EU se oglasila o protestima i bojkotu parlamenta u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji

Stav je prenela Maja Kocijačič

  • 2

Bojkot parlamenta nije prihvatljiv, nema "balkanskog proleća", stav je Evropske unije povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je danas da ne treba porediti proteste koji se dešavaju istovremeno u pomenute tri zemlje regiona.

Ona je odbacila konstataciju albanskih medija da je u toku "balkansko proleće", koje, po njihovoj oceni, "može izazvati ozbiljnu krizu za EU".

- Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije - izjavila je Kocijančič u Briselu.

Kocijančič - Printksin: Tanjug

Ona je prihvatila ocenu novinara da postoje "neki zajednički elementi" u zahtevima građana koji protestuju, ali je naglasila da nisu za poređenje.

- Evropska komisija kroz svoje izveštaje prati situacije u zemljama regiona i hvali i kritikuje, kad god je to potrebno. Izveštaji su jasni i ne bih poredila te situacije - ponovila je Kocijančič.

Kada je u pitanju poštovanje vladavine prava kao jedan od zahteva koji se ponavlja i u Albaniji i u Crnoj Gori i u Srbiji, Kocijančič je ocenila da je "vladavina prava apsolutno od najviše važnosti".

- Tim povodom razgovaramo ne samo sa vladama, već i sa drugim sagovornicima u regionu, kako bi imali zaokruženu sliku situacje na terenu - zaključila je Kocijančič.

Protest u Tirani - Foto: Tanjug/AP

On je takođe ponovila osudu šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara Hana zbog bojkota rada Parlamenta od strane albanske opozicije.

- Odluka opozicije ozbiljno šteti funkcionisanju demokratije u Albaniji, jer je parlament mesto gde se razmatraju i pokreću reforme - poručila je Kocijančič.

Upitana za stav EU povodom sličnog poteza srpske opozicije Kocijančić je naglasila da ne treba razmatrati svaku situaciju pojedinačno u svakoj od zemalja partnera:

- Naglašavamo da je parlament mesto gde treba da se vode debate - rekla je ona.

Dodala je, kad je reč o protestima u Srbiji, da je mirno izražavanje stavova fundamentalno pravo građana.

Portparolka EU kaže da je zajednička poruka EU svim partnerima na Zapadnom Balkanu ta da region ima jasnu EU perspektivu koja može ppostati realnost samo kroz sprovođe je reformi.

- Reforme su prioritet i fokus. One su važne za sve građane i zato ja naš fokus sa svim partnerima na tome - kaže Kocijančič.

Ona je ponovila da je EU unapredila svoje angažovanje sa Zapadnim Balkanom i da je to ”fokus” posla EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA