EU ne učestvuje aktivno u debati o razgraničenju: Dijalog između Beograda i Prištine krucijalan

Verujem da bi trebalo da iskoristimo ovaj trenutak - rekao je Mekalister

  • 18

Evropska unija (EU) je primila k znanju debatu koja se vodi o razgraničenju i promeni granica kao mogućem rešenju za Kosovo, ali nije aktivno uključena po tom pitanju, kaže za RSE Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Mekalister, koji boravi u poseti Srbiji, nakon čega će posetiti Kosovo, ne misli da će izbori za Evropski parlament, koji se održavaju u maju, uticati na dijalog između Beograda i Prištine.

- Dijalog između Beograda i Prištine, između Srbije i Kosova je krucijalan. Evropska unija organizuje ovaj dijalog već nekoliko godina, kako bi obe strane sele za pregovarački sto i kako bismo na kraju došli do pravno obavezujućeg sporazuma koji će biti prihvatljiv za obe strane - rekao je Mekalister.

Ima mnogo obaveza koje se moraju ispuniti i, sa druge strane, dodao je on, dajemo im priliku da upražnjavaju svoja prava, kako bismo utabali put evropskih integracija i za Kosovo i za Srbiju.

- Što se tiče debata o mogućoj razmeni teritorija, razgraničenju, mi kao Evropski parlament smo velikom većinom usvojili poziciju i imamo identične formulacije u mom izveštaju o Srbiji, kao i u izveštaju mog kolege gospodina (Igora) Šoltesa o Kosovu - da smo primili k znanju ovu debatu, da bi bilo koja vrsta dogovora morala da bude zajednički dogovorena između obe strane, da treba da doprinosi regionalnoj stabilnosti i da mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom - naveo je Mekalister.

Mekalister - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U ovom trenutku, kako je naglasio, ovo je debata u kojoj Evropska unija nije aktivno uključena, ali ju je primili k znanju.

- Zapravno, trenutno sam mnogo fokusiraniji na to kako da dijalog u Briselu ponovo krene i zbog toga pozivamo vlasti na Kosovu da opozovu svoju odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine - rekao je on.

Mekalister je dodao da iz Prištine ne stiže odgovor kojem se nadaju kao i da su i SAD i EU imaju jasan stav da su uvedene takse kršenje CEFTA sporazuma i da su u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanje između EU i Kosova.

- Bili smo veoma jasni. Ponoviću ovu poruku kada budem putovao u Prištinu i sastaću se, između ostalih, i sa premijerom (Ramušem) Haradinajem. Ono što sam čuo u Beogradu jeste da dok god ove takse ne budu opozvane, srpska strana se neće vratiti za pregovarački sto u Briselu - rekao je on.

- Verujem da bi trebalo da iskoristimo ovaj trenutak. Predsednik (Srbije, Aleksandar) Vučić i predsednik (Kosova, Hašim) Tači doveli su dijalog na novi nivo. Postojao je momentum. Naravno da obe strane moraju još mnogo obaveza da ispune, ali 2019. godine nemamo izbore u Srbiji, barem nisu planirani, isto je i na Kosovu. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini spremna je da organizuje svaki dijalog na visokom nivou. Verujem da bi trebalo da iskoristimo ovaj trenutak i da nastavimo dalje, ali trenutno ne idemo nikuda zbog odluke koju su doneli zvaničnici na Kosovu, protivno savetima njihovih partnera iz Evrope i SAD - naglasio je Mekalister.

Vučić, Mogerini i Tači - Foto: Twitter/@MajaEUspox

Komentarišući najavljene izbore za Evropski parlament u maju, Mekalister je ocenio da oni neće imati neposredan uticaj na nastavak dijaloga:

- Jedna stvar su izbori, ali zvanicnici Evropske komisije nisu zauzeti kampanjom. Visoka predstavnica i njen tim i svi ostali su spremni da organizuju u bilo koje vreme sve što je potrebno za nastavak.

On je naglasio da politika proširenja ne treba da bude kontroverzna debata u evropskim izborima, jer "ćemo imati odgovornost da kao političari iz 28 država članica podržavamo šest zemalja Zapadnog Balkana".

- Ovih šest zemalja su u srcu našeg kontinenta, one su okružene zemljama članica EU. Nijedan region u Evropi nije toliko povezan kulturnim, istorijskim i političkim vezama i zbog toga iskreno verujem da bez šest zemalja Zapadnog Balkana, proces evropskih integracija nikada neće biti kompletiran - rekao je Mekalister.

Povodom najavljenog sastanka sa predstavnicima političke opozicije u Srbiji, Mekalister je rekao da će veoma pažljivo saslušati šta opozicija ima da kaže, kao i da je primio k znanju da se u Srbiji dešavaju mirni protesti.

- U demokratiji, osnovno je pravo okupiti se u okvirima slobode okupljanja i slobode izražavanja. Ali, jedna je stvar imati ove proteste na ulici, a druga je to da su sve članove Narodne skupštine izabrali građani da rade njihov politički parlamentarni posao, a za mene kao ubeđenog demokratu, demokratski izabrani parlament je centralno mesto za demokratsku debatu. I zato bih pozvao sve članove Parlamenta da nastave svoj posao u komitetima i na zasedanjima i da vlast ima opoziciju koja je u stanju da kritički razmatrata rad vlade - to je način na koji demokratija funkcioniše - rekao je Mekalister.

On je dodao da je mnogo puta posetio Narodnu skupštinu i čuo različita mišljenja, a od većine poslanika da je rad u parlamentu dobar, ali i da opozicioni članovi parlamenta kritikuju procedure za koje smatraju da nisu fer.

- Ja sam politički neutralan oko ovog pitanja. Ja nisam ''igrač'' u unutrašnjoj politici Srbije. Ja sam izvestilac za Srbiju i ja želim da Srbija iskorači napred. Voleo bih da vidim demokratsku debatu u parlamentu - rekao je on i dodao:

- Evropski parlament je bio jasan u izveštajima o Srbiji, u kojima navodimo da vidimo prostora za poboljšanje kada je reč o proceduralnim stvarima u srpskom parlamentu. Verujemo da je preveliki broj zakona o kojima se debatovalo i koji su usvojeni po hitnom postupku. Razgovarali smo sa predsednicom parlamenta Majom Gojković o ovome. Mislim da treba da sednemo i vidimo kako možemo da unapredimo procedure. Sa jedne strane, opozicija ima pravo da iznosi kritike i svoje poglede i da podnosi amandmane. A sa druge strane, stvari se mogu pomeriti. To je uvek balans koji treba naći i ako mi kao Evropski parlament možemo da damo bilo kakav savet - ako nas pitaju obe strane - mislim da ćemo to sa zadovoljstvom uraditi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca

    28. februar 2019 | 12:23

    Beograd i Pristina treba da se dogovore a da Evropska zajednica podrzi dogovoreno

  • Tara

    28. februar 2019 | 12:23

    Za početak ih naterajte da ukinu takse!

  • Draško

    28. februar 2019 | 12:47

    EU je izgubila svaki kredibilitet od kako se pokazalo da ne mogu Prištinu da nateraju da povuče takse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA