Šta se promenilo, pa opet apliciraju za Interpol: Stefanović o zahtevu Prištine

Ne možete tako jednim potezom, kao što je glasanje, da od policijske pravite političku organizaciju Interpol - podvukao je Stefanović

Dubaji, Interpol
Foto: interpol.int

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da se nikakve nove činjenice nisu pojavile, niti se išta promenilo što bi opravdalo postupak prištinskih vlasti da ponovo pošalju zahtev za članstvo tzv. Kosova u Interpol.

U intervjuu za TV Pink, on je rekao da je jedina promena to što je u međuvremenu još nekoliko zemalja povuklo priznanje jedostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i što bi na novim glasanjima za članstvo u Interpol, Priština doživela još veći poraz.

- Tokom cele godine i prethodnih godina, a to ćemo nastaviti i ove godine, mi razgovaramo sa svim ministrima unutrašnjih poslova, ambasadama i državama, i postavljamo pitanje šta se promenilo od konferencije u Dubaiju, koje su to nove činjenice da bi Priština ponovo aplicirala - rekao je Stefanović.

Stefanović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ukazao je da Interpol mora da poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i Rezoluciju Interpola u kojoj jasno piše da država koja nije međunarodno priznata od UN ne može da bude članica Interpola.

- Ne može Interpol da se politički deli, to je nešto što Interpol mora da izbegne kako bi bila ozbiljna policijska organizacija. Ne možete tako jednim potezom, kao što je glasanje, da od policijske pravite političku organizaciju Interpol - podvukao je Stefanović.

Dodao je da je Srbija bila izložena stotinama pritisaka i pitanjima iz pravne službe Interpola posle poslednjeg glasanja, a jedno od njihovih pitanja, naveo je, bilo je kako su se rezultati glasanja pojavili u srpskim medijima.

- A onda smo mi pokazali da su se i u prištinskim medijima istog dana pojavilo kako je ko glasao. Ostaje da vidimo hoće li sada pravna služba Interpola nešto da kaže, a ne samo da udare Srbiju - rekao je Stefanović.

Podsetio je da je još jedan od pritisaka koje je Srbija tada doživela bila i pauza između dva glasanja, na šta je lično upozorio predsedavajućeg da će u pauzi biti izvršen pritisak na predstavnike pojedinih zemalja da u drugom krugu ne glasaju.

- Postavlja se pitanje zašto je u interesu bilo kome ko vodi neku instituciju da mu manji broj država glasa, a već ima veliki broj glasanja u prvom krugu. Međutim, tokom oba glasanja, naročito u drugom, Priština je doživela veliki poraz - istakao je Stefanović.

Prošlogodišnja skupština Interpola - Foto: interpol.int

PLATFORMA - ISPIT NA KOJEM JE EU PALA

- Usvajanje platforme Prištine je najvažniji ispit na kojem je EU u potpunosti pala - ocenio je Stefanović.

- Očigledno je da EU nema kapacitet da vodi i da budu fer i pošteni u dijalogu - rekao je Stefanović za TV Pink.

On je naveo da je usvajanje platforme u Prištini nastavak borbe kosovskih Albanaca da dijaloga ne bude i potvrda da ne žele da razgovaraju, ali i da platforma ne može da se posmatra kao ozbiljan dokument.

- Ne treba prištinske vlasti da posmatarmo kao značajan faktor. Verujem da, u jednom delu, oni nemaju kapacitet da vide šta je važno za budućnost. Oni ovakve odluke ne mogu da donesu sami - rekao je Stefanović.

Usvajanje platforme u Skupštini - Foto: Tanjug/AP

Govoreći o EU, istakao je da je najopasnija stvar kada za nešto date reč i budete garanti, a onda se te reči ne držite, pa ljudi posle određenog vremena prestanu da veruju da ćete nešto učiniti.

Kako je rekao, ne može se previše računati na one koji vode privremene institutcije u Prišstini, ali EU je dala garancije da je Briselski sporazum važan i da će se poštovati.

Podsetio je, međutim, da Albanci “ni za živu glavu” neće da formiraju Zajednicu srpskih opština.

- Postavlja se pitanje - šta ste vi iz EU preduzeli konkretno? Ne izjave, ne floskule o dve strane. Šta je konkretno urađeno - upitao je Stefanović.

- Očekivali smo zrelu ulogu EU, nekoga ko shvata koliko je stabilnost u ovom delu sveta važna, a koliko je krhka i ranjena. Ne možete da preuzemte odgovornost za nesto, a da onda ne želite time da se bavite - konstatovao je Stefanović.

Sastanak prištinske delegacije sa predstavnicima EU - Foto: European Union

On je dodao da Uniju interesuju samo izbori za EP, koji slede u maju i da se za njih spremaju, dok, nažalost, kada se dešavaju važne stvari, poput prištinske platforme,

nema konkretne akcije, ni osude.

- Ne reagujete na to što Priština neće dijalog, uvodi takse, donosi platormu… Baš odlična pozicija za dijalog - dodao je Stefanović ironično.

Upitan za sve učestalije pokušaje otimanja srpske imovine na KiM, i slučaj Trepče kao poslednji u nizu, Stefanović ponavlja da se to dešava kada nekoga ohrabrite nečinjenjem.

Komentarišući to što je druga rečenica platforme pozivanje na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine, Stefanović je rekao da je to jedina ozbiljna pravna kvalifikacija koju Albanci godinama koriste.

- Nije se Tači slučajno zahvalio Jeremiću. To je jedina pravna norma na koju se pozivaju, izazvana pitanjem Srbije, u vreme Tadića, Jeremića - rekao je ministar.

Dodao je da je tadašnja politika Srbije bila “štetočniska”, jer se sada kosovski Albanci pozivaju na naše delovanje iz 2009. i 2010. godine.

Administrativni prelaz Jarinje - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Stefanović je naveo i da su, u vreme Borka Stefanovića i Vuka Jeremića, 2011. godine postavljeni prelazi i carine između Srbije i Kosova i Metohije.

- Šta smo dobili kada su uspostavili granicu? A, oni su postavili granicu, postavili pitanje MSP, odlučili da se ne pregovara u UN nego u EU -  rekao je ministar.

Stefanović je naveo i da bi voleo da čuje od svakoga ko kaže da obe strane treba da se uzdrže provokacija, šta je to Srbija uradila.

- Šta je to što Srbija nije uradila od onoga što je potpisala? Toga apsolutno nema i to ne može niko da tvrdi -  podvukao je on.

Govoreći o ulozi SAD, Stefanović je rekao da su Amerikanci imali u jednom trenutku i jednu konstruktivnu ulgou u pritiscima na Prištinu da ukine takse, ali da je lično bio oprezan, jer su, kaže, reči jedno, a akcija drugo.

- Niko nema iluziju da, ako Evropa i Amerika hoće da utičnu na Pritištinu, da bi ona morala da popusti. Pošto oni očigendo neće, postavlja se pitanje možemo li da računamo da će oni biti korektni, makar delimično, fingirano korektni, da se pokaže da pritisak ne može da se vrši samo na Srbiju - rekao je Stefanović.

Komentarišući navode pojedinih medija da “američki obaveštajci upozoravaju da Srbija ne blefira i da će vojska zauzeti sever Kosova”, Stefanović kaže da je zadatak Srbije da u svakom trenutku očuva mir i stabilnost i itiče da je politika vlade i predsedika - politika otvaranja fabrika, zapošljavnaja, poboljšanja živnotnog standarda.

Srbija je garant svim Srbima u regionu, upravo jer je ekonomski jača, jača su njena vojska i policija, dodao je Stefanović.

- Uz stalne nestabilnosti u određenim državama oko nas, ali i u našoj državi u vezi sa KiM, prisiljeni smo da budemo oprezniji i da očuvamo mi. Postoje neki koji nisu na istom zadatku, a naš zadatak je da budemo pametni i odgovornom politikom, kakvu vode vlada i predsednik, garantujemo da će Srbi biti bezbedni i da od toga ne odustanemo - zaključio je Stefanović.

Stefanović sa pripadnicima Žandarmerije - Foto: MUP

DRUŠTVO MORA DA BUDE EDUKOVANO DA JE NASILJE ZLO

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje je nedavno Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo Ministarstvu pravde, želimo da pokažemo nasilnicima da nasilje u Srbiji neće biti dozvoljeno i da će biti najstrože kažnjeno, izjavio je ministar unutrašnjih poslova.

On je u intervjuu za TV Pink rekao da je jedna od novina Krivičnog zakonika inicijativa "tri udarca", koja podrazumeva da se povratnici za krivična dela sa elementom nasilja, krivična dela iz oblasti droga i nelegalnog oružja, kao i silovanja i obljube oštrije sankcionišu.

- Moramo da pokažemo nasilnicima da ovde nasilje ne može da bude dozvoljeno - istakao je Stefanović.

Ukazao je da je zahvaljujući novim merama i pojačanim radom policije smanjen kriminal u Srbiji u svakoj formi, od najtežih krivičnih dela do nasilja, ali da izmenama i dopunama Krivičnog zakonika država želi drugačije odmeravanje krivčnih sankcija pred sudovima.

- Hoćemo da predložimo toj instituciji oštrije sankcionisanje povratnika, da za nasilnike koji se vraćaju kazna bude sve veća, a da treći put kada to učine bude maksimalna - rekao je Stefanović.

Podsetio je da su mere donete Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kao što su udaljavanje nasilnika od kuće ili zabrana prilaska žrtvi, dale rezultate.

S druge strane, doda je Stefanović, građani ne mogu da očekuju da samo policija rešava probleme nasilja u društvu, već da se nasilje mora sprečavati i kroz edukaciju u društvu.

- Društvo mora da bude edukovano da je nasilje zlo - podvukao je Stefanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: EU, Evropska unija, Interpol, ministar unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrapnjih poslova, Nebojša Stefanović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (31)
Poređaj komentare:
 • V
  Vesna

  Ništa se promenilo nije, samo će još ubedljivije izgubiti. U međuvremenu je još zemalja povuklo priznanje tzv nezavisne države Kosovo. Ne bi trebalo ni u dnevni red da uvrste njihovu prijavu.

 • M
  Maja

  Šta god da se promenilo, Šiptari u Interpol ući neće!

 • S
  Stevan

  Nek pokušaju ponovo aplicirati u Intetpol samo što će ovaj put neće ni biti glasanja za članstvo jer neće biti uvršten njihov predlog u dnevni red

Idemo zajedno sa Francuskom u smrt ili pobedu: Vučić se obratio Makronu citatom kralja Aleksandra

Makron je stavio ruku na srce i na srpskom rekao: Ovde su Srbija i Francuska (VIDEO)

"Ova poseta je najviše pogodila Albance": Francuski "Lopinion" o Makronovom dolasku u Srbiju

Nema nekog magičnog rešenja za Kosovo: Makron o dijalogu Beograda i Prištine (VIDEO)

FOTO-UBOD: Ovaj detalj na Makronovoj ruci nosi jaku poruku Srbiji ,a mnogima je promakao (FOTO)

Zamolio sam Makrona da nam pomogne oko kosovskog čvora: Vučić o detaljima sastanka

Vojska Srbije uskoro jača za Mistral rakete: Potpisan sporazum u Palati Srbija

Pacoli opet preti: Najavljuje ponovnu zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM

Stefanović: Nećemo dozvoliti da ogrezli u korupciji postanu navodni borci protiv kriminala

Došao sam da okrenemo novu stranicu, Makron poručio: Želimo partnerstvo sa Srbijom

Makronova poseta je dokaz da Francuska podržava Srbiju: Radojičić o dolasku francuskog predsednika

Makronov Falkon za nekoliko minuta sleće u Beograd: Deo šire delegacije već stigao u Srbiju

Iz PU demantuje Đilasa: "Netačni navodi da su policijski službenici govorili o bilo kakvoj istrazi"

Carine Srbije i Francuske decenijama sarađuju odlično: Dve zemlje potpisaće više od 20 sporazuma

Nikoliću uručeno pismo predsednika NR Kine Si Đinpinga

Ðilas u policiji tražio da da izjavu o navodima da se protiv njega vodi istraga zbog pljačke RTS-a

"Gospodar Kosova" otputovao u SAD: Održaće govor u Kongresu

I u Prištini ne veruju da mogu u Interpol

Vučić obnavlja stara prijateljstva: Vesić o poseti Makrona Srbiji

Pevaću Makronu verovatno Šanzelize: Dačić ima spreman "repertoar" za francuskog predsednika

13 opština i gradova nema poslanika u Skupštini Srbije već 28 godina

Makron da prekine igru o taksama: Dačić uoči dolaska francuskog predsednika

Pozvaću Srbe u Americi da glasaju za Trampa: Dodik o susretima čelnika RS sa administracijom SAD

Državna uprava u v.d. stanju: 207 službenika privremeno na funkciji

DSS se uveliko priprema za izlazak na birališta: Mnogo teže je bojkotovati redovne izbore

Žele da mi zabrane da govorim: Vučić o autorskom tekstu, planu Prištine, razgraničenju i Makronu

Vidim koliko Haradinaj poštuje ulogu Francuske, oni ne znaju gde udaraju: Dačić uoči dolaska Makrona

Pacoli tvrdi: Generalna skupština Interpola ponovo će odlučivati o članstvu Prištine

Potvrda da su Srbija i Francuska na dobrom putu za više nivoe saradnje: Vučić o poseti Makrona

Podrška za ozdravljenje: Vučić razgovarao telefonom sa Sinišom Mihajlovićem

Saznajemo: Vučić spremio 3 poklona za Makrona, a sa jednim je iskovano prijateljstvo dva naroda

Bezbednost na najvišem nivou, Stefanović poručio: Sve je spremno za dolazak Makrona

Detaljna satnica Makronove posete Beogradu: Ovo su sve lokacije koje će obići

Vučićevo iznenađenje za Makrona: U Palati Srbija nalazi se globus koji krije neverovatnu priču

Biće mi zadovoljstvo da predložim Vučića: Vučević o novom mandatu predsednika SNS

Srbiji pripali objekti u Frankfurtu, Ženevi, Harareu: Odalović o imovini bivše SFRJ

Francuska teži da jača prisustvo u Srbiji, poseta veoma značajna: Stručnjaci uoči Makronovog dolaska

Iskrene čestitke uz najbolje želje za napredak Francuske: Vučić čestitao Makronu nacionalni praznik

Glišić: Predsednik Vučić ogolio do koske lažnu elitu

Američki diplomata tvrdi: Makronova poseta "izviđačka", dolazi da ispita mogućnost nastavka dijaloga

U Beogradu održan protest "1 od 5 miliona" (FOTO)

Kancelarija za KiM traži hitnu reakciju zbog rušenja srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima