≫ 

Nove zapaljive izjave Ramuša Haradinaja: Beograd "postaje prepreka", pitanje je dana kada ćemo registrovati imovinu Trepče

Haradinaj je rudare iz srpske zajednice "Trepče" pozvao da "ne postanu žrtve zvaničnika Beograda"

  • 80

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj kaže da "Beograd postaje prepreka" za registraciju imovine Trepče kao javnog preduzeća, iako je, kako navodi, zakon o Trepči u Prištini usvojen pre skoro tri godine, a statut usvojen pre nekoliko meseci, prenosi Kosova pres.

On, međutim, tvrdi i da je registracija preduzeća Trepča pitanje dana, a rudare iz srpske zajednice poziva da "ne postanu žrtve zvaničnika Beograda".

Kako navodi Kosova pres, vlasti iz Prištine rezervisale su tri mesta za Srbe u bordu Trepče ali, kako kaže, rukovodioci ovog giganta u Severnoj Mitrovici "odbijaju da sarađuju sa odborom Trepče".

Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Luka je rekao da je zbog značaja Trepče u severnoj Kosovskoj Mitrovici "predviđeno uključivanje srpske manjine u odbor Trepče".

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj kaže da "Beograd postaje prepreka" za registraciju imovine Trepče kao javnog preduzeća-Foto: Profimedia/Abaca Press

Kako navodi Kosova pres, predsednik Odbora Trepče Ardijan Sila nije odgovorio na pitanje o problemima oko registracije Trepče.

Kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je 26. februara da će kombinat Trepča biti registrovan do kraja tog meseca.

Inače, Vlada Srbije stavila je van snage i proglasila ništavim zakon o Trepči koji je 2016. usvojen u Prištini.

Šef vladine Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je ranije danas da prištinske vlasti nisu u stanju da uspešno posluju kombinatom Trepča koji je pod njihovom kontrolom i on je neprofitabilan, ali da žele da pod svoju kontrolu stave Kombinat Trepča sever, koji je ekonomski uspešan i profitabilan, i hrani 2.400 porodica, i predstavlja kičmu ekonomskog opstanka Srba na KiM.

On je podsetio da je Trepča sever registrovana i u našem sistemu, "te da smatramo, kao država Srbija, da je Trepča AD na celokupnoj teritoriji KiM naša".

Video: Uz zurle i talambase, ogrnuti američkim zastavama Šiptari slave tzv. vojsku Kosova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    3. mart 2019 | 17:36

    Ovaj covek ne prestaje sa provokacijama!

  • Janja

    3. mart 2019 | 17:40

    Zlikovac je neumoran sa provokacijama!

  • Sara

    3. mart 2019 | 21:38

    Nije Srbija nikakva prepreka za dalji napredak Trepce, to je Pristina koja opstruira rad rudnika i koja zeli da uzurpira ceo kompleks.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA