Sve probleme dva naroda smo od početka trebali da rešavamo sa Tiranom: Dačić o odnosima Srba i Albanca (FOTO)

KiM glavni kamen spoticanja u odnosima Srba i Albanaca

  • 1

Šef srpske dilomatije Ivica Dačić izjavio je danas na Tanjugovom panelu o odnosima Srba i Albanaca da dva naroda treba iskreno da razgovaraju o problemima i da ne misli da su interesi Srba i Albanaca suprotstavljeni samo, kako kaže, treba pronaći zajednički imenitelj.

Dačić je rekao da pored toga što treba otvoreno razgovarati o problemima, treba videti i kako dva naroda mogu da pomogni jedni drugima.

On je naveo da su diskusije poput današnje potrebne, jer su važne za poboljšanje odnosa između dva naroda najveća naroda na Balkanu.

- Hvala svima koji pomažzete u tome. I novinskim agencijama koje imaju važnu ulogu u kreiranju javnog menja, kao i ambasadi Norveške - rekao je Dačić na panelu koji je organizovan u rezidenciji norveškog ambasadora.

Dačić na panelu - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Navodeći da su odnosi Srbije i Hrvatske značajni za region, Dačić je istakao da su isto tako značajni i odnosi između srpskog i albanskog naroda, i primećuje da “to nije pitanje od juče”.

Ministar ukazuje da je važno da se sva pitanja rešavaju, jer, kako kaže, u suprotnom postaju sve veći problem.

On je učesnicima panela preneo da je izašao sa zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske kako bi prisusustvovao događaju u rezidenciji norveškog ambasadora i nepomenuo da to nije rekao slučajno.

- Kada pričamo o Albaniji, svakako treba da pričamo i o Kosovu. A kada pričamo o Srbiji, valjda je svima jasno, da treba da pričamo i o Republici Srpskoj. Mi imamo pristup da se ne destablizuje BIH, da se očuva mir i stabilnost. Bio bih zadovoljan da svi imamo takav pristup - rekao je Dačić.

Ministar je preneo i lično mišljenje da smatra da je sve probleme između srpskog i albanskog naroda trebalo rešavati sa Albanijom od početka, jer bi, ocenjuje, rešenja bila čistija od priznavanja jednostranih odluka Prištine.

- Mislim da imamo zajedničke interese, a nisam siguran da se ponašamo u skladu sa njima, često se ponašamo suprotno od toga - rekao je Dačić.

Primetio je i da često “ogovaramo” jedni druge kod nekih trećih, “kao da su nam oni bliži od nas koji živimo na istom prostoru”.

Panel u norveškoj ambasadi - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

KiM GLAVNI KAMEN SPOTICANJA

Kada se uporede stavovi Srba i Albanaca, uočava se da su i jedni i drugi malo zainteresovani za međusobni odnos, a pitanje Kosova i Metohije izdvaja se kao glavni kamen spoticanja u poboljšanju odnosa dva naroda, koji je loš i to najviše zbog nepoznavanja jedni drugih i predrasuda

To je pokazalo danas predstavljeno istraživanje "Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, tačke sporenja, mogućnosti i polja saradnje".

Panel u norveškoj ambasadi - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Istraživanje koje je uradila agencija Faktor plus, na inicijativu Novinske agencije Tanjug, urađeno je na 2.000 ispitanika - po 1.000 Srba i Albanaca, a pokazalo je da su Srbi ti koji su veoma zainteresovani za odnos sa Albancima, veliki je broj i onih kojima je stalo da odnosi budu korektni, što je takođe više izraženo kod građana Srbije.

Kod građana Srbije, muškarci su zainteresovaniji za odnose između Srba i Albanca - 32 odsto, kod žena 17 odsto, a što se tiče Albanaca, i kod njih se javlja polna razlika u istom smeru kao i kod Srba, muškarci -21 odsto su zainteresovaniji nego žene - devet odsto.

Kako je naveo glavni istraživač i direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić, da bi se govorilo o odnosima neophodno je bilo ustanoviti koliko se međusobno poznaju građani Srbije i Albanije, a istraživanje je pokazalo da veoma mali broj njih poznaje nekog Srbina ili Albanca.

To nepoznavanje utiče na odnose dva naroda, navodi Pejić i dodaje da su predrasude jedan od glavnih uzročnika za nedovoljno dobre odnose.

Srbi imaju negativniji stav prema Albancima - 64 odsto, nego Albanci prema Srbima - 59 odsto, pokazalo je istraživanje, a Pejić kaže da pored svih problema sa kojima se susrećemo, međusobno nepoznavanje je jedan od glavnih razloga za tako lošu sliku.

Panel u norveškoj ambasadi - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

I građani Srbije i građani Albanije imaju negativan stav o drugom, još postoje predrasude, a jedni druge vide kao agresivne, što je, kako ocenjuje Pejić, i dosta opasno.

- Srbi Albance vide kao lojalne, sujeverne, što je zanimljivo jer Albanija je dugo bila komunistička zemlja i vera nije imala veliku ulogu - napomenuo je Pejić.

Gotovo polovina ispitanika i u Srbiji i Albaniji smatra da sličnosti između dva naroda ne postoje, a mali broj njih vidi sličnost u istorijskom poreklu i geografskoj pripadnosti.

Trećina ispitanika se izjasnila da bi posetila drugu zemlju, što Pejić ocenjuje kao ne toliko loš rezultat i dodaje da je loše to što polovina ispitnih ne bi pristala da rade jedni sa drugima, što je malo bolji rezultat nego kada je u pitanju suživot jednih sa drugima.

- Tri četvrtine ne bi pristalo da budu komšije jedni drugima, a kada je brak u pitanju - tu je isključiv podatak, čak 92 odsto Srba i 85 odsto Albanaca nije spremno na brak sa drugim navedenim narodom - kaže Pejić.

Kao posledicu loših odnosa između dva naroda, istraživanje je pokazalo da se ubedljivo izdvaja pitanje Kosova, makar što se tiče Srba, rekao je Pejić i naveo da su Albanci nešto manje zainteresovani za Kosovo, jer ih manje dotiče u smislu svakodnevnog života.

I jednima i drugima je vrlo važno da se postigne rešenje u vezi Kosova i Metohije i da se uspostave bolji odnosi, a na pitanje od čega zavisi u kom pravcu će se kretati odnosi dva naroda, najviše odgovora je da će to zavisiti od rešavanja pitanja Kosova i Metohije, za šta se gledišta Srba i Albanaca razlikuju.

Norveški ambasador sa panelistima - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U odnosu na pre pet godina, kada je takođe rađeno istrazivanje o odnosima Srba i Albanaca, nema nekih velikih promena, kaže Pejić i ocenjuje da je to logično s obzirom na stalne tenzije u vezi Kosova i Metohije.

Upitani šta bi dobro donelo to ukoliko bi saradnja dva naroda bila na višem nivou, građani Srbije i Albanije navode ekonomiju kao vrlo bitan segment, koji zavisi od odnosa dve zemlje, kao i opštu sigurnost i stabilnost, kojima i jedni i drugi teže nevezano za odnose.

Zajednički cilj i jednima i drugima je samo Evropska unija, a pored toga nema nešto što bi bilo bitno.

- Očigledno je da težnja za ulazak u EU može da bude kohezioni faktor i da stvori uslove za bolje odnose - rekao je Pejić.

Političari negativno utiču na odnos Srba i Albanaca, mišljenja su građani te dve zemlje, a kao kamen spoticanja najviše vide pitanje Kosova i Metohije, navodi Pejić.

Na pitanje da li bi ekonomska i politička saradnja pomogla dvema zemljama u odnosima sa Rusijom, SAD, EU, Kinom, kod građana postoje razlike, ali očigledno je da saradnja Srbije i Albanije doprinosi boljem životu u tim zemljama, kao i odnosima sa velikim silama, prema mišljenju ispitanih.

- Odnosi bi bili bolji da se umešaju velike sile, u Srbiji Rusija, u Albaniji EU i SAD, ali najbolje rešenje je da se umešaju sve te sile - naveo je Pejić komentarišući rezultate istraživanja na pitanje da li bi umešanost velikih sila doprinela poboljšavanju odnosa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    28. februar 2019 | 14:29

    Ja imam negativan stav prema siptarima sa Kosova a Albanci su u svojoj državi nekako mi ne smetaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA