Koliko je Srbija udaljena od EU u odnosu na druge balkanske zemlje? Fabrici poručio: Treba vam malo više sprinta, ali napredujete

Verujem da bi Srbija trebalo da se smatra svetlom stranom budućnosti, ako je budućnost EU - rekao je Sem Fabrici

  • 18

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da Srbija nije na mračnoj strani istorije dok ide ka Evropskoj uniji.

- Verujem da bi Srbija trebalo da se smatra svetlom stranom budućnosti, ako je budućnost EU - rekao je Fabrici za video emisiju "15 minuta" postavljenu na sajtu Južnih vesti.

Upitan da prokomentariše gde je Srbija u odnosu na druge balkanske zemlje, Fabrici je kazao da nema razlike i da ono što se traži od Srbije, traži se i od drugih balkanskih zemalja, kao i da sve moraju da se kreću u istom smeru i dele iste vrednosti.

- Srbiji treba malo više sprinta, tako da kažem, ali pristupanje je takođe proces. Reforme su instrument za ulazak u EU, a što su značajnije, što su jače i dublje, Srbija će se brže pridružiti EU. Rekao bih da su potrebni mišići, dah i izdržljivost - zaključio je Fabrici.

Govoreći o napretku Srbije u pregovorima sa EU, Fabrici je naglasio da su reforme naprednije u ekonomskom području.

Verujem da bi Srbija trebalo da se smatra svetlom stranom budućnosti, ako je budućnost EU-Foto: Tanjug/ Zoran Zestic

- Videli smo da reforme donose rezultate - ekonomija raste, nezaposlenost opada. A svakako se može učiniti više i mi ohrabrujemo vlasti da čine više, da ekonomija raste brže i na održiv način - rekao je on i dodao da bi napredak trebalo napraviti u oblasti vladavine prava.

Kako je rekao, nije samo na vladi da radi više i brže na napretku u toj oblasti, već i na drugim institucijama i celom društvu.

On je dodao i da je srećan što je Vlada Srbije predložila reviziju Akcionog plana za poglavlje 23 koje se odnosi na vladavinu prava, jer to pokazuje da su srpske vlasti posvećene sprovođenju vladavine prava.

- Vlada je shvatila da je bilo nekih odlaganja u procesu u odnosu na prethodni Akcioni plan i izradila je akcioni plan, dokument na 200 strana. Srećan sam što NVO i civilno društvo daju svoje sugestije o ovom planu. Akcioni plan je putokaz Srbije za uvođenje reformi vladavine prava - ocenio je Fabrici.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Fabrici je rekao da je stav EU nepromenjen i da smatraju da bi trebalo da se postigne trajan, pravno obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i standardima EU, i dodao da ne želi da komentariše ideje koje se pominju kao moguće rešenje, poput razgraničenja.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Fabrici je rekao da je stav EU nepromenjen i da smatraju da bi trebalo da se postigne trajan, pravno obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i standardima EU-Foto: Tanjug/AP

- Beograd i Priština moraju da se dogovore o nečemu što je održivo i realno. Dakle ova ideja (o razgraničenju) ili bilo koju drugu mi ne komentarišemo u smislu sadržaja sporazuma koji će biti postignut - rekao je on.

Kada se radi o taksama, koje je Priština uvela u novembru prošle godine na uvoz robe iz centralne Srbije, Fabrici kaže da su one posebna tema i da EU i dalje ostaje pri stavu da bi Priština trebalo da ih ukine.

Fabrici je rekao i da EU raznim programima nastoji da pomogne malim i mikro preduzećima, poput programa EU PRO, kao i da će uskoro raspisati konkurs za još jedan projekat.

- Srećni smo što se mala i srednja preduzeća javljaju na konkurse. Prilikom apliciranja vidi se da su mala i srednja preduzeća upoznata sa time kako to treba uraditi, a dobro su obaveštene i lokalne administracije. Uvek imamo više zahteva nego što možemo da ponudimo. Kompanije znaju šta rade i mi smo srećni zbog toga - rekao je Fabrici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    4. mart 2019 | 21:14

    Rade po sistemu crkni magare dok trava naraste... dok Srbija ispuni sve njihove zelje dotle ce se eu raspasti.

  • Milos

    4. mart 2019 | 21:13

    Sto dalje to bolje od EU.Srbija bi rado bila clan unije evropskih drzava koja bi bila zasnovana na hriscanstvu, nacionalnom identitetu i konzervatizmu.Sta mi imamo sa liberalizamom?Nista.To je suprotno od naseg drustva.Zato pokusavate da nam promenite svest preko vlasti.Samo nece to tako ici.Dzaba vam neoliberalizam, pare kojima kupujete ljude u Srbiji, dzaba vam protestantizam, Veber i politicka korektnost.

  • DARKO 100%

    4. mart 2019 | 21:14

    PUNOM BRZINOM -POLAKO!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA