≫ 

Palma podelio Austriju: Sukob zbog zlatne medalje koju je dobio od gradonačelnika Beča

Uručenje medalje lideru Jedinstvene Srbije naišlo je na kritiku iz Austrije zbog Palminih stavova prema homoseksualcima

  • 2

Oko počasne zlatne medalje koju je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig prošle nedelje uručio Draganu Markoviću Palmi prilikom njegove posete glavnom gradu Austrije, izbio je spor, pošto je saradnik šefa austrijske metropole pokušao da umanji njen značaj.

Prilikom uručenja medalje, Ludvig je rekao da ovo priznanje Beč retko dodeljuje, podvukavši značaj i ukazao da je odluka o uručenju doneta zbog doprinosa Palme na jačanju odnosa dve zemlje.

Uručenje medalje naišlo je na kritiku iz Austrije zbog Palminih stavova prema homoseksualcima.

Delegacija Jagodine kod bečkog gradonačelnika - Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Na tviteru je kritikovano što je Ludvig dao medalju jednom homofobu.

Glavni urednik magazina "Falter" Florian Klenk upitao je bečku Socijaldemorkatsku partiju (SPO) zašto je medalja data Pami.

Šef informativne službe bečke SPO, čiji je lider Ludvig, Rafael Šternfeld odgovorio je veoma brzo i pokušao da umanji značaj priznanja.

On je najpre govorio o "lažnoj vesti", a potom je podvukao da su odnosi Beča i Jagodine tradicionalno dobri, ukazujući da, međutim, dva gradonačelnika politički ne dele nijedan stav.

Pored toga, on je negirao da se radilo o medalji.

- Ne radi se o priznanju, već o razmeni poklona - tvrdio je Šternfeld, što je suprotno onome što je prilikom uručenja rekao gradonačelnik Ludvig.

Na tviteru ta izjava izazvala je još veću buru, jer mnogo korisnici su upitali kako je moguće da počasna zlatna medalja može biti poklon gostima.

Na drugoj strani Slobodarska partija Austrije (FPO) oštro je reagovala na izjavu iz redova SPO.

Poslanik FPO Leo Kolbauer je ocenio da je izjava SPO "skandalozna".

- Kako može biti da službenik SPO pokušava da umanji značaj počasne medalje grada Beč i tako važan međunarodni sastanak, za koji čestitamo gradonačelniku, pokušava da ocrni - kritikovao je on.

Kolbauer je od Ludviga zatražio da pod hitno opomene svog saradnika.

- Ako Ludvig po ovom pitanju ne bude delovao onda ćemo to staviti na dnevni red pokrajinske i gradske skupštine - najavio je on.

Kolbauer je dodao da takvo ponašanje članova SPO u Beču ugrožava međunarodni ugled Austrije.

VIDEO - Kung fu kolo: Palma učio žene kako da se biju u kafani

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    11. mart 2019 | 13:05

    Šta se Austrijanci ljute zbog njegovih stavova prema homoseksualcima.

  • Klimt-Bec

    11. mart 2019 | 12:45

    Gradonacelnik Beca ne poznaje Palmu, i priznanje je doslo sigurno na inicijativu Ambasade Srbije u Becu!!! Razumem sto on i ostali sebe blamiraju, ali ne shvatam sto drugi sebi to dozvoljavaju? Na primer sto je izblamirao one devojke i Marica, sta je hteo time da pokaze??? A da ima kulture i kucnog vaspitanja nebi u Casablanci ciji je vlasnik Hrvat ( jednom divan covek ), pevao nacionalisticke pesme.. Bar iz postovanja prema g-dinu Stjepanu, koji ih je ugostio!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA