Joksimović među ministrima za evropske poslove u Bukureštu poručila: EU da počne da govori o proširenju jednim glasom (FOTO)

Podsećajući da se Srbija u Strategiji o proširenju EU pominje kao "frontrunner" - odnosno država koja prednjači u tom procesu, ona je istakla da je proširenje u najboljem interesu i EU i država-kandidata

  • 11

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Bukureštu da očekuje da Evropska unija počne da govori o proširenju jednim glasom.

Ona je, na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove država kandidata za članstvo u EU, rekla da Srbija očekuje međuvladinu sednicu do kraja juna i otvaranje dva ili tri poglavlja.

- Očekujemo da Evropska unija počne da priča o budućnosti proširenja jednim glasom, da bismo mi, kao kandidati, spremili realističnu agendu reformi i takođe se dobro poneli prema očekivanjima našeg naroda - izjavila je ministarka Joksimović.

Podsećajući da se Srbija u Strategiji o proširenju EU pominje kao "frontrunner" - odnosno država koja prednjači u tom procesu, ona je istakla da je proširenje u najboljem interesu i EU i država-kandidata.

Foto: Tanjug/MIHAJLO JELISAVCIC

Ministarka Joksimović smatra da je to neophodno kako bi postojala jaka i efikasna EU, sposobna da se bavi svim aktuelnim problemima, kako na globalnom, tako i na regionalnom nivou.

Ona smatra da unutrašnje reforme EU mogu da se odvijaju paralelno sa nastavkom kredibilnog procesa proširenja.

- Mi smo oduvek mislili da je to proces koji jača obe strane. Kroz istoriju, videli smo različite faze EU i ne mislimo da je ova faza EU, u kojoj se ona suočava sa mnogim izazovima, preterano teška. Nadamo se da će se EU uspešno izboriti sa svim izazovima i nastaviti sa kredibilnim procesom proširenja. Što se tiče Srbije, želim da vas uverim da ćemo nastaviti da pokazujemo veliki nivo posvećenosti radu na sprovođenju reformi. Naša dela i rezultati, pogotovo po pitanju vladavine prava i ekonomskih reformi, govore da ozbiljno radimo - izjavila je Joksimović.

Foto: Tanjug/MIHAJLO JELISAVCIC

U prvoj polovini 2019. godine, odnosno tokom rumunskog predsedavanja EU, Srbija ima realistična očekivanja, ističe ministarka.

- Mislimo da je veliki broj reformi koji smo preduzeli i koji ćemo nastaviti da sprovodimo ove godine jak dokaz državama članicama EU da nastave da otvaraju poglavlja sa Srbijom. Mislimo da ćemo do kraja juna imati međuvladinu sednicu i da ćemo otvoriti dva ili tri poglavlja. Videćemo šta će se desiti, to su naša očekivanja - kazala je Jadranka Joksimović.

Ona je naglasila da se Srbija suočava i sa raznim dodatnim izazovima na svom evropskom putu, koji se tiču regionalne stabilnosti i Poglavlja 35, tj. odnosa sa Prištinom i Briselskog dijaloga.

Foto: Tanjug/MIHAJLO JELISAVCIC

- Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali je Priština pre nekoliko dana, nažalost, u svom parlamentu usvojila novu platformu za dijalog. Ova platforma ne uzima u obzir i na jedan način podriva važnost Briselskog sporazuma. Mi se sada pitamo kako nastaviti, jer ako žele samo da pričaju kao Evropljani, ali ne da deluju i da razmišljaju kao Evropljani, onda mislim da nama neće biti lako da postignemo kompromis koji smo prvobitno hteli. Uložili smo mnogo političke volje i napora da se postigne održivo kompromisno rešenje. U svakom slučaju, Srbija će nastaviti da se ponaša konstruktivno u regionu - zaključila je Joksimović.

Pored ministarke Joksimović, sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Rumunije - kao države koja predsedava Savetu EU, zatim Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Turske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA