na podršci i Makronu što je uvek poštovao srpski narod: Sastanak Vučića i francuskog predsednika u julu u Beogradu? (FOTO)

Predsednik Srbije dočekao je u Predsedništvu francusku ministarku Loazo

  • 57

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa francuskom ministarkom za evropske poslove Emili Loazo. Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata Predsednika Republike na Andrićevom vencu. Posle zajedničkog sastanka, predsednik Vučić i ministarka Loazo obratili su se medijima.

Predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu francuskoj ministarki, dodavši da su imali priliku da otvoreno razgovaraju o svim temama.

- Razgovarali smo o ekonomskim, političkim odnosima između Srbije i Francuske, kao i o odnosima u regionu. Zahvalni smo za podršlu Srbije na evropskom putu, i hvala predsedniku Makronu koji je uvek pokazivao poštovanje prema Srbiji i dobar odnos prema našem narodu. Od velikog značaja potpisivanje današnjeg sporazuma. Srbija i Francuska moraju da rade mnogo više kako bismo to tradicionalno prijateljstvo pretvorili u efikasnu saradnju - rekao je Vučić.

Loazo i Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik je napomenuo da je upoznao francusku ministarku o situaciji u regionu, Prištini koja ne želi da ukine takse, kao i provokacijama Albanaca.

- Mi ćemo u Srbiji čuvati dostojanstvo i ponos naroda, nikada nećemo dozvoliti nikome da ponižava naš narod - dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je imao priliku da otvoreno razgovara sa Loazo o svim važnim pitanjima za odnose dve zemlje, ali i u regionu.

- Naši ekonomski odnosi su iz godine u godinu sve bolji, a trgovinska razmena raste i dostigla je 1,1 milijardi evra. Francuske kompanije kdo nas zapošljavaju 11.000 ljudi. Poslednji ugovor o koncesiji sa Vansijem je od ključnog značaja za dalju saradnju Srbije i Francuske. Imamo još zajedničkihg projekata, pre svega izgradnje metroa u Beogradu, koji je od velikog značaja - rekao je on.

Vučić se zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvek pokazao poštovanje prema Srbiji, i zalagao se za dobre odnose prema našem narodu, i zemlji u celini, i u uslovima kada to ni u Francuskoj, a ni u Evropi nije bilo popularno.

Ocenio je važnim i danas potpisan sporazum o osnivanju podružnice Francuske agencije za razvoj u Srbiji, koja će pružiti mogućnost za dalje poboljšanje saradnje dve zemlje.

- Srbija i Francuska nemaju samo tradicionalno prijateljstvo, već moramo da radimo mnogo više i uspesnsije, kako bi to prijateljstvo sklopljeno kroz najteže godine Prvog svetskog rata, i potom Drugog svetskog rata, pretvorili u efikasnu saradnju na svim poljima društvenog života - objasnio je on.

Vučić je zamolio Loazo da prenese želju Srbije Makronu da ga dočeka u poseti Beogradu.

Loazo i Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

MAKRON U JULU U BEOGRADU?

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo rekla je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je poseta Makrona bila planirana za ranije, ali je odložena i da je ona sada u Beogradu između ostalog u funkciji pripreme Makronovog dolaska.

- Pitala sam predsednika Vučića da li jul odgovara za posetu predsednika Makrona - rekla je ona.

RAZGOVORI O PRIDRUŽIVANJU SRBIJE BIĆE NASTAVLJENI

Loazo kaže da Evropska unija mora da sredi "svoju kuću" nakon izlaska Britanije, ali da će razgovori o pridruživanju Srbije EU biti nastavljeni.

To što je u intervjuu Politici rekla da EU više nije u situaciji, bar u ovom trenutku, da prima nove članice, Loazo kaže da Francuska samo govori jezikom prijatelja.

- Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, da ispuni tu ambiciju. Francuska govori jezikom prijatelja i govori iskreno. Iskrenost nas prisiljava da u trenutku kada EU preživljava odlazak Britanije, kažempo da je suočena sa izazovima sa kojima mora da se ponese. Reći nešto suprotno tome bi bilo nepošteno - rekla je Loazo.

Loazo i Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je dodala da Francuska želi da zadrži lidersku poziciju u Evropi i da se evropski projekti i odnosi nastavljaju i dalje.

- Dok mi sređujemo našu kući, razgovori Srbije i EU se nastavljaju. Mnogo toga je postignuto, napredak se dešava, ali mnogo toga će se još desiti. Kao prijatelj govorim da moramo da sagledamo stanje stvari, naših zajedničkih ambicija i puta koji zajedno moramo da pređemo da bi stigli do zajedničkog cilja - zaključila je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio francuskoj ministarki za iskrenost.

- I tu nemam šta da dodam. To je sve ono što smo znali. To je korektan odnos, bolje da nam kažu istinu, nego da nas obmanjuju. To prijatelji rade - rekao je Vučić.

HOĆEMO DA UČESTVUJEMO U IZGRADNJI METROA

Francuska agencija za razvoj će ove godine u Beogradu otvoriti prvi regionalni biro, najavila je Loazo i navela da je Sporazum dve vlade o delatnosti te agencije prvi takav sporazum Francuske za zemljama ovog regiona.

- Agencija je nedavno dobila odobrenje francuske vlade da se angažuje na Zapadnom Balkanu na privrednom i društvenom razvoju. Ovo je prvi naš sporazum za zemljama regiona, a radi se o konkretnim i važnim stvarima za bilateralne odnose - rekla je Loazo na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ona je zahvalila Vučiću na dobrodošlici i dodala da je to slika prijateljstva koje objedinjuje dve zemlje.

Loazo je istakla da Francuska želi da nastavi i ubrza dinamiku odnosa u svim oblastima.

- Francuska nije bila prisutna u Srbiji i hoće da uradi više - rekla je Loazo.

Dodala je da je je prošle godine, uz dosta poseta i predsednik Srbije lane bio u Francuskoj, što govori o intenzitetu i jačem političkom dijalogu i zajedničkim temama.

Loazo je navela da je trgovisnka razmena sve veća, da je skoro milijardu evra i da stalno raste, a da je 11.000 ljudi zaposleno u 100-ak francuskih kompanija.

Loazo i Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetila je da je prošle godine potpisan ugovor o koncesiji sa francuskim Vansijem, te da će francuske kompanije nastaviti da osnažuju prisustvo u Srbiji.

- Naša volja je da učestvujemo u izgradnji beogradskog metroa, a Francska kofinanisira studiju izvodljivosti tog projekta - podsetila je ona.

Loazo je istekla i da je dobra saradnja Srbije i Francske u oblasti bezbednosti, pogotovo u brobi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Ona je podsetila i da je u Prvom svetskom ratu iskovan poseban odnos Srbije i Francuske, koja, kaže, zna i seća se srpskih žrtava, herojstva i hrabrosti sprskog naroda, koji je doveo do prve savezničke pobede u tom ratu, na Ceru.

- Zajedinička borba srpskih i francuskih vojnika na Solunskom frontu na ključan način doprinela je pobedi, saveznika. Francuska čvrsto stoji pri ovim odnosima i principima odnosa sa Srbijom. Srbija je prijatelj i strateški partner. Živela Srbija, živela Francuska i živelo naše prijateljstvo - rekla je Loazo.

POTPISAN SPORAZUM

Loazo i ministri u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i Siniša Mali potpisali su danas, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, Sporazum dve vlade o delatnosti Francuske agencije za ravoj i institucije PROPARCO u Srbiji.

Prethodno, predsednik je razgovarao sa francuskom ministarkom, dok se ona ranije tokom dana srela sašefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, a za kasnije posle podne najavljen je razgovor Loazo sa predsednicom vlade Anom Brnabić.

TRADICIONALNO DOBRI I PRIJATELJSKI ODNOSI

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Natali Loazo, ministarka u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske razgovarali su danas o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i multilateralnoj saradnji.

Ministar Dačić je, uz ocenu da su odnosi između Srbije i Francuske tradicionalno dobri i prijateljski, istakao da Srbija želi da se oni i dalje produbljuju.

Loazo i Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je izrazio očekivanje da će dosadašnja uspešna saradnja kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, biti dodatno osnažena predstojećom posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Zahvalio je na podršci Francuske procesu evropskih integracija Republike Srbije i preneo očekivanje da će se ona nastaviti i tokom daljeg pregovaračkog procesa o pristupanju Srbije EU.

Sastanak u Vladi - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Natali Loazo je, istakavši da Francuska sa Srbijom neguje posebno bliske i prijateljske odnose utemeljene na savezništvu tokom Prvog svetskog rata, konstatovala da su savremeni bilateralni odnosi sadržajni i sveobuhvatni i založila se za jače prisustvo Francuske kako u Srbiji, tako i u regionu.

Prenela je zadovoljstvo što je francuska kompanija Vansi preuzela upravljanje beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" i založila se za dalje unapređenje bilateralne ekonomske saradnje.

Izrazila je i očekivanje da će dve zemlje nastaviti uspešno da sarađuju i na multilateralnom planu.

Obostrano je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za dalje intenziviranje svih vidova saradnje od obostranog interesa.

SRBIJA VAŽAN PARTNER FRANCUSKE I EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i francuski ministar za evropske poslove Natali Loazo razgovarale su o nastavku EI Srbije, reformama koje se i tom procesu sprovode, situaciji u EU, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i ostalim važnim pitanjima.

Jadranka Joksimović zahvalila je na sveukupnoj pomoći koju Francuska pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU - posebno ekspertskoj pomoći u oblasti ekonomije i naglasila da smo tehnički spremni za otvaranje nekoliko poglavlja tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU.

Istakla je da Srbija, uprkos atmosferi u EU - koju karakterišu pre svega izbori za EP i zamor od proširenja, ostaje privržena procesu pristupanja, i da članstvo Evropskoj uniji ostaje naš spoljno-politički prioritet.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar veruje da objektivna potreba reformisanja EU može i treba da teče parlaleno uz kredibilan nastavak politike proširenja.

Potvrđuje se to, objasnila je ministar za evropske integracije, i posvećenošću sa kojom se sprovode refome u našoj državi.

Ona i Natali Loazo, saglasne su, da su one posebno kompleksne u poglavljima 23 i 24 - pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode. Jer, od rezultata reformi u njima - a ona su suštinski najvažnija za društvo zbog daljeg jačanja demokratskih standarda i vrednosti, zavisi i otvaranje novih poglavlja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar Joksimović upoznala je sagovornicu sa jasnim nastojanjem Srbije da se se dijalog sa Prištinom, a radi uspostavljanja održivog rešenja na kojem Beograd insistira, nastavi tek kada bude ukinuta odluka o uvođenju taksi.

Precizirala je da je stabilnost regiona za Srbiju veoma važna, jer predstavlja osnov za napredak, razvoj i saradnju - vrednost koju bi i drugi trebalo da afirmišu.

Ministar Natali Loazo naglasila je da će Francuska nastaviti da podržava EI Srbije koja je - kako je ocenila, država koja odgovorno rešava otvorena pitanja regiona što je kvalifikuje kao pouzdanog i jednog od najbitnijih partnera EU. Ukazala je da Srbija - učešćem u mirovnim misijama EU i pripremama za civilne misije - kao prva u regionu, na konkretan način doprinosi jačanju i evropske ali i regionalne bezbednosti.

Loazo i Joksimović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Loazo je, uz konstataciju da su za nastavak EI značajni i ekonomski kriterijumi, uverena da će reforme biti intenzivnije i da će do sada pokazani rezultati biti još vidljiviji i efikasniji.

Zbog činjenice da brojne francuske kompanije značajno učestvuju u značajnim prijektima provrednog razvoja, Joksimović i Loazo ocenile su da ima uslova za jačanje, ionako dobrih, bilateralnih odnosa.

Takođe, posebno je posebno je značajan podatak da Francuska, na osnovu Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji dveju Vlada, pruža pomoć Srbiji u procesu EI, ali i u realizaciji brojnih infrasatrukturnih projekata.

Ministri Joksimović i Loazo potpisaće i Sporazum dve Vlade o delatnostima francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji.

Time se, ako je naglašeno, potvrđuje partnerstvo dve države u procesu EI Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    25. februar 2019 | 15:13

    Ovo je dokaz koliko nas Francuska ceni.

  • Ja

    25. februar 2019 | 16:15

    Francuska je pokazala koliko poštuje Vučića, na stogodišnjici završetka prvog svetskog rata.

  • Rastko

    25. februar 2019 | 15:33

    Ajd ti lepo kud si posla a ti ne hvali svakog ko ti na vrata udje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA