U Skupštini Srbije završena načelna rasprava o zakonima iz oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva: Amandmani sledeće nedelje

Na sednici, kojoj nije prisustvovao deo opozicionih poslanika, govorili su ministri Branislav Nedimović i Branko Ružić

  • 0

Načelna rasprava o zakonima i izmenama i dopunama zakona iz oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva na Prvoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Srbije završena je danas nešto pre 16 sati, a rasprava o amndmanima je u zakazana za utorak u 10.

Na sednici, koja je počela juče, a kojoj nije prisustvovao deo opozicionih poslanika, govorili su ministri Branislav Nedimović i Branko Ružić jer je pred poslanicima bio i zakon o Centralnom registru, koji je minisar državne uprave obrazložio juče, a koji podrazumeva da do septembra 2020 na jednom mestu budu objedinjeni i podaci građana iz 13 službenih evidencija.

Zahvaljući tom registru građani će štedeti i vreme i novac, rekao je Ružić koji je danas govorio o Jedinstvenom biračkom sipsku, nakon kritika poslanice SRS Vjerice Radete. Ružić je naveo da tvrdi da taj spisak nikada nije bio ažurniji.

Ministar poljoprivrede rekao je da će svi zahtevi koje su poljoprivredni proizvođači podneli za podsticajna sredstva u 2018. godini biti isplaćeni do kraja marta. Precizirao da su u pitanju svi zahtevi koji se odnose na mehanizaciju, tov i genetiku.

Načelna rasprava o zakonima i izmenama i dopunama zakona iz oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva završena je danas nešto pre 16 sati-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Jedna od tema današnje sednice bilo je i meso, a tim povodom Nedimović je, odgovarajući na kritike poslanika SRS Milorada Mirčića, rekao da svinjsko meso šest meseci od zamrzavanja ili klanja ne može biti uvezeno u Srbiju, te naveo da Pravilnik o tome postoji već dve godine, kao i da to kontroliše veterinarska inspekcija na granici.

- Za goveđe meso je još rigoroznije - rekao je Nedimović.

Komentarišući predlog izmena i dopuna Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je prethodno donet 2009. godine, Nedimović je kao veoma bitno ocenio to što će 600 preparata za zaštitu bilja ostati u upotrebi do ulaska Srbije u EU.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će svi zahtevi koje su poljoprivredni proizvođači podneli za podsticajna sredstva u 2018. godini biti isplaćeni do kraja marta-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U raspravi o predlogu zakona o turizmu poslanici su najviše govorili o obaveznom depozitu koji se predlaže, a koji bi agencije polagale kako bi turisti mogli da budu obeštećeni ukoliko dođe do problema u poslovanju, poput onoga koji se desio agenciji Flaj Flaj Travel, a koji će (depozit), kako se moglo čuti, zavisiti od vrste aranžmana.

OBRADOVIĆ: OBAVEZNI DEPOZIT UGROZIĆE MALE TURISTIČKE FIRME

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je danas da bi predlog Zakona o turizmu koji podrazumeva i uvodnje obaveznog depozita za turističke agencije, mogao da ugrozi više od 1.000 malih i srednjih preduzeća, odnosno turističkih organizacija u Srbiji.

- Interesantno je to da se ne zna koliko će dodatni depozit iznositi, on se određuje na predlog resornog ministra, što je skandalozno. U mnogim zemljama Evrope ne postoji nikakav obavezni depozit i postavlja se pitanje gde će se čuvati taj depozit i ko će njime manipulisati - rekao je Obradović u holu Skupštine Srbije čiji rad deo opozicionih poslanika bojkotuje.

Boško Obradović obratio se danas novinarima iz u hola Skupštine Srbije, čiji rad deo opozicionih poslanika bojkotuje-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obradović je ocenio da će, ako taj dodatni teret bude više desetina hiljada evra, bez posla ostati 10 do 15.000 ljudi, plus njihove porodice koje žive od turizma, te je podsetio na slučaj kada je vlasnik male turističke agencije iz Trstenika zajedno sa suprugom popio otrov, jer "zahvaljujući državi nije mogao da posluje iako nije ostao dužan nijednom klijentu".

- Srpski pokret Dveri se zalaže za favorizovanje i pozitivno diskriminisanje domaćih privrednika u odnosu na strane, a posebno malih i srednjih porodičnih firmi kao što su turističke agencije - rekao je on.

Pokret Dveri Boška Obradovića postavio je pitanje šta predsednik Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak i novinar Milojko Pantić, za koga navode da pripada Liberalno-demokratskoj partiji, traže na građanskim protestima.

To nisu opozicione stranke, već stranke koje, tvrde Dveri, sarađuju s vlastima.

Ligaši Nenada Čanka nameravaju da "unište" naredni protest u Novom Sadu, a Čanka nazivaju "političkim prevarantom" i "provokatorom".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA