Protesti "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama" održani širom Srbije

Večeras su građani protestovali u Valjevu, Loznici, Čačku, Pančevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Smederevu, Požegi i Zaječaru

  • 80

Građanski protesti "Jedan od pet miliona", iza kog stoji i deo opozicije, održani su i ovog petka u gradovima širom Srbije.

Večeras su građani protestovali u Valjevu, Loznici, Čačku, Pančevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Smederevu, Požegi i Zaječaru.

U Valjevu su učesnici protesta zatražili ukidanje partijskog zapošljavanja i korupcije, slobodne medije, čist vazduh, a najpre da gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i predsednik Aleksandar Vučić napuste položaje. Aleksandar Bećić, novinar i pisac, poručio je okupljenim Valjevcima da obaranjem režima osvoje slobodu, kako svoju decu ne bi gledali samo preko Skajpa.

Protest "Jedan od pet miliona" peti put održan je u Loznici, gde su se obratili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Slaviša Miletić član Srpskog pokreta Dveri čija je supruga pre nekoliko dana pritvorena nakon što je odbila da plati kaznu za nevakcinisanje dece, i Boško Obradović predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Boško Obradović bio je jedan od govornika na protestima u Loznici-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Protest je i ovog petka održan u Čačku, gde su se građani kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću, odakle su svi zajedno krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Na protestu u Pančevu večeras su govorili Jelena Vujanović, doktorand FPN, Ivan Kolarik, inženjer iz Pančeva i glumac Branislav Lečić. Jelena Vujanović je poručila da je došlo vreme da se puste mladi da izgrade Srbiju u kojoj žele da žive i u kojoj će se ceniti znanje i u kojoj će se dobijati posao bez članske karte. Pančevac Ivan Kolarik je istakao da je poražavajuća činjenica da je za poslednjih šest godina iz Srbje otišlo skoro 600.000 ljudi.

U Novom Sadu građani su se okupili sedmi put na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, gde su im se obratili karikaturista Predrag Koraksić Koraks i Nikola Sibinčić, nagrađivani besednik. Protestima su se pridružili studenti Univerziteta u Novom Sadu, koji su na protest krenuli od Studentskog doma "Slobodan Bajić", gde im se obratio glumac i predsednik Pokreta slobodnih građana "Sergej Trifunović". Nakon govora, održana je protestna šetnja nešto drugačijom trasom od uobičajene. Sa Pozorišnog trga kolona se kretala duž ulica Jovana Subotića, Kisačkom, zatim Bulevarima kralja Petra i Oslobođenja, pa Jevrejskom do centra grada.

U Novom Sadu građani su se okupili sedmi put na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, odakle su krenuli u šetnju gradskim ulicama-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Četvrti put građani su šetali centralnim gradskim ulicama Subotice, a rediteljka Milica Kralj i studentkinja Katarina Đoković su poručile da su desetine hiljada mladih ljudi napustile zemlju svake godinei da će Srbija ostati bez obrazovanih ljudi, ako građani ne kažu "dosta" i to ne zaustave.

Na Trgu mladih u Kruševcu održan je još jedan protestni skup kome je prethodilo potpisivanje peticije za smenu direktora JKP "Toplana" Dragana Azdekovića . To je ujedno i prvi zahtev građana od početka protesta jer cele sezone imaju loše ili nemaju grejanje.

Na gradskom trgu u Smederevu okupilo se oko dve hiljade građana, koji su pištaljkama i drugim rekvizitima negodovali protiv aktuelne vlasti. Njima se večeras obratio akademik Dušan Teodorović, da bi kasnije započeli protestnu šetnju ulicama grada.

Jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na RTS-u, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića, ostavka ministra Stefanovića, obrazloženje plana za Kosovo, samo su neki od zahteva Šapčana, koji su se nezadovoljni radom Republičke vlasti, i ovog petka okupili u centru grada.

Građanski protesti "Jedan od pet miliona", iza kog stoji i deo opozicije, održani su i ovog petka u gradovima širom Srbije-Foto: Marko Jovanović

U Požegi je večeras zahtevano da se odgovori kako su lokalna vlast i odgovorni pojedinci potrošili novac žitelja opštine Požega, za koji je državna revizorska inspekcija utvrdila da nedostaje.

Građani Niša su večeras tokom protesta ponovljili zahteve među kojima su smene gradonačelnika Darka Bulatovića i ministarke Zorane Mihajlović i vraćanje aerodroma "Konstantin Veliki u vlasništvo grada". Okupljenima se obratio profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić koji je reako da je ova vlast suspendovala demokratska obeležja vladavinu prava, višestranački sistempodelu vlasti i stabilan medijski sistem. Ovoga puta građani su potpisivali "sporazum sa narodom".

I u Zaječaru je održan protest protiv aktuelne vlasti u gradu i na državnom nivou. Od državnih organa se traži sloboda medija i ravnopravni uslovi za sve političke partije na budućim izborima i prestanak diktature jednog čoveka. Protesti su večeras održani i u Boru.

Okupljenima u Kraljevu se obratio Ivan Gajić iz narodne stranke koji je naveo da više od 50 hiljada mladih svake godine napusti državu. Ocenio je da je Srbija danas postala zemlja trećeg sveta i da se samovoljno odričemo sopstvene teritorije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • monika

    1. mart 2019 | 21:22

    Mislim da se gradjanima smucilo bahato ponasanje,bahato ponasanje elitnih opozicionih lidera.To njihiovo sizofreno divljanje po ulicama,govori dovoljno o njima.Gradjane Srbije nece poniziti.Niti ce gradjani podrzati,bahate opozicionarske sibicare.

  • sava

    1. mart 2019 | 21:25

    Trifunovic kao i uvek lupeta gluposti,vredja ,ponizava i to sada koga? Studente! Sram ga bilo!Neka ostav decu na miru,imaju ona preca posla od ulicarenja!

  • Rambo

    1. mart 2019 | 20:33

    Koga vise zanima gde i ko seta?!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA