EU se oglasila povodom prištinske platforme

Stav je prenela Maja Kocijančič

  • 5

Evropska unija "ne komentariše stavove pojedinih strana" u dijalogu Beograd-Priština i traži da vlasti u Prištini ukinu carine od 100 odsto na robu iz Srbije.

- Ukidanjem takse bi se pregovorima u dijalogu došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg rešenja odnosa Srbije i Kosova - izjavila je u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

To je bio njen jedini komentar na traženje novinara da kaže da li EU ne smatra udarcem i prekidom dijaloga zakon i platforu koji je usvojila skupština u Prištini s ključnim stavovima da pregovori moraju dovesti do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije, ukidanja rezolucije 1244 SB UN, kao i da Zajednica srpskih opština ne može imati izvršna ovlašćenja.

Kocijančič - Printksin: Tanjug

- Kao posrednik Evropska unija ne komentariše stavove pojedinih strana u dijalogu i jedino pregovorima može doći do sporazuma koji je od interesa za građane Kosova, Srbije i regiona - rekla je Kocijančičeva.

Ona je dodala da "u novembru prošle godine donesena odluka vlade Kosova da uvede carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije od pomoći za stvaranje nužnih uslova za dijalog i zato ponavljamo zahtev EU, kao i SAD koje podržavaju dijalog i drugih partnera, da se odmah ukinu te carine".

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini je takođe podvukla da sporazum Beograd-Priština mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku EU i svim država članica Unije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    8. mart 2019 | 16:25

    Ukidaju takse uzimaju nam teritorije haha Idemo ka EU sa 1000m kvadratna

  • Nikolas

    8. mart 2019 | 15:34

    SRPSKI RECENO A PROSTACKI -BRISEL NAM GA JE DUBOKO ZAVUKAO I STVORIO VELIKU ALBANIJU!!!! AKO TAKO NAM I TREBA KAD IMAMO EU FANATIKE!!!

  • Goga

    8. mart 2019 | 17:13

    Ne razumem svima je jasno da Albanci imaju podrsku nebi se tako ponasali...oni oce i ici ce sve dok ne dodje do sukoba to zele Ameri a i Rusi i onda moze da kazu da su Srbi krivi...evo ja kazem da bes toga nece proci zato sto je Srbija ns pravom putu da bi strani investirali u Srbiji ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA