≫ 

Vučić primio akreditive ambasadora Slovenije i Brazila u Beogradu (FOTO)

Novoimenovani ambasador Republike Slovenije je predsedniku Srbije preneo poruku predsednika Boruta Pahora i poziv za učešće na Samitu Brdo-Brioni procesa u maju

  • 18

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Brazila, Eduarda Botelja Barbose, kao i novoimenovanog ambasadora Republike Slovenije Iztoka Jarca, koji mu je preneo poruku predsednika Boruta Pahora i poziv za učešće na Samitu Brdo-Brioni procesa u maju.

Poželevši ambasadoru Jarcu dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i Slovenije nastaviti da se razvijaju na obostranu korist. On je naglasio da je nedavna poseta predsednika Pahora bila veliki podsticaj sveobuhvatnim bilateralnim odnosima, ali i regionalnoj saradnji, s obzirom na aktivan angažman Slovenije u regionalnim pitanjima u okviru Brdo-Brioni procesa, kao i Berlinskog procesa. S tim u vezi, predsednik Vučić je istakao opredeljenje Srbije za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Slovenije Iztoka Jarca-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci Slovenije evrointegracijama Srbije, ne samo političkoj, već i ekspertskoj pomoći u konkretnim pregovaračkim poglavljima. On je dodao da bi iskustvo ambasadora Jarca, kao nekadašnjeg ministra poljoprivrede, bilo dragoceno za razvoj ove oblasti u Srbiji. Ambasador Jarc je, s tim u vezi, izneo ideju povezivanja opština iz Srbije i Slovenije, u kojima je poljoprivreda dominantna oblast.

Predsednik Vučić i ambasador Jarc su konstatovali da postoji obostrani interes za dalje unapređenje ekonomskih veza, a da se odnedavno povećavaju i investicije srpskih kompanija u Sloveniji.

Dvojica sagovornika su istakli da je održavanje zajedničkih sednica vlada Srbije i Slovenije značajno uticalo na bolje razumevanje i veću saradnju dveju zemalja.

Primajući akreditivna pisma novog ambasadora Federativne Republike Brazil Eduarda Botelja Barbose, Vučić istakao da postoji višedecenijsko prijateljstvo dveju zemalja i da nas povezuju diplomatski odnosi, ustanovljeni pre 80 godina. On je uputio pozdrave predsedniku Žairu Bolsonaru, naglasivši da je Brazil jedan od naših najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera u Latinskoj Americi.

Ambasador Federativne Republike Brazil Eduardo Botelja Barbosa i Aleksandar Vučić-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Vučić je naveo da Srbija smatra Brazil istinskim prijateljem, koji je bio uz nas i u najtežim momentima u skorijoj istoriji, i zahvalio na principijelnom stavu Brazila o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Vučić je konstatovao da odnose dveju zemalja karakterišu međusobno razumevanje i obostrana podrška u najvažnijim pitanjima. S tim u vezi je rekao da će ambasador Boteljo Barbosa u državnom vrhu Srbije imati veliku pomoć, kako bi tokom njegovog diplomatskog mandata, politički dijalog i ekonomska saradnja napredovali.

Ambasador Boteljo Barbosa upoznao je predsednika Vučića sa ekonomskom situacijom u Brazilu, devetoj privredi sveta, i izdvojio poljoprivredu i farmaceutsku industriju kao oblasti u kojoj dve zemlje, uprkos geografskoj udaljenosti, mogu da ostvare najplodniju saradnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    12. mart 2019 | 14:22

    Saradnja sa Slovenijom i međusobno uvažavanje će tek pokazati svoj značaj u budućnosti.

  • Jelena

    12. mart 2019 | 14:50

    Srbija nikada u svojoj novijoj istoriji nije imala bolje odnose sa mnogim državama u svetu. Pametna politika predsednika i vlade upravo su doprineli ovome.

  • Andrija

    12. mart 2019 | 14:26

    Dobro nam dosli prijatelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA