Đilas uputio otvoreno pismo sa 5 pitanja Vučiću, usledili odgovori Đurića i Vesića

- On i ostali lideri Saveza za Srbiju nijednom rečju nisu osudili albanske separatiste zbog sahranjivanja dijaloga sa Beogradom, ili barem izrazili zabrinutost za budućnost srpskog naroda u pokrajini - rekao je Đurić

  • 96

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas danas je u otvorenom pismu Aleksandru Vučiću upitao zašto Skupština Srbije ne raspravlja o Kosovu i Metohij i zašto su pregovori u Briselu iz tehničkih pretvoreni u statusne.

Ðilas pita i kako je naša strana u pregovorima ispunila sve obaveze, a Priština ni jednu.

On je upitao i zašto predstavnici Srpske liste i dalje sede u Vladi Kosova i gde su sada "prijatelji" iz sveta koje je navodi Vučić.

Ðilas je u pismu koje je objavila N1 ocenio da je rešenje pitanja Kosova i Metohije u pomirenju Srba i Albanaca, a ne u razgraničenju.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Ðurić istakao je danas da "Dragan Ðilas, umesto da se otvorenim pismima obraća međunarodnoj zajednici ili onima koji na Kosovu i Metohiji "drže mač" nad glavom srpskog naroda, rešio da lažovsko i klevetničko pismo uputi na adresu predsednika Srbije.

- On i ostali lideri Saveza za Srbiju nijednom rečju nisu osudili albanske separatiste zbog sahranjivanja dijaloga sa Beogradom, ili barem izrazili zabrinutost za budućnost srpskog naroda u pokrajini čiji se položaj i prava i ne pominju u platformi Prištine, jer Priština očito računa da na samoproglašenom Kosovu uskoro i neće biti Srba - dodao je Ðurić.

To sramno ćutanje dela opozicije je prava potvrda njihove političke neozbiljnosti i nacionalne neodgovornosti, ukazuje se u Ðurićevom saopštenju, povodom otvorenog pisma Aleksandru Vučiću koje je Ðilas objavio ranije tokom dana.

- Ali Ðilas ne piše Prištini, jer Tači i Haradinaj podržavaju njegove proteste protiv predsednika Vučića, isto onako kao što on podržava njihovu separatističku platformu, i ta sprega interesa je najzad izašla na videlo - naglasio je Ðurić.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

On je napomenuo da svaki pristojan građanin Srbije sa nelagodom i strepnjom ovih dana prati informacije o bezumnim potezima Prištine, a jedino Ðilas i njegova bratija, po principu "što gore za Srbiju to bolje za nas", gledaju kako će da izvuku neku političku dobit u situaciji kada bi sve stranačke politike morale da budu ostavljene po strani dok opasnost ne prođe.

Ali tako funkcioniše Ðilasov tajkunski mozak, jer on nije obuzdan moralnim obzirima - on je manično gonjen željom za političkim i finansijskim profitom po svaku cenu, i potpuno lišen sposobnosti da saoseća sa sugrađanima ili brine o opštem interesu, dodaje se u saopštenju.

- Dok su Srbe proterivali sa Kosova i Metohije i palili srpske svetinje, Dragan Ðilas se bogatio i sticao milione, a sada kada na njegovim protestima kolo vodi Redžep Hoti, zamenik predsednika Tačijeve i Veseljijeve PDK, usuđuje se da vređa inteligenciju časne i poštene Srbije koja nije zaboravila ko je on i šta su on i njegovi saizvršioci iz Saveza za Srbiju uradili protiv Srba u Pokrajini - istakao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, Ðilas misli da je cela Srbija glupa, a on pametan, i da smo zaboravili da je za sve za šta optužuje predsednika Aleksandra Vučića kriv - on sam.

- Za njega je i sama Srbija samo jedan lični biznis-projekat. Za nas je otadžbina i nećemo je dati ni mnogo moćnijima od njega - naglasio je Ðurić.

Foto: Milena Đorđević

Reagujući na otvoreno pismo koje je Ðilas uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću oglasio se i  član Predsedništva SNS Goran Vesić koji kaže da "čim se u Srbiji saznalo da su na Đilasovom protestu sinoć u Novom Pazaru počasni gosti bili Redžep Hoti i Emilija Redžepi, predstavnici Ramuša Hardinaja, Đilas se setio da postoji Kosovo i Metohija kao i da ima Srba koji žive tu".

- Tako bi Đilas da zameni teze pa da ga niko u Srbiji ne pita šta će sinoć Hoti i Redžepi na njegovom protestu? Ne bi Ðilas da ga bilo ko pita šta je to dogovorio nedavno na Kosovo i Metohiji sa Ramušem Haradinajem pod čijom zaštitom je tamo boravio. Onim istim Haradinajem koji je uveo takse na robu iz Srbije i koji je mesec dana pre nego što je Đilas počeo sa protestima najavio da će Vučić da bude srušen protestima na ulic i- navodi Vesić.

Vesić kaže da se Đilas pita šta radi bivši nemački kancelar Gerhard Šreder u Beogradu i dodaje zašto to nije pitao svog bivšeg šefa Borisa Tadića kada je Šreder gostovao na izbornim konvencijama Demokratske stranke od 2007. godine pa nadalje?

- Tada mu je bilo lepo da aplaudira Šrederu u prvom redu a sada mu Šreder smeta ako se sastane sa Vučićem!? Uzgred, budi rečeno pričamo o onoj Demokratskoj stranci koja je Đilasu omogućila da postane millioner dajući mu državne funkcije a čiji račun i danas drži u blokadi naplaćujući kamate, pošto je glavnicu odavno podigao na dug koji su on i Tadić napravili - dodaje funkcioner SNS.

Vesić navodi da Ðilas priča o poziciji Srbije u pregovorima Beograda sa Prištinom, a da je Ðilas bio najbliži saradnik Borisa Tadića kada je Kosovo samoprogasilo nezavisnost 2007. godine!

- Šta je veliki političar Đilas tada uradio da to spreči? Sakrio je svog predsednika Tadića u Rumuniju. Genijalno. Đilas je bio u najužem vrhu vlasti koja je, na predlog njegovog sada koalicionog partnera, Jeremića naša pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu na kome su doživeli fijasko udarivši pečat na tu samoproglašenu nezavisnost".

Nedavno ih je Tači, kaže Vesić, hvalio zbog toga u Ujedinjenim nacijama.

- Đilas je bio jedan od najvažnijih funkcionera vlasti koja je donela odluku da se pregovori sa Albancima iz Ujedinjenin nacija gde postoje dve velike svetske sile koje nas podržavaju i imaju pravo veta prebaci u Evropsku uniju čija je većina članica priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Ne znam da li postoji gluplji potez u politici? Đilas je bio deo vlasti koja je uvela carine na Jarinju i Brnjku, dakle između samih Srba. Uvodio je carine na administrativnoj granici a sada priča o položaju Srbije!? Da li se Đilas seća da je njegova vlast pozvala misiju EULEKS na Kosovo i Metohiju i tako suspendovala UNMIK osnovan rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Možda je zaboravio da UNMIK pozvao Tadić kršeći Ustav jer o tome je mogla da odlučuje samo Narodna skupština?- naveo je Vesicg.

I sada bi Đilas, laže on, koji je bio deo politike koja je Srbiju izbacila sa Kosova i Metohije i koja je pomagala Albancima ne samo da proglase nezavisnost već i da je učvrstem da deli lekcije našoj vlasti koja se bira da sačuva našu južnu pokrajinu?

- On koji nikada nije bio na Kosovu i Metohiji dok je bio na vlasti, sada bi da vodi politiku srpskim glavama ne bi li on imao političku korist. Đilasu nijedna srpska glava nije skupa u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Goraždevcu ili Novom Sadu ako je on zbog toga bliži svom jedinom cilju - da se vrati na vlast - naveo je funkcioner SNS.

Foto: Telegraf.rs

Na kraju, kaže Vesić, u želji da ispadne duhovit Đilas priča o nečijoj inteligenciji.

- Mi u SNS zaista priznajemo da je Đilas zaista najinteligentiniji na svetu kada treba da se otmu pare i ošteti budžet. Takvu genijalnost u krađi svet nije video. Nema političara u istorji Srbije koji je dok je bio na vlasti preko svojih firmi obrnuo 500 miliona evra! Juče je objavljen izveštaj američke organizacije "Global fajnenšel integriti" da je iz Srbije od 2004 - 2013. godine izneto 40,8 milijardi dolara. Ne znam zašto ali taj period se baš poklapa sa periodom kada je Đilas bio vlasi -napominje Vesić.

- I zato kada Đilas priča o Kosovu ne radi on to zato što ga interesuju Srbi sa Kosova već da bi otežao Vučiću da se izbori za bilo šta u pregovorima. Nada se Đilas da će Vučić da izgubi vlast zbog Kosova pa da on ponovo krade kao što je već jednom radio. Zato se Đilas setio Kosova. Nego, da se vratimo mi na početak. Šta su radili sinoć Redžep Hoti i Emilija Redžepi na tvom protestu u Pazaru, Ðilase? - zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ilija

    10. mart 2019 | 16:14

    Postovani gospodine Djilas.Moram reci da ste u pravu sa vasim pismom ali je upuceno na pogresnu adresu.Kada ste bili prosle nedelje na Kim mogli ste ga uruciti Haradinaju i Taciju.Vi dobro znate da je nas predsednik kojeg vi negirate a izabran je sa 55% glasova gradjana Srbije vec dugo vremena uz prisustvo EU Mogerini Hana i ostalih potpisao nekoliko obavezujucih dokumenata za obe strane od kojih je samo Srbija. Ispunila preuzeto dok Albanci nisu nista ispunili.Negde ne pominjete proterivanje 200000Srba rusenje nasih crkava znamenitosti rusenje grobova vadjenje organa zivim zarobljenim Srbima i zbog tog izvestaja Dik Marti zivi sa glavom u torbi da ga Albanci ne ubiju.Gospodine Djilas ostavite borbu za vlast za izbore zamolio bihgospodu JeremicaObrabovica Trufunivica i vas licno da u ovom trenutku pokazete velicinu i objasnite demonstrantima da mi kao Srbi od toga nista nemamo ako gospodina Jeremica Tadica i vas Haradinaj i Taci hvale.Zar nam nije dosta tamo nekoga S.Petrovica koji glasa iz samo njemu poznatih razloga zajedno Sa Haradinajo i Tacijem.Sa velikim postevanjem Ilija Sumadinac koji nema rezervnu drzavu samo SRBIJU.

  • Minja

    10. mart 2019 | 15:34

    Zasto ta pitanja nije postavio za pocetak sebi dok je bio na vlasti.

  • Rastko

    10. mart 2019 | 13:06

    Zaprzi nam corbu sa zutu mirodjiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA