≫ 

Održan Savet za nacionalnu bezbednost zbog prištinske Platforme, Brnabić saopštila: Zaštitićemo interese Srba, u nedelju sastanak sa patrijarhom (FOTO) (VIDEO)

Za Beograd je taj dokument, još od momenta kada se pojavila njegova prva verzija u javnosti, bila znak da Priština zapravo neće kompromis

  • 96

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijaloga kojom su Srbi stavljeni u najteži položaj još od 2011. godine, održana je jutros u Predsedništvu Srbije.

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, premijerka Ana Brnabić je poručila da će odgovor Beograda na usvajanje platforme za dijalog u Prištini biti odmeren i odgovoran.

Srbija će, ističe, zaštititi interese Srba na Kosmetu.

- Pazićemo na našu reakciju, analizirati sve njene aspekte. Reakcija će biti odgovorna, ali ćemo u svakom trenutku zaštititi interes Srbije i svih naših građana - istakla je Ana Brnabić.

Brnabić je novinarima prenela da je zaključak sednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine.

- Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementriala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma - objasnila je ona.

Drugi udarac, kako je rekla, je bilo uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH.

Podsetila je da su takse prvo bile uvedene 6.novembra, a zbog mlake reakcije međunarodne zajednice 21.novembra povećana je na nebuloznih 100 odsto.

- Do danas nikako nisu ukinite. Priština je je dala jasnu poruku I EU i SAD da takse neće biti ukinute i to je bio drugi veliki udarac. Treći završni udarac je usvajanje ovakve platforme. Ona je suprotna zdravom razumu - istakla je Brnabić.

Ona je najavila da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićm i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem razgovarati sa patrijarhom SPC Irinejom o situaciji na KiM.

- U nedelju u pola osam videćemo se sa patrijharhom i Sinodom SPC, da razgovaramo o sitauciji na KiM, jer je dijalog prekinut - rekla je Brnabić novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, šef BIA Bratislav Gašić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić,ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, kao i direktor Policije Vladimir Rebić i drugi.

Gašić ulazi u Predsedništvo - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić, nadomak Predsedništva, transparentom pozvao je srpske vlasti na zaustavljanje dijaloga s "vođama OVK".

Parlament u Prištini je Platformu usvojio uz poruku premijera Ramuša Haradinaja da su "granice Kosova nedodorljive", odnosno da to znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008.", kada je, inače, Priština jednostrano proglasila tzv. nezavisno Kosovo.

Mojsilović, Vulin i Stefanović - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Za Beograd je taj dokument, još od momenta kada se pojavila njegova prva verzija u javnosti, bila znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.

Predsednik Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo - platforma protiv dijaloga.

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je krajem novembra prošle godine, kada je Priština uvela 100 odsto uvećane takse na srpsku robu.

ODGOVOR VUČIĆA BIĆE RACIONALAN, ODGOVORAN I ČVRST

Generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da će odgovor predsednika Aleksandra Vučića na usvajanje platforme prištinskih vlasti biti racionalan, odgovoran i cvrst.

On je za RTS rekao da je Vučić na takvo ponašanje Prištine upozoravao još pre pet meseci, a da se ovom platformom zaustavlja dijalog, i naveo da je predsednik do kasno sinoć o trenutnoj situaciji razgovarao sa državnim rukovodstvom Srbije.

- O merama ne mogu da pričam, ali mogu o sadržini papira. U tački 1 i 5 oni navode mišljenje Međunarodniog suda pravde, po zahtevu (Dragana) Ðilasa, (Borisa) Tadića i (Vuka) Jeremića, koji tvrdi da je priznanje Kosova u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Selaković.

Selaković - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je podsetio da je Priština u briselskom dijalogu imala samo jednu obavezu (formiranje Zajednice srpskih opština), i ni nju nije ispunila, da je zatim uvela takse na robu iz centralne Srbije, a da je sada usvojila platformu u kojoj se poziva na takozvani ustav Kosova i koja za jedini cilj ima da Srbija prizna Kosovo.

- A kroz nju traže ratne reparacije, udeo u raspodeli imovine SFRJ, suđenje Srbima za zločine - rekao je Selaković.

On je ocenio da je poseta podsekretara američkog Stejt departmenta Dejvida Hejla Beogradu važna.

- Uloga SAD u čitavom procesu jedna je od ključnih. Beograd je uvek bio vrlo jasan kad su u pitanju uslovi za održavanje dijaloga i nijednim jedinim svojim gestom nije doveo dijalog u pitanje - rekao je Selaković.

S druge strane, Priština je neispunjavanjem obaveza iz Briselskog sporazuma, uvođenjem taksi koje su narušile regionalnu ekonomsku bezbednost, i na kraju donošenjem ovakve platforme u kojoj se sve nalazi u rukama nekih pregovarača, u potpunosti zaustavila dijalog, naveo je.

Upitan da li očekuje oštriju reakciju međunarodne zajednice, Brisela, Selaković kaže do sada nije mogla da se vidi ikakva reakcija.

- Voleo bih da do reakcije dođe, to bi voleo svaki razuman čovek u Srbiji, od predsednika do svakog građana. Realnost je takva kakva jeste. Voleo bih da nas iznenade pozitivnom reakcijom, a da li će to tako biti činjenice do sada kojima smo svedočili, govore potpuno suprotno - zaključio je Selaković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    8. mart 2019 | 09:49

    STA rade javni tuzioci zar ANTISRPSKO istupanje i delovanje od strane Djilasa Jeremica i Tadice pred SB UN-a NIJE NEUSTAVNO i zakonom kaznivo najteze krivicno delo !???

  • Rastko

    8. mart 2019 | 09:50

    Djilas Jeremic i Tadic su min.100 puta GORI od SVIH Albanaca !!!

  • miki

    8. mart 2019 | 10:08

    Sve činimo da zaštitimo naš narod na KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA