≫ 

Ovakav potez Nemačke u vezi Kosova nas je zatekao: Da li poslednja izjava iz Berlina ima mnogo težu poruku?

Jako je odjeknula izjava nemačkog šefa diplomatije

U danima kada pre svega Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pritiskaju Prištinu da ukine takse na srpske proizvode, sasvim neočekivano stigla je podrška privremenim institucijama samouprave na Kosovu i to od najmoćnije države EU - Nemačke. Da li poslednja izjava iz zvaničnog Berlina zapravo ima mnogo veće težinu i šalje mnogo jaču poruku Beogradu?

I dok se u Prištini održavaju brojni javni i tajni sastanci u vezi pokušaja da se ukinu takse, a SAD su čak uvele i određene mere protiv zvaničnika kosovskih Albanaca u prvom redu Ramuša Haradinaja, stav Nemačke kao da daje vetar leđa zvaničnicima privremenih institucija.

Naime, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je ta zemlja odlučna da pomogne tzv. Kosovu i da želi "evropsku perspektivu za Kosovo".

On je to rekao za nemački "Študgarder nahrihten" i dodao da "nemačka vlada smatra pogrešnim ako EU i Nemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć".

- Ako se to desi onda će se u kratkom roku srušiti sve što je već godinama postignuto velikim naporom. Prošle nedelje smo rekli kosovskim kolegama da moraju čvrsto da veruju u podršku Nemačke - rekao je Mas.

Mas - Foto: AP/ Tanjug

Kako se navodi, on je potvrdio nastavak finansijske pomoći Nemačke Kosovu.

Ova izjava šefa nemačke diplomatije da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse za predsednika Srbije Aleksandra Vučića je veliko razočarenje. On je najavio da će sa Vladom Srbije narednih dana razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme.

- Ali, kako bih vam rekao, to razumem kao podršku čedu koje su sami izrodili, zajedno sa Amerikancima, prvo su ljujali tu kolevku i sad moraju da vode računa o Albancima - rekao je srpski predsednik.

Vučića čudi da Mas nije govorio o ukidanju taksi.

- Svi imaju svoje interese, u ovom slučaju nemački interesi su očigledno važniji od interesa liberalnog tržišta, slobodnog protoka robe, usluga ljudi i na to moramo da se naviknemo - rekao je on.

Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovakav stav Nemačke ne bi trebalo da iznenađuje, budući da Berlin čvrsto stoji u odbrani "kosovske nezavisnosti", smatra Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

- Nemačka ovim stavom Masa želela da pošalje nedvosmislenu poruku da podržava nezavisnost Kosova i da će to nastaviti da radi bez obzira na spor Beograd i Prištine - kaže Surlić za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima, to bi u prevodu značilo da takse i ostala sporna pitanja moraju da se reše u dogovoru dve strane, a da to ne ugrozi ni na koji način konačan rezultat.

- A to je kosovska nezavisnost, odnosno normalizacija koja bi podrazumevala da Srbija formalno ne prizna nezavisnost Kosova, ali da omogući deblokiranje članstva Prištine u međunarodnim organizacijama - napomenuo je Surlić.

Surlić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Kako kaže, nemački stav je očekivan u svetlu postizanja finalnog sporazuma, jer se Berlin zalaže za koncept normalizacije, a ne za razgraničenje.

- Nemačka je iskazala svoje protivljenje razgraničenje. Ovo je posredna poruka da Berlin u ovom trenutku ne podržava ideju razgraničenju i apsolutno stoji pri tom stavu da Kosovo ne može da menja svoje granice - napomenuo nam je Surlić.

Jasno je da je nemačka kancelarka Angela Merkel nastavila onu politiku, koja je oličavala pristup Zapada Kosovu pre pobede Donalda Trampa na američkim izborima, kaže za naš portal politički analitičar Dragomir Anđelković, komentrarišući izjavu Hajka Masa.

Anđelković - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ovo je samo sada skidanje maske. Vidimo da je Nemačka zapravo jedan od ključnih igrača protiv naših interesa u Evropi - smatra on i zaključuje da je za Berlin ne prihvatljiva podela Kosova.

VIDEO: Vučić: Brine me to što mogu da preduzmu i druge mere

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlado vukic.

    26. februar 2019 | 20:53

    Nikad Njemacka nece zaboraviti dva rata .Kome tojos nije jasno.

  • GALEB BIJELI- ANTE BAN

    26. februar 2019 | 19:44

    ZAŠTO ZATEKAO? Izjava pokazuje da Njemačka nije promijenila stav, jer neće ni čuje o promjeni granica! Taj stav A.Merkel je ponovila više puta; druga je stvar što srpska javnost sjedi na ušima!

  • Draško

    26. februar 2019 | 21:35

    Sramotna je izjava šefa nemačke diplomatije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA