1

Odloženo ročište po tužbi Đilasa protiv Vesića zbog klevete, zamenik gradonačelnika poručio: Podneo sam dokaze sudu kako je uništio Beograd

Dragan Đilas tužio je zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića zbog navodne klevete koje je Vesić izneo 2017. godine u jednoj emisiji na TV Pink

Vesic, Djilas
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić,Nikola Tomić

Prvo ročiste u sudskom postupku po tužbi lidera SzS i bivšeg gradonačelnika Dragana Ðilasa protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, zbog povrede časti i ugleda, odnosno za navodne klevete koje je Vesić izneo 2017. godine u jednoj emisiji na TV Pink, odloženo je danas kako bi se novinarima omogućilo da prate suđenje, odnosno da o njemu izveštavaju.

Za početak suđenja bilo je zainetersovano mnogo medija, ali je sudija Mirjana Prentović obrazložila da samo jedna medijska kuća ima, kako je rekla, potrebnu akreditaciju, zbog čega ostali novinari mogu da prisustvuju ročištu u svojstvu građana, ali onda ne mogu da izveštavaju o postupku.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas ispred zgrade Prvog osnovnog suda, da ga je bivši gradonačelnik tužio, jer je 2017. godine u jednoj emisiji izjavio da je Ðilas uništio grad dok je vladao Beogradom i da se na toj funkciji enormno obogatio.

Objasnio je da je Prvom osnovnom sudu u Beogradu podneo dokaze na više stotina strana o tome kako je lider Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Dragan Ðilas upravljao javnim gradskim preduzećima i lično se bogatio dok je bio na čelu gradske vlasti, a kao argumente za svoju tvrdnju, između ostalog, naveo je da su u 2019. prihodi gradskih preduzeća povećani za 28 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je Dragan Ðilas bio gradonačelnik.

Goran Vesić izjavio je da ga je bivši gradonačelnik tužio, jer je 2017. godine u jednoj emisiji izjavio da je Ðilas uništio grad dok je vladao Beogradom-Foto: Skupština grada

- Gubitak javnih preduzeća je 2013. iznosio 495 miliona dinara, dok će ove godine njihova dobiti iznositi 4,8 milijardi dinara. To znači da je razlika 5,3 milijardi dinara ili oko 44 miliona evra, a za pet godina to bi značilo 220 miliona evra i da je to gubitak koji je napravio u javnim preduzećima - rekao je Vesić.

Dodao je da je u 2019. godini planirano povećanje investicija za više od 4,8 puta u odnosu na 2013. godinu što, kaže, pokazuje kako danas posluju javna preduzeća.

Kako je rekao, doneo je i dokaze o tome kako se Ðilas obogatio i naglasio da to nisu njegove ''privatne opservacije'' već zvanični podaci Agencije za privredne registre (APR) o Ðilasovim kompanijama.

Vesić je novinarima pokazao grafikone koji pokazuju kako su poslovale najveće Ðilasove kompanije od 2000. do 2003. godine i kako njihovi prihodi rastu od njegovog ulaska u politiku.

- To je za mene više nego jasan dokaz o tome šta je Ðilas radio dok je bio na vlasti u Beogradu. Ne može da se smatra klevetom, ako na osnovu završnih računa pokažem da je ukupan prihod njegovih kompanija između 2000. i 2003. godine iznosio jedan odsto ukupnog prihoda između 2004. i 2007. godine - naveo je Vesić.

Lider SzS i bivši gradonačelnik Dragan Ðilas tužio je zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, zbog povrede časti i ugleda-Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

Ukazao je i na to da je Ministarstvo finansija, u vreme vlade Mirka Cvetkovića, upozoravalo Ðilasa da prezadužuje Beograd i da o tome postoji nekoliko zvaničnih dopisa Ministarstva koje je, kaže, takođe podneo sudu.

Vesić se pozvao i na zvaničan izveštaj američke agencije "Mudis" da je zaduženje Ðilasa kao gradonačelnika iznosilo 78 odsto ukupnih prihoda i istakao da će ove godine, prema procenama te agencije, iznositi oko 37 odsto.

Rekao je da je u podnesku naveo i da je bivši gradonačelnik isplatio 14 miliona evra firmi koja je bila angažovana na izgradnji mosta na Adi samo zato što je most, kako kaže, završen nekoliko dana pre roka.

Naveo je i da je podneo niz dokaza o tome kako je prodata Ðilasova zgrada na Novom Beogradu što je nazvao "vrlo zanimljivom transakcijom između Ðilasa i Šolaka".

Vesić je kazao da je Ðilas u svojim poslovnim knjigama iz 2016. godine zaveo da je investiciona vrednost zgrade 242 miliona dinara, dok je 2017. godine, kada je prodao zgradu Šolaku, zgrada procenjena na 611 miliona dinara.

Vesić je naglasio da nema ništa lično protiv Ðilasa, niti želi da vređa njega ili bilo koga drugog, ali da Ðilas kao političar i javna ličnost mora da trpi više kritika od ostalih.Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kako je za godinu dana vrednost zgrade mogla da poraste 369 miliona dinara. Vrednost nekretnina jeste porasla, ali nije mogla toliko puta. Zgrada je prodata za tri miliona evra više i očigledno plaćena na početku predizborne kampanje Ðilasa - rekao je Vesić.

Naglasio je da nema ništa lično protiv Ðilasa, niti želi da vređa njega niti bilo koga drugog, ali da Ðilas kao političar i javna ličnost mora da trpi više kritika od ostalih.

- I ja svakodnevno trpim kritike, optužuju me i javne ličnosti i oni koji to nisu, za stvari sa kojima nemam nikave veze, pa ih ne tužim i ne idem po sudovima kao Ðilas. On nije tužio samo mene, već i nekoliko novinara, što je za mene neverovatno. Nikada nisam tužio nijednog novinara, iako je bilo tekstova koji nisu bili na mestu - naglasio je Vesić.

Naveo je da kao Ðilasov politički protivnik ima pravo da upozori građane šta bi se desilo sa Beogradom kad bi Ðilas ponovo došao na vlast.

- To sam izrekao u trenutku kada se kandidovao za gradonačelnika Beograda. Moje pravo i obaveza je da upozorim građane kako je izgledala njegova vlast i kako bi to izgledalo da je ponovo izabran za gradonačelnika - rekao je zamenik gradonačelnika.

Smatra da je sud pravo mesto gde treba da se priča o Ðilasu i kaže da mu je drago što ima priliku da na sudu iznese sve dokaze.

- Spreman sam da se suočim sa Ðilasom i radujem se ovim suđenjima, jer je to prilika da Ðilas na sudu objasni šta je radio - istakao je Vesić i dodao je da je u interesu svih da mediji prisustvuju suđenju.

- Ono što će se pričati na ovom ročištu je tema za medije, a ne samo za građane. Nadamo se da će sledeći put svi novinari moći da izveštavaju sa suđenja, da čuju argumente i sami zaključe šta se dešava - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Beograd, Dragan Djilas, Goran Vesić, Grad Beograd, Skupština grada Beograda, zamenik gradonačelnika

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • E
    Era

    Vesić je doživotni zamenik gradonačelnika.

Srbi su u Hagu osuđeni na više od milenijuma, a svi ostali ukupno, za svoje zločine, 3 puta manje

Nepoznati detalji posete: Johanes Han stiže sledećeg petka u Beograd

Pošta Srbije: Ograđujemo se od istupa pojedinaca na protestima u Beogradu i Zrenjaninu koji zloupotrebljavaju naše ime, simbole i uniforme

Šef diplomatije Urugvaja poverio se srpskom kolegi da je veliki navijač Novaka Đokovića: Dačić ga oduševio poklonom (FOTO)

Vulin položio vojničku zakletvu: Prva fotografija ministra u uniformi (VIDEO) (FOTO)

Nova Haradinajeva provokacija: Od SAD i EU traži da izvrše pritisak na Beograd kako bi priznao nezavisnost Kosova

Studenti koji su bili uhapšeni tokom protesta: Policija je prema nama bila korektna

Poslanici Srpske liste se vratili u Skupštinu, sprečili oduzimanje mandata: Na naše mesto neće doći Haradinajevi i Tačijevi "privatni Srbi"

Milošević je imao dve ponude za NATO da se izbegne bombardovanje, na kraju je ponudio i članstvo: Bulatović otkrio kako su reagovali predstavnici Alijanse

Stefanović pustio snimak o postupanju prema Saviću u MUP-u: Otkrio i kako će se policija ponašati tokom protesta u subotu (VIDEO) (FOTO)

"Karadžić nije zločinac, ali ćeš ti biti zaklan": Čanku prete smrću, LSV očekuje hitnu reakciju nadležnih

Teške optužbe Lavrova: Zapad nastavlja da gura svoje i zločine OVK pod tepih

Stručnjaci iz FBI i DEA na sastanku u MUP-u Srbije: Dve teme u fokusu (FOTO)

SNS: Prekinuta sednica Skupštine grada Kruševca, vređane odbornice

Omraženi portparol NATO u vreme bombaradovanja Srbije otkrio kako je Milošević izgubio medijski rat

To je prvi put da je albanska Vojska ušla na teritoriju Srbije! Moramo da reagujemo: Popović za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Svesni smo svojih grešaka, ali bombardovanje nije bila naša: Brnabić uoči 20. godišnjice NATO agresije (FOTO)

Ulazite u televiziju kad imate ideju da oružano preuzmete vlast, inače se na televizije ne ulazi: Bakić potez Obradovića nazvao budalastim

NATO udar na ambasadu Kine u Beogradu slučajan? Nisam siguran: Lavrov o bombardovanju Jugoslavije

Dačić je u Montevideu: Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Urugvaja (FOTO)

Upadom na RTS mirni protesti su završeni, Ana Brnabić poručila: Pokazali su šta za njih znači sloboda medija

U nekoliko gradova Srbije održani protesti "Jedan od pet miliona"

Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posle izricanja presude Radovanu Karadžiću: Baza dokaza izaziva ozbiljne sumnje

Jovanović izgubio spor protiv lidera Srpske desnice, Vacić provocira: Drago mi je što će davati dve trećine svoje plate

Iz "Dosta je bilo" saopštili: Uhapšene predsednica i članica DjB u Zemunu

Haradinaj ostao bez najbližeg saradnika: Napušta Prištinu ide na novi zadatak

Odlaganje rešenja kosovskog pitanja je iskra koja može da zapali region: Vučić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Vlada Srbije daje SPC preko milijardu dinara za radove na Hramu Svetog Save

Vučić otkrio zašto okleva da raspiše vanredne izbore

Protesti u Srbiji, Albaniji i u Crnoj Gori imaju zajedničku nit: Đukanović se oglasio o "makedonskom scenariju"

Ispred sudnice napao čoveka koji je nosio srpsku zastavu, a onda krišom prenosio izricanje presude Karadžiću: Veliki bezbednosni propust Tribunala (VIDEO)

Obradović priznao da je bio zaljubljen u Bojanu Maljević: Možda sam luzer i sve stavljam na kocku, ali ne mogu da se pomirim sa tim da živimo u laži

Haradinaj ne odustaje od ultimatuma: Ili priznanje ili ništa od sporazuma sa Srbijom

Čedomir Jovanović traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici

Vučić sa Sijem 25. aprila u Pekingu: Predsednici Srbije i Kine potpisuju niz bilateralnih sporazuma

Gde će Radovan Karadžić služiti kaznu? Posle sprovođenja ove procedure biće određena država

Jurio ga je Delta fors, maskirali su se i u gorile, ali ga je odala greška brata: Kako se krio Karadžić, koji je uhapšen kao dr Dabić u busu

Pacoli uhvaćen u laži, raskrinkao ga Dačić

Uvođenja dualnog obrazovanja najvažnija reforma obrazovanja u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija: Vučić razgovarao sa Renold (FOTO)

Na kraju puta međusobno priznanje Kosova i Srbije: Šef crnogorske diplomatije razgovarao sa Pacolijem u Prištini (FOTO)

Ova jalova osveta Haga! Meni, starcu, ne mogu ništa. Srpski narod i ja smo već pobedili. Stvorena je Republika Srpska: Karadžićeva poruka posle presude (VIDEO)

Francuska nema "crvenu liniju": Ambasador Mondoloni o mogućem sporazumu Beograda i Prištine

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima