Kosovo je svesrpsko pitanje: Dodikova reakcija na donošenje prištinske platforme za dijalog sa Beogradom

On je napomenuo da se u RS pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane

  • 16

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nazvao je danas prištinsku platformu za dijalog sa Beogradom "spiskom lepih želja jedne strane" koja, kako je naveo, misli da se višedecenijski problem može rešiti tako što će svoje maksimalističke zahteve staviti na sto i reći: "ovako ćemo".

- Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore - ocenio je za Srnu Dodik, inače srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da neće biti rešenja po pitanju južne srpske pokrajne sve dok u tom rešenju ne bude i Srbija sa svojim istorijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima.

Dodik je ocenio i da, ako je bio još neko u međunarodnoj zajednici ko nije shvatio ko je u stvari problem oko dogovora Beograda i Prištine, "sad nedvosmisleno zna".

- To što su sad svi videli ko koči dogovor obavezuje ih na akciju, jer ponašanje Prištine je postalo regionalni, a ne samo problem Srbije. I to ne samo po pitanju platforme, već i po ranijim potezima, kao što je kršenje Cefte, na koju opet nije bilo odlučnije reakcije međunarodne zajednice - rekao je Dodik.

On je napomenuo da se u RS pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer, kako je istakao, kao prvo Kosovo je svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda.

- A kao drugo, moraćemo da vidimo kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju, koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH. Zašto bi Kosovo bilo ''sui generis'', kako zapadna međunarodna zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe - upitao je Dodik.

On je upitao i "kako je moguće da na 500 kilometara od nas važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno političke okolnosti?"

- To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je ćutanje međunarodne zajednice na kosovsku patformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lijepih želja i fakturiše ih u Sarajevo - rekao je Dodik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joakim1

    9. mart 2019 | 17:45

    Mile Srbine svaka cast.Kad se Siptari🙏🇷🇸❤️😂👍 ujedinjuju preko nasih ledja valjda je legitimno da se Srbija i Srpska ujefine

  • Mihailović

    9. mart 2019 | 16:31

    Pa tako je od samog početka, tako se ponašala Olbrajtova, tako se ponašaju albanci kad za nezavisnost imaju podršku Amerike...jadna je država kojoj su saveznici zločinci

  • Milan

    9. mart 2019 | 15:48

    Mile je veći Srbin nego neki iz Srbije !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA