≫ 

Šok usred Beograda! Od ove francuske poruke nam zvoni u ušima: Da li je članstvo u EU nedostižan cilj?

Francuska ministarka zadužena za EU rekla je da sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima, kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile

  • 75

Izjava francuske ministarke zadužene za EU, Natali Loazo, da "sadašnje stanje Evropskoj uniji ne omogućava nova pridruživanja", odjeknula je kao bomba u Srbiji. Kako je 2025. godina u više navrata navođena kao najraniji datum ulaska Srbije u EU, otvara se pitanje kakva je evropska perspektiva Srbije i da li prijem sada "pada u vodu"?

Francuska ministarka zadužena za EU rekla je da, pošto su Srbija i Francuska prijatelji, dužna je da kaže istinu, a to je da  "sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima, kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio na iskrenosti i rekao da taj stav nije nešto što "nismo znali".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio na iskrenosti Natali Loazo i rekao da taj stav nije nešto što "nismo znali"-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Tu nemam šta da dodam. To je sve ono što smo znali. To je korektan odnos, bolje da nam kažu istinu, nego da nas obmanjuju. To prijatelji rade - rekao je Vučić.

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, objasnila je da izjava Natali Loazo nije neočekivana i u skladu je sa onim što država Srbija deli s građanima kada je reč o članstvu u EU.

Joksimović je u izjavi Tanjugu istakla da smatra da je 2025. godina i dalje otvorena mogućnost, ako i Srbija i EU postave odnose na temelju nove odgovornosti prema reformama i kredibilnoj politici proširenja i naglasila da je Loazo, sa kojom se danas sastala, jasno istakla da Francuska smatra da je Srbija najozbiljniji kandidat za članstvo.

Navela je i da Srbija ne očekuje da će sada postati članica EU, već da predano radi na otvaranju pregovaračkih poglavlja i pripremi novih.

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, objasnila je da izjava Natali Loazo nije neočekivana i u skladu je sa onim što država Srbija deli s građanima kada je reč o članstvu u EU-Foto: Tanjug/ Filip Kraincanic

- Ostvarujemo jedan pozitivan kontinuitet na planu reformi, sve s ciljem da idemo u korak s indikativnim datumom ulaska u EU, 2025. godinom, koja je promovisana upravo od strane EU i predsednika EK Žan Klod Junkera, što je prepoznato kako u EU tako i kod same Francuske, i za šta smo i ovom prilikom dobili pohvale i potvrdu da smo ozbiljan kandidat za članstvo - rekla je Joksimović.

Ona je dodala da se Evropska unija trenutno suočava sa nekim unutrašnjim problemima, ali da je, isto tako, vreme možda najbolji pokazatelj da je EU i formirana da deluje pod stalnim krizama i iste uspešno savladava.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da je uverena da Srbija i čitav naš region imaju vrednosti kojima mogu da doprinesu Evropskoj uniji, jednako kako "svima nama nedostaje primena standarda kako bismo naše zemlje učinili još efikasnijim za njihove građane".

- Zato ukidanje i zanemarivanje evropske perspektive Srbiji i ostalim zemljama jugoistočne Evrope predstavlja vrlo nepromišljenu i kratkovidu odluku, a svako izolovanje Balkana od Evropske unije gura čitav naš region u nove neizvesnosti - zaključila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da je uverena da Srbija i čitav naš region imaju vrednosti kojima mogu da doprinesu Evropskoj uniji-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Upozorila je, međutim, da kao što neće da odustane od EU, Srbija mora da nastavi da živi i razvija se i poručila: "Građani Srbije moraju da žive. Mi nemamo taj luksuz da vreme provodimo u čekaonici čekajući voz za Evropsku uniju koji se u dogledno vreme, ipak, neće pojaviti".

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da izjavu francuske ministarke ne treba posmatrati kao da je evropska perspektiva Srbije izgubljena.

- Ona je ovde prethodnica jer bi trebalo u julu, kako su nam rekli, da dođe francuski predsednik (Emanuel) Makron, i kao lojalni član francuske vlade ona ponavlja stavove koji su već nekoliko puta ponovljeni. Da budem politički najkorektnija, ovo je najizazovnija godina pred EU. Za skoro mesec dana trebalo bi da se desi Bregzit, ali se još uvek ne zna da li će do toga zaista doći ili će se odložiti. Potom slede evropski izbori - objasnila je Grubješić.

Prema njenim rečima, ti izbori prvi put se od 1979, otkad se održavaju, interesantni, neizvesniji nego inače.

 

- Za mnoge zemlje bili su drugorazredni i trećerazredni, a ove godine su prvorazredni - poručila je ona.

Na pitanje da li je uzaludan rad Srbije na njenom putu integracija, ocenila je da ništa nije uzaludno.

- Trebali bismo, da budem otvorena, da radimo zbog nas jer nam je cilj da Srbija postane evropeizovana i moderna, uređena država s evropskim pravima i vrednosti - zaključila je generalna sekretarka Evropskog pokreta.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović naglasila je da Srbija neće odustati od evropskog puta, bez obzira na to ima li ili nema trenutno mesta za proširenje.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović naglasila je da Srbija neće odustati od evropskog puta, bez obzira na to ima li ili nema trenutno mesta za proširenje-Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

- Na putu EU naša zemlja stoji čvrsto, ali problemi dolaze sa druge strane Sve što se do sada događa zbog tvrdoglavosti Prištine već usporava neke aktivnosti koje smo mogli imati, ali "loptica nije u našem dvorištu", ona je kod donosioca odluka u Prištini - rekla je Ðukić Dejanović.

Ministarka bez portfelja dodaje da će Srbija učiniti sve da dijalogom reši neslaganja i neodgovornost Prištine koja iz Briselskog sporazuma nije ni jedan jedini zadatak realizovala koji je dobila.

- Svi već znaju kako mi gledamo na uvedene takse, ne samo mi nego čitav svet. Ono što ćemo svakako raditi jeste da ćemo imati jedan dostojanstven stav i voditi računa o nacionalnim i državnim interesima Srba - zaključuje ona.

 

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht tvrdi da je poruka koju je prenela francuska ministarka "obeshrabrujuća" ali Srbija ne sme dići ruke od evropske budućnosti -Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

 

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht tvrdi da je poruka koju je prenela francuska ministarka "obeshrabrujuća" ali Srbija ne sme dići ruke od evropske budućnosti i mora pokazati da u tu budućnost veruje.

- Tokom izbegličke krize je ceo naš region bio pozvan da sedi za istim stolom, jer je pokazao da može da se odgovorno ponaša u takvim okolnostima, i Evropi je važno da Balkan bude za tim stolom, ali treba da pokažemo da smo u stanju da razmišljamo ne samo o sebi, već da budemo zainteresovani za sve što je važno za EU - Liht prilikom predstavljanja Nove spoljnopolitičke inicijative, koju je podržalo 18 nevladinih organizacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    26. februar 2019 | 15:45

    Mi smo narod koji ne voli uslovljavanja,ucene,tlacenje itd tako da nama nije mesto u eu... Ako udjemo u eu stranci ce imati pravo da kupuju nasu obradivu zemlju,svi vrlo dobro znamo cemu to dovodi... bolje da mislimo na sebe,da gledamo kako cemo sebe da unapredimo i iskoristimo svoje resurse.

  • furijas

    26. februar 2019 | 17:34

    Dakle,u EU idemo,ali se okrenimo prevshodno sebi.

  • Tijana

    26. februar 2019 | 15:57

    Sve je dostizno ako se ne osvrce i zastajkuje na putu ka cilju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA