Evroparlamentarci su Brnabić postavili pitanja u vezi 3 oblasti: Evo šta im je odgovorila (FOTO)

Sastanak je održan u Vladi Srbije

  • 19

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je danas, u razgovoru sa članovima delegacije Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta predvođenog Dejvidom Mekalisterom, da će vlada ostati posvećena daljoj modernizaciji zemlje, kao i da će sa tim ciljem nastaviti da sprovodi neophodne reforme.

Mekalister je pohvalio dosadašnji napredak i poželeo Srbiji da ostane na evropskom putu.

On je u razgovoru sa premijerkom Brnabić kazao da je proces donošenja nove medijske strategije bio inkluzivan i transparentan, kao i da to predstavlja primer koji je potrebno slediti u budućnosti, saopštila je vladina Lancelarija za saradnju sa medijima.

Mekalister i Brnabić - Foto: Slobodan Miljević

Brnabić je sagovornicima napomenula da su u proces donošenja medijske strategije bili uključeni svi relevantni akteri - medijski stručnjaci, predstavnici javnih medijskih servisa, novinarskih udruženja, nezavisnih institucija, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, kao i da su tokom februara održane javne rasprave u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Beogradu.

Članove delegacije Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta interesovale su reforme koje su ostvarene u oblasti ekonomije, javne uprave i vladavine prava.

Sastanak u Vladi - Foto: Slobodan Miljević

Brnabić je sagovornike obavestila o pozitivnim ekonomskim pokazateljima koji su registrovani u Srbiji u proteklom periodu, rezultatima ostvarenim u procesu reforme javne administracije i napretku koji je Srbija ostvarila u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Ostvarena je fiskalna stabilizacija, postignuta makroekonomska stabilnost, zabeležen rast stope BDP, a nezaposlenost je smanjena, kazala je premijerka i podsetila da je Srbija do sada u procesu pregovora sa Evropskom unijom otvorila 16 od 35 poglavlja.

Osvrnuvši se na reforme u oblasti javne administracije, premijerka je Mekalisteru prenela da je Nacionalna akademija za javnu upravu počela da radi, kao i da su postignuti dobri rezultati na unapređenju sistema eUprave.

Sastanak u Vladi - Foto: Slobodan Miljević

Govoreći o poglavljima 23 i 24, ministarka pravde Nela Kuburović prenela je Mekalisteru da su u Srbiji tokom prethodnih godinu i po prvi put održane javne rasprave o amandmanima na Ustav Republike Srbije, tokom kojih je usvojeno oko 70 odsto zahteva struke i ispunjene preporuke Vencijanske komisije.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Premijerka Brnabić je zahvalila delegaciji Odbora za spoljne poslove i predsedavajućem Mekalisteru na konstruktivnom pristupu, preporukama i primedbama koje su tokom prethodnih godina pomogle Srbiji da učini neophodne napore ka postizanju napretka u reformskom procesu, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    28. februar 2019 | 12:34

    Nasa istina krci put ka napred.

  • Stefan

    28. februar 2019 | 12:51

    Evroparlamentarci bi trebali da prestanu sa davanjem zadataka Srbiji već bi trebali da počnu da urgiraju da se Srbija što pre primi u EU.

  • Jovan

    28. februar 2019 | 12:43

    Srbija nece odustati od svog Evropskog puta, ali EU bi trebala da se odluci sta zaista zeli od Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA