≫ 

Svi u regionu pričaju o nabavci "migova", a šta će tek reći kada u Srbiju stigne novih 16 moćnih letelica (INFOGRAFIKA)

U Srbiju treba da stignu tri nova helikoptera Mi-17, četiri Mi-35 i devet H-145

  • 81
Novi srpski helikopteri Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je da će kada posle remonta i modernizacije iz Belorusije stignu četiri "Miga", naša Vojska će imati 14 lovaca na nivou 4+ generacije, što je skoro najsavremenije što postoji na svetu. Međutim, tu se ne završava modernizacija ratnog vazduhoplovstva. Naime, Vojska Srbije i MUP će postati jači za 16 novih helikoptera.

Vulin je rekao da će Vojska Srbija, pored "migova" dobiti i nove helikoptere. Kako je najavio treba da stignu tri nova helikoptera Mi-17, četiri Mi-35 i devet H-145, od čega pet za Vojsku Srbije, a četiri za MUP.

- Te 2012. godine nismo mogli ni da maštamo o tako nečemu.To je bilo tako daleko, nezamislivo. Sada se samo po broju helikoptera, i to novih i najsavremenijih, možemo da merimo s bilo kojom zemljom u regionu, pa i da prednjačimo - rekao je ministar odbbrane.

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Mi-35 je ruski borbeni jurišni helikopter, sa sekundarnom namenom manjeg transporta. Sovjetski piloti su ovaj helikopter nazvali „leteći tenk“, a i „krokodil“, zbog oblika nosnog dela trupa i maskirne boje.

Ova letilica je jedna od izvoznih varijanti čuvenog desantno-jurišnog Mi-24 koji je najraspostranjeniji borbeni helikopter u svetu, trenutno upotrebljava čak 58 država a koristilo ga je još 12.

Ujedno to je borbeni helikopter koji je istoriji učestvovao u najviše sukoba, korišćen je u preko 30 ratova a mogli smo ga videti i u borbenim dejstvima u našem regionu, pre svega u Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji kao i u Makedoniji.

Mi-17 je ruski srednji dvomotorni transportni helikopter koji takođe može da bude i naoružan. Služi za taktički vazdušni transport ljudstva i materijala, za prevoženje helikopterskog desanta i vatrenu podršku.

Pomenuta dva modela helikoptera biće nabavljena iz Rusija, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok iz Nemačke stiže devet “erbasa” H-145.

Reč je o dvomotornom lakom uslužnom helikopteru, koji je razvijen i proizveden od strane Eurocoptera, koji je 2014. godine preimenovan u Airbus Helicopters. Vojne varijante helikoptera se koriste su za obuku, logistiku, medicinsku evakuaciju, izviđanje, lakši napad i operacije prevoza trupa.

VIDEO: Ovako izgledaju četiri nova srpska „Miga 29“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    27. februar 2019 | 19:56

    Srbiji je potreban: 1/ PREDSEDNIK SRBIJE -SRPSKI PUTIN ODLUCAN,MUDAR I HRABAR I KOJI NEPREGOVARA SA OVK TERORISTIMA I OKUPATOROM VEC RESAVA OKONCANJE NATO EU VOJNE OKUPACIJE ISKLJUCIVO U UN 2/ VOJNI SAVEZ SA PUTINOVOM RUSIJOM,RUSKE VOJNE BAZE PO CELOJ SRBIJI PA SA VOJNIM SAVEZOM DOBIJAMO BESPLATNO SVU POSLEDNJU VOJNU TEHNOLOGIJU BESPLATNO ILI SA VELIKIM POPUSTIMA A UZ TO DOBIJAMO I JAKO POTREBNE S-400, S-500 3/ SA VOJNIM SAVEZOM SA RUSIJOM I SKOLOVANIM RUSKIM OFICIRIMA I RUSKOM VOJSKOM VRACAMO JUZNU SRBIJU KOSOVO I METOHIJE KOJA JE 20 GODINA POD NATO EU VOJNOM OKUPACIJOM SRBIJA MORA IMATI VOJNI SAVEZ SA PUTINOVOM RUSIJOM JER NIKAD NECEMO ODBRANITI SLOBODU I CELOVITU SRBIJU SA CELIM KOSOVOM BEZ VOJNOG SAVEZA SA RUSIJOM JER SRBIJA DOSAD IMA SAMO PARADNE ODREDE SRPSKE VOJSKE,NAZALOST ONI NISU U STANJU BRANITI I ODBRANITI USTAVNI POREDAK CELOVITE SRBIJE UKLJUCUJUCI OKUPIRANU JUZNU SRBIJU KOSOVO I METOHIJU ! RAT SE DOBIJA I IZ VAZDUHA A ZAVRSAVA KOPNENIM OPERACIJAMA A BEZ RUSKE VOJNE SILA SRBIJA U SADASNJIM OKOLNOSTIMA GDE IMAMO MINISTRA ODBRANE KOJI NIJE SLUZIO NI VOJNI ROK SRPSKA VOJNA SPOSOBNOST JE JAKO SLABA,NAZALOST ….

  • jednostavno pitanje

    27. februar 2019 | 20:45

    Hoće li ti avioni i helikopteri i letelice da vrate Kosovo ili da bar ukinu takse ili će samo da sede uzalud u hangarima?

  • Mare

    27. februar 2019 | 18:11

    Sta ce reci.Pa krenuce da pljuju Vulina,Vucica...'kako nista ne znaju'..Setaci bi bolje? A bili od 2000 te na vlasti i sve suprotno radili,unistavali vojsku.Ako pitamo 'komsije' i oni kao i setaci ce samo pljuvati jer ime je isti cilj.Ali Srbija je jaka za takve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA