Tito je imao "krticu" u britanskom štabu u Kairu, zato je Čerčil poslao pomoć partizanima: Pukovnik Nik Ilić o dosad nepoznatim detaljima iz istorije

Britanski premijer je imao drugačiju sliku o svemu - tvrdi britanski vojni ataše u Beogradu

  • 6

Pukovnik Nikola Nik Ilić, vojni ataše u Britanskoj ambasadi u Beogradu, rođen u Engleskoj kao sin pripadnika Dinarske četničke divizije, u ispovesti za Nedeljnik priča o odrastanju, školovanju u elitnoj vojnoj akademiji Sandhurst, kako je napravio "vojni Fejsbuk" pre Zakerberga, dobio dva ordena od kraljice, kako je dolaskom u Beograd zatvorio krug i postao most Britanije i Srbije.

On je u intervjuu u Nedeljniku kazao da želi da napiše knjigu o ulozi i uticaju britanskih oficira u Srbiji, ali ne samo o odnosu sa partizanima, već i sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini.

- Otkriveno je da su komunisti imali krticu u britanskom štabu u Kairu tokom Drugog svetskog rata, pa se i ono što su radili četnici pripisivalo partizanima i zbog toga je Čerčil imao drugačiju sliku o svemu, i zbog toga se delom i dosta okrenula britanska pomoć partizanima - rekao je Ilić za Nedeljnik.

Nikola Nik Ilić - Foto: mod.gov.rs

lić, čiji je otac, povlačeći se sa pripadnicima Dinarske četničke divizije pred partizanima, završio u Engleskoj.

U javnosti Ilić, o čemu je Telegraf.rs već pisao, uvek ističe da je "britanski Srbin", da poštuje svoje srpsko poreklo, ali da veliku zahvalnost duguje britanskoj naciji, koja je njegovom ocu omogućila da se doseli kada je 1948. godine komunizam zavladao u njegovoj domovini.

Na jesen 2000. godine u okviru snaga NATO-a, Ilić je stigao na Kosovo kao operativni bataljonski oficir, ali pod lažnim imenom, da kao Srbin ne bi imao probleme.

Po završetku mandata za srpske medije je izjavio da je u toj misiji sebi postavio važan cilj, da svake nedelje prisustvuje liturgiji u Gračanici, a trudio se i da obiđe sve manastire.

Upravo je Ilić obavestio komandu o teškom položaju Srba u Prizrenu, nakon čega je dobio zadatak da komanduje akcijom u kojoj su iz tog grada u Gračanicu prenete vredne ikona i crkvena arhiva, jer je pretila opasnost da bude uništena.

Gračanica - Foto: A. Nalbantjan

Ova vest stigla je i do tadašnjeg patrijarha Pavla, koji je tražio da upozna plemenitog oficira Britanske vojske.

Potpukovnik Ilić je rođen 1968. godine. Završio je prestižnu Kraljevsku vojnu akademiju Sandherst, odlikovan je medaljom za hrabrost 1993. godine, ordenom za zasluge u službi 1999. godine, a 2006. godine kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je članom Reda Britanske imperije.

(Telegraf.rs/Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. mart 2019 | 13:17

    ENGLEZI SU JOSKU BROZA FERDINANDA PRIDOBILI KAO SVOG AGENTA KOJI JE TO BIO DO KRAJA ZIVOTA!!! ZNALI SU ONI DA JE PRAVI TITO -MUSTAFA GOLUBIC STRELJAN U BEOGRADU 1941GODINE ALI OVAJ IM JE TREBAO JER JE RADIO SVE PROTIV PRAVOSLAVNIH SRBA -MASOVNO IH UBIJAO!! PA ZAR NIJE CERCIL PO OCU SRBIN???!! ???

  • Bern

    14. mart 2019 | 13:09

    Sada svi znaju a nisu tada živeli,revizije se rade za političke potrebe kako kome treba.

  • Драган

    14. mart 2019 | 14:02

    Честитам на акцијама иу успешности Пуковника Илић .Прича о кртици је покушај прања Черчилових злочина према Србима.Постојали су енглески официра и код ДРАЖЕ али Черчил то није узимао у обзир.Није то само Черчилова политика према Србима , то је вишевековна политика Енглеске Империје према Србима .Знали су Енглези шта се дешава на Косову .Они су и помагали ОВК .Енглези желе да нестане СРБИЈА зато што је пријатељ РУСИЈИ .Кад кажем ЕНГЛЕЗИ мислим на Владу Уједињеног Краљевства а не на народ.Живео сам осам година на Кенсингтону и радио са енглезима и имао енглезе пријатеље.У целом Свету једно је влада било које државе а друго је народ .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA