Američki stručnjaci upozoravaju: Rusija jača svoj uticaj na Balkanu

Prištinski Zeri navodi da i američki stručnjaci upozoravaju da Rusija želi da izazove nasilni sukob između Beograda i Prištine ne bi li diskreditovala novi državni projekat u Evropi i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima

  • 16

Portal prištinskog lista Zeri objavio je danas više informacija u kojima se tvrdi da Rusija, predvođena predsednikom Vladimirom Putinom, troši milijarde rubalja u balkanskim državama, pokušavajući da zaustavi njihovo članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Navodi se da i američki stručnjaci upozoravaju da Rusija želi da, izazove nasilni sukob između Beograda i Prištine ne bi li diskreditovala novi državni projekat u Evropi i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima.

Rusija se snažno vratila u balkanske zemlje i u tu svrhu Kremlj troši milijarde rubalja u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Kosovu* i Grčkoj.

Tvrdi se da je Rusija 2016. pokušala da organizuje državni udar u Crnoj Gori, planirajući tada ubistvo premijera Mila Ðukanovića da spreči njegov ulazak u NATO. Prošle godine je, tvrdi se takođe, pokušala da blokira rešavanje pitanja imena između Grčke i Makedonije, znajući da će rešenje rezultirati članstvom u Severnoatlantskom savezu.

Prištinski Zeri tvrdi se da je Rusija 2016. pokušala da organizuje državni udar u Crnoj Gori, planirajući tada ubistvo premijera Mila Ðukanovića da spreči njegov ulazak u NATO-Foto: Tanjug/AP

Zamenik ministra odbrane samoproglašene države Kosovo Burim Ramadani za Zeri kaže da "neprijateljski uticaj Rusije", uglavnom kroz hibridno i asimetrično ratovanje, stalno raste na Balkanu uopšte.

Dodao je da Albanci uopšte, bez obzira na zemlju prebivališta, predstavljaju "zid neprijateljskog ruskog uticaja".

- To se svakako odnosi na već definisanu tradiciju, kao i na veoma jasnu orijentaciju Albanaca prema evroatlantskim integracijama - tvrdi Ramadani.

- Dakle, pored Albanije, Albanci su bili odlučujući u članstvu Crne Gore i Severne Makedonije u NATO-u. Tako su se Albanci do sada pridružili trima balkanskim državama u NATO-u. Četvrta država treba da bude Kosovo - rekao je Ramadani.

Prema njegovim rečima, iz ove nesporne činjenice jasno je da su Kosovo i Albanija imuniji, kako kaže, na ruski neprijateljski uticaj, "ali to samo po sebi ne ometa mešavinu Rusije u našim društvima".

Zamenik ministra odbrane tzv. Kosova govorio je o ruskom "vetu" protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova godinama-Foto: AP/Tanjug

Zamenik ministra odbrane tzv. Kosova takođe govori o ruskom "vetu" protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova godinama.

- Potpuno je nesporno da je odbijanje poslanika kosovskih Srba da glasaju o ustavnim promnama KBS bilo pod direktnim uticajem Rusije - naveo je.

Takođe, profesor američkih međunarodnih odnosa Alon Ben-Meir tvrdi za Zeri da je "Srbija najosetljivija na uticaj Rusije u odnosuna bilo koju drugu balkansku državu".

- Srbija je najosetljivija na ruski uticaj nego bilo koja druga balkanska država, a Moskva će nastaviti da koristi svaku polugu koja je na raspolaganju da spreči ulazak Srbije u EU - kaže Ben-Meir.

Stepen uticaja Rusije na zemlje Balkana razlikuje se, kaže on, u zavisnosti od istorijske, religiozne i geopolitičke realnosti na terenu.

Srbija je najosetljivija na ruski uticaj nego bilo koja druga balkanska država, tvrdi Alon Ben-Meir, profesor američkih međunarodnih odnosa-Tanjug/ Tanja Valic

On tvrdi da Rusija ima geostrateški interes za zapadni Balkan, kao i za mediteranske zemlje, budući da Balkan posebno nudi dobru priliku za Rusiju da preduzme kombinaciju političkih i ekonomskih mera za ugrožavanje geostrateških interesa EU.

Ben-Meir navodi dva osnovna razloga zbog kojih se Rusija interesuje za balkanske države:

Prvi je taj jer regija Zapadnog Balkana ima strateški značaj kao tranzitna ruta za ruski plin a, drugo su, navodi, slovenski koreni i pravoslavlje uz tradicionalne kulturne i tradicionalne vrednosti koje Moskva želi da sačuva.

On tvrdi da Rusija ima sve namere da iskoristi nejedinstvo balkanskih zemalja da postanu članice EU.

- Neki pokušavaju da balansiraju svoje bilateralne odnose sa Rusijom i EU sa Srbijom, drugi, kao što je Kosovo i Makedonija su transparentnije u potrazi za evropeizacije u procesu pridruživanja - kaže američki stručnjak za međunarodne odnose.

Srbija je ovlašćena od Rusije u regionu, obe zemlje pokušavaju da podriju napore Kosova da steknu veće globalno priznanje, tvrdi američki stručnjak za spoljnu politiku-Foto: Telegraf.rs

David L. Filips, američki stručnjak za spoljnu politiku, kaže da Rusija nastoji da proširi svoj, kako je rekao, "zloćudni uticaj širom Balkana".

Govoreći o ruskom prisustvu u Srbiji, Filips tvrdi da je ruska humanitarna baza u Nišu "zaista špijunski centar za zemlje u regionu".

- Rusija je prodala sofisticirano oružje Srbiji, uključujući MIG borbene avione i teška oklopna vozila. Ona želi da izazove nasilni sukob između Srbije i Kosova kako bi diskreditovala kosovski projekat i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima - rekao je Filips za Zeri.

On tvrdi da je Rusija za to motivisana neprijateljstvom prema Sjedinjenim Državama i željom da se ograniči prodor evroatlantskih institucija i vrednosti na zapadnom Balkanu.

Dodao je da Evropska unija, sa svojim demokratskim, progresivnim vrednostima, predstavlja egzistencijalnu pretnju autoritarizmu i kampanjama ruskog malignog uticaja u cilju nanošenja štete demokratijama.

- Srbija je ovlašćena od Rusije u regionu. Obe zemlje pokušavaju da podriju napore Kosova da steknu veće globalno priznanje. Zajednički napori Rusije i Srbije na samitu INTERPOL-a u Dubaiju pokazuju kako Rusija i Srbija koordiniraju svoje postupke na štetu Kosova - naveo je Filips.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. mart 2019 | 14:45

    NATO JE ZVERSKIM BOMBARDOVANJEM SRBIJE ODCEPIO I OKUPIRAO SRPSKU SVETU ZEMLJU KOSOVO I METOHIJU U MOMENTU KADA JE RUSIJA BILA SLABA!!! NATO JE IZVRSIO GENOCID NAS SRBIMA ZRACENJE I SADA 7 MILIONA SRBA CEKA NA RED DA UMRE OD KARCINOMA!!! SRBIMA SU ZVERI VADILE ORGANE I PRODAVALE ZAPADNOJ ELITI I TO JE BIO GORI ZLOCIN OD ONOGA NAD JEVREJIMA U AUSVICU!!!

  • Bob

    4. mart 2019 | 15:25

    Ako je neko zlocudan onda ste to vi Ameri ratujete od kada postojite i sebi dajete za pravo da vam ceo svet pripada jer vasi interesi su svuda.

  • Jaca

    4. mart 2019 | 15:20

    Sad nas je američki stručnjak prosvetlio.. A nije mu palo na pamet da Srbi imaju mozak da shvate ko im je prijatelj..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA