≫ 

Incident na skupštinskom Odboru za KiM! Poslanici Dveri raširili transparente, iz SNS ih pitali: Da li ste uzeli dnevnice? Razmena uvreda i opomena (FOTO)

Haotičan početak sednice Odbora za Kosovo i Metohiju

  • 43

Poslanici Dveri Boško Obradović i Marija Janjušević danas su na početku sednice Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije na kojoj se razmatra izveštaj o radu Kancelarije za Kosvo i Metohiju raširili transparente "Nema podele nema predaje", "Izdali ste Kosovo" i "Kosovo i Metohija je Srbija" ispod kojih je pisalo "Jedan od pet miliona".

Kada je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izašao za govornicu da predstavi izveštaj poslanici Dveri su raširili transparente.

Kozarev je sišao sa govornice i tražio od predsedavajućeg sednicom Milovana Drecuna da se obezbede uslovi za rad.

Janjušević i Obradović su potom krenuli da izlaze iz sale.

Poslanici Dveri Boško Obradović i Marija Janjušević su na početku sednice Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije raširili transparente "Nema podele nema predaje", "Izdali ste Kosovo-Printscreen/Parlament.rs

Poslanik SNS Aleksandar Marković pitao je Janjušević da li je uzela dnevnice, dok je jedan od predstavnika Srba sa Kosova koji prisustvuje sednici rekao Obradoviću da dođe u Drenicu.

Obradović mu je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao Srbe sa Kosova i da tajno pregovara sa Hašimom Tačijem.

- Ne daj Bože da ja budem u pravu i da doživimo stvaranje Velike Albanije i da doživimo da vi živite u njoj. Ali dok se mi ovde raspravljamo Aleksandar Vučić pregovara da pokloni naše za naše - rekao je Obradović i dodao "on hoće da vas izda, živi bili pa videli".

Situacija je u momentu bila na ivici incidenta, a Obradoviću je, dok je izlazio iz sale, izrečena opomena.

Drecun je rekao poslanicima Dveri da su završili sa performansom i kampanju, kao i da su mogli da učestvuju na sednici i kažu šta imaju, a ne da izvode performans i vređaju goste.

Na sednici je posle toga predstavljen izveštaj o radu kancelarije za 2018 godinu, a Kozarev je rekao da se Srbija brine o Srbima na Kosovu i da pomaže raznim aktivnostima i projektima medju kojim su infrastruktruni projekti, obnova povratničkih kuća, obnova i izgradnja bolnica, škola i vrtića i pomoć najugorženijim kategorijama stanovništva.

Sednicu je obeležila i polemika sa poslanikom Srpske radikalne stranke Nemanjom Šarovićem koji je negodovao jer Kozarev nije rekao šta će Vlada preduzeti povodom taksi uvedenih na robu iz Srbije kao ni povodom Zajednice Srpskih opština koja još nije formirana, ali i šta će učiniti zbog formiranja Vojske Kosova i upitao gde je Marko Đurić na današnjoj sednici.

Printscreen/Parlament.rs

Poslanik SNS Aleksandar Marković rekao je da je Šarović nad sudbinom naroda na Kosovu "lio krokodilske suze" za govornicom i ironično ga nazvao "poznatim borcem za Kosovo".

On je kazao i da Marko Đurić svoj posao obavlja veoma dobro i da je uvek prisutan i da se oglasio saopštenjem danas povodom rušenja krsta nestalim Srbima u Velikoj Hoči.

- Nisam video nijedno drugo saopštenje ni reakciju., ni od ovih velikih zaštitnika Srba na Kosovu i Metohiji koji ni sami ne znaju da kažu kada su tamo zadnji put bili i ne znaju sve opštine na Kosovu i Metohiji - rekao je Marković.

On je kazao i da Vlada Srbije radi sve što može u "realnim uslovima i realnom vremenu" kada je u pitanju zaštita Srba na Kosovu. Šarović mu je odgovorio da prihvata objašnjenje Markovića da "Đurić nije došao na odbor da obrzloži godišnji izveštaj kancelarije da bi ostao kući i pisao saopštenje".

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović rekla je da svi koji dolaze u skupštinu treba da se odnose sa poštovanjem jedni prema drugima i prema gostima sa Kosova i Metohije i sa uvažavanjem bez obzira na kojoj su strani. Ona je kazala da već 20 godina sluša istu rečenicu - zašto Vojska Srbije ne reaguje, a da nikada ne čuje drugu rečenicu koja sledi posle toga jer ni ne znaju šta bi.

- Dajte bilo koji predlog koji nije Kosovo je srce Srbije dajte predlog da ga damo (Ramušu) Haradinaju - rekla je Paunović napominjući da je rođena u Peći i da odlično zna kako je to kada živite u selu okruženi sa OVK sa svih strana ili kada uđete u prodavnicu dakupite detetu mleko a oni vam kažu da ne razumeju srpski.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA