Nije poželjno rešenje, ali ne mora da bude negativno: Šta je još rekao austrijski diplomata o promeni granica kao rešenju kosovskog problema?

Prema njegovom mišljenju, rukovodstva u Beogradu i Prištini izgledaju spremno i misle da su na putu da pronađu rešenje ovog pitanja, sveobuhvatno rešenje, što je jedan od uslova i da Srbija krene napred prema EU

  • 3

Bivši generalni direktor Sekretarijata za Zapadni Balkan u Savetu EU Štefan Lene smatra da je svako rešenje kosovskog pitanja koje će voditi promeni granica komplikovano i teško, ali da ga ne bi u potpunosti isključio i da ne mora obavezno da ima negativne posledice.

Sve zavisi od okolnosti i datih garancija dve strane, rekao je u intervju za RSE dugogodišnji austrijski diplomata, sada ekspert Carnegie Europea za Brisel i EU.

Lene kaže da je jasno da je dijalog Beograda i Prištine u stagnaciji već dugo i da je to veliko skretanje pažnje sa reformi i kod jednih i kod drugih i prepreka da se kreću napred prema EU.

Prema njegovom mišljenju, rukovodstva u Beogradu i Prištini izgledaju spremno i misle da su na putu da pronađu rešenje ovog pitanja, sveobuhvatno rešenje, što je jedan od uslova i da Srbija krene napred prema EU.

- Precizne činjenice o mogućem sporazumu veoma je teško proceniti. Lično mislim da je sve što vodi promeni granica suštinski veoma komplikovano i teško, ali ga ne bih isključio u potpunosti, jer zavisi od okolnosti i datih garancija, a zavisi i od posledica po susedne države u regionu - rekao je Lene.

Printksin: Google maps

Kako kaže, za to rešenje ne bi rekao da je njegovo poželjno rešenje, ali ga ne bi isključio u potpunosti.

Smatra da ono ne mora neophodno proizvesti negativne posledice i biti loša stvar.

Upitan da prokomenatriše to što cela EU nema isto mišljenje o pitanju promene granica i razmene teritorija - visoka prestavnica Federica Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku Johannes Han su "za" dok se Berlin za sada protivi, on kaže:

- Prema onom što sam do sada čuo od Prištine i Beograda nije izgledno da će biti govora o tome u sledećih nekoliko sedmica, ali, kao što sam rekao, promena granica je uvek problematična i teška i razumljivo je da su neke države veoma skeptične po tom pitanju.

On kaže da su sa druge strane stvarni partneri u ovom dijalogu su Priština i Beograd i da misli da će međunarodna zajednica pratiti veoma pažljivo na svaku odluku koju će proizvesti dijalog.

Smatra da su naročito na Kosovu mišljenja veoma podeljena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbski Cetnicki Stroj

    4. mart 2019 | 13:30

    Dali je bez bolnije promeniti granice ili proterati stanovnistvo??

  • Milorad Vujicic

    5. mart 2019 | 04:15

    Kako oni vide rjesenja u Srbiji i razgranicenja sa siptarima mogao bi i Beorad postati albanija,ali pitam se kako ce oni reagovati kakda za koju godinu budu to isto siptari trazili u Austriji ,njemackoj,Italiji,Francuskoj,UK.

  • Milorad Vujicic

    5. mart 2019 | 04:11

    Ako se promjene granice stanovnistvo ce biti proterano i opravdace se vec proterano. Ovaj gospodin nema pravo da podrzava secesiju podrzanu na neopravdan i kriminalan akt zapada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA