≫ 

Tači zvecka oružjem: Na pretnje Srbije odgovorićemo vojskom i policijom

Beskompromisno ćemo štititi naš integritet i nezavisnost - rekao je Tači

  • 50

Predsednik tz. Kosova Hašim Tači izjavio je da će Priština "na pretnje iz Srbije" odgovoriti vojskom i policijom, kao prava država.

- Kao vrhovni komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) kažem, Kosovo će direktno odgovoriti na svaku pretnju Srbije. Odgovoriće vojskom i policijom ako Srbije ne prestane s ratnohuškačkom retorikom - rekao je Tači, izveštava Kljan Kosova.

On je naveo da je podela Kosova stara srpska ideja, ali da se to neće dogoditi.

- Beskompromisno ćemo štititi naš integritet i nezavisnost - rekao je Tači.

Tači - Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, o sporazumu s Beogradom odlučivaće se na referendumu, a potrebna je i dvotrećinska većina u skupštini, odnosno glasovi 80 poslanika.

- Ne verujem da postoji poslanik koji bi glasao protiv pripajanja (Preševske) Doline s Kosovom - rekao je Tači, koji je ideje o međunarodnoj konferenciji o Kosovu i Balkanskoj uniji nazvao opasnim.

To neću dozvoliti, rekao je Tači i naveo da je Kosovo suočeno sa procesom koji je tražila međunarodna zajednica i potrebom Kosova i Srbije za priznavanje i dijalog.

Tači je rekao da je protiv međunarodne konferencije o Kosovu - jer to podrazumeva da se i Rusija uključi, i dodao da je dobro što je ta tema zatvorena.

- Otvorena je i ideja o Balkanskoj uniji. To je bila opasna ideja. Za nas važi Evropska unija. Naša budućnost su NATO i EU - ta unija, ali ne i regionalna unija. To je nedopustivo - rekao je Tači.

Tači - Foto: Tanjug/AP

O ODNOSIMA SA SAD

Tači je izjavio i da se ne sme pokvariti odnos Prištine sa SAD.

- Dnevna, nedeljna i predizborna politika neće narušiti strateške odnose Kosova i SAD ili drugih zapadnih zemalja -  rekao je Tači, preneo je RTK2.

Tači tvrdi da trenutna situacija izaziva "entuzijazam" u Beogradu.

- Od onoga što vidim i šta sam video na diplomatskom planu, Srbija je za to da ne dođe do dijaloga. U Srbiji postoji entuzijazam zbog zastoja na Kosovu. Ako se dijalog nastavi, Srbija će biti primorana da prizna Kosovo - naveo je Tači.

Što se tiče takse od 100 posto uvedene na robu iz centralne Srbije i BiH, Tači je rekao da je to pitanje postalo monotono.

Zapadne zemlje su razočarane načinom na koji Priština sa njima sarađuje, rekao je Tači ali je ocenio da "neće biti štete".

- Zahtevi Amerikanaca i međunarodne zajednice je da se poštuje savet da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga. Ovaj proces se ne može jednostrano odblokirati i ne može se tolerisati uslovljavanje Beograda. Kosovo će delovati paralelno s međunarodnom zajednicom. Verujem u to, jer sam bio uz naše partnere i takve stvari će biti prevaziđene - naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, stavovi Evropljana, Nemaca, opšte su poznati. "Kada se dotakne crvena linija, onda će oni intervenisati", tvrdi Tači.

On je ponovio i da veruje da će ove godine biti zaključen konačni sporazum između Prištine i Beograda.

Tači - Foto: Tanjug/AP

"ISTRAGA POKAZUJE DA BEOGRAD STOJI IZA UBISTVA IVANOVIĆA"

Tači je izjavio da iza ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića stoji šef kriminala na severu Kosova i Metohije Milan Radoičić, kao i da je istraga pokazala da je Beograd naručilac ubistva, prenose prištinski mediji.

- Sve indicije kosovskih bezbednosnih organa vode do organizatora atentata na Olivera Ivanovića - rekao je Tači je u Debatnoj zoni, izveštava Gazeta Metro.

Prema njegovim rečima, za Kosovo je ključno da se Ivanovićevo ubistvo rasvetli.

- Za državu Kosovo je od vitalne važnosti da se to ubistvo rasvetli, a sve ukazuje i tragovi vode do aktuelne vlasti u Beogradu i činjenice da je naredila Ivanovićevo ubistvo. Ceo svet treba da zna tu činjenicu - kazao je Tači.

Prištinski međi dodaju da je Milan Radoičić poznat kao lider Srba na severu i šef kriminalnog miljea koji sarađuje s paralelnim srpskim strukturama i da je poznat po veoma dobroj koordinaciji sa Vladom u Beogradu.

Tužilaštvo Kosova je za Radoičićem izdalo poternicu jer je osumnjičen da je Ivanovićev glavni ubica.

Radoičić je poznat i kao osoba vrlo bliska aktuelnom kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, čak i da ga posećuje u njegovom kabinetu, prenosi Zeri.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. u Kosovskoj Mitrovici, sa šest metaka u leđa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA