≫ 

Ljimaj i Ahmeti otkrili šta su tražili u Briselu: Tu nema nikakve tajne

Ljimaj je rekao da tu nema nikakve tajne i da je reč o redovnom sastanku prištinske delegacije

  • 7

Kopredsednici prištinskog tima za dijalog predali su danas platformu kosovskog parlamenta Kancelariji šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, potvrdio je kopredsedavajući tog tima Fatmir Ljimaj za prištinski Kosovapres.

Ljimaj je rekao da je tekst platforme i formalno predat Kancelariji Mogerinijeve u skladu sa, kako je rekao, prethodnim dogovorom.

Ljimaj, koji je u Brisel otputovao zajedno sa Špendom Ahmetijem, kaže da su predstavnike Kancelarije obavestili o Zakonu o dijalogu i angžovanju kosovskih institucija na, kako je rekao, unapređenju, tog važnog procesa za tzv. Kosovo.

Komentarišući napise pojedinih medija o njihovoj poseti Briselu, Ljimaj je rekao da tu nema nikakve tajne i da je reč o redovnom sastanku prištinske delegacije.

On kaže da je ranije dogovoreno da će nakon izglasavanja platforme ona biti dostavljena Briselu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Usvojena platforma neprihvatljiva je za Beograd, jer praktično blokira dijalog i vodi ka zamrzavanju konflikta.

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je od uvođenja sto odsto povećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, 21. novembra prošle godine.

Uprkos insistiranju SAD i EU da prištinska vlada ukine ovu meru, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, se tome protivi.

Umesto ukidanja nametnutih taksi, prištinski parlament je prošle sedmice usvojio platformu kojom se od Beogradi traži da prizna tzv. kosovsku nezavisnost, ukidanje rezolucije 1244, formiranje specijalnog suda za navodne zločine koje su pčinili Srbi tokom poslednjeg sukoba, kao i nadoknada ratne štete.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zamenik premijera Enver Hodžaj izjavio je danas da nema informacija o tome zašto su kopredsedavajući za dijalog sa Beogradom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, otputovali u Brisel.

RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Hodžaj u intervjuu za T7 kazao da takvi sastanci nisu potrebni ako na Kosovu nema jedinstva.

- Nemam informacije o tome zašto su tamo, takvi sastanci mogu biti nepotrebni, nema smisla ako nismo jedinstveni na Kosovu. Ovih dana moramo dati pravac procesu dijaloga kako bismo doneli odluku o taksama - rekao je Hodžaj.

(Telegraf.rs / Tanjug)platforma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    11. mart 2019 | 19:19

    njihov osmeh pokazuje da su pravi ovcari.

  • Znam

    11. mart 2019 | 19:00

    Tražili su dozvolu da otvore kiosk unutar EU parlamenta za kikiriki semenke i belo.....da prezentuju privredne potencijale.

  • Duki

    11. mart 2019 | 21:11

    Nemogu da prihvatim više kukulekanje , jel KiM naše jest jel možemo i mi da donesemo platformu i dostavimo je u Brisel ! Kosovo je naše , poštujemo rezoluciju 1244 i nema cepanja Srbije . Po našoj platformi da se vrati vojska Srbije na Kosovo po rezoluciji u brojčanom stanju i kada oni ukunu takse i njihovu platformu možemo sesti za sto ! Dokle više da ćutimo imamo i mi zube ......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA