Protesti "Jedan od pet miliona" večeras održani u nekoliko gradova Srbije

Šetali su građani Novog Sada, Niša, Užica, Čačka, Vranja, Zaječara, Smedereva, Valjeva, Subotice, Šapca, Pančeva, Vršca, Kruševca, Bora, Aranđelovca, Loznice, Leskovca, Paraćina i Kikinde

  • 60

Građanski protesti iza kojih stoji i deo opozicije, pod parolom "Jedan od pet miliona" održani su večeras u nekoliko gradova u Srbiji.

Šetalo se u Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kruševcu, Subotici...

U Nišu se demonstrantima obratio pevač Vlado Georgijev. Nišlije su tražile ostavke ministarke Zorane Mihajlović, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oslobađanje "zarobljenih medija" i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu, ako i da se obezbede pružni prelazi u Nišu, stane na put partijskom zapošljavanju i rasvetle slučajevi paljenja automobila, vraćanje Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore gradu Nišu.

U centru Leskovca okupljeni građani zahtevali su da se oduzme titula počasnog građanina Leskovca Aleksandru Vučiću, ostavke gradonačelnika i direktora bolnice, Doma zdravlja, bojkot lokalnog parlamenta, opozicionih odbornika, kao i smenu direktora OŠ "Josif Kostić". Na protestu je govorio i Borko Stefanović.

Građanski protesti iza kojih stoji i deo opozicije, pod parolom "Jedan od pet miliona" održani su večeras u nekoliko gradova u Srbiji-Foto: A.Nalbantjan

Vranjanci su noseći transparent "Vranje bez straha, 1 od 5 miliona" protestovali centralnim gradskim ulicama.

Iz Raške su poručili da je vlast na lokalu izvršila svojevrsni ekocid dozvoljavajući izgradnju velikog broja nelegalnih i nelegitimnih mini-hidroelektrana. Na taj način su nepovratno uništili četiri reke, smatraju demonstranti. Predsedniku Vučiću poručuju da će za 30 dana čitava Srbija doći na Obilićev venac da iskaže svoje nezadovoljstvo.

Na protesnom skupu u Kraljevu, okupljeni ispred zgrade Gradske uprave uputili su apel za hitnu smenu direktora RTS-a i RTV-a i članove REM-a.

U Čačku su se, kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću, demonstrantima obratili lider stranke Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i glumac i radio voditelj Marko Stepanović.

Građanima Šapca se obratio Đorđe Vukadinović poručujući da su dosadašnji protesti po gradovima na neki način uspeli u velikoj meri jer se Srbija oslobodila straha da pokaže da stanje nije dobro.

Građanima Šapca se obratio Đorđe Vukadinović poručujući da su dosadašnji protesti po gradovima na neki način uspeli u velikoj meri-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Glumac Nikola Kojo se obratio Požarevljanima koji traže od medija da profesionalno izveštavaju – objektivno, istinito i nepristrasno, pre svih misleći na RTS. Protesti se održavaju i u Žagubici.

Na sedmom protestnom okupljanju u Smederevu građanima se obratio Milan Jovanović, novinar iz Grocke, koji je povodom slučaja predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića rekao da sud u ovoj zemlji više ne radi.

Na protestu u Pančevu su govorili profesor geografije Branislav Jelić, narodna poslanica Marinika Tepić i istoričar Vladimir Dobrosavljević.

Subotičani su protestovali uz pištaljke i transparente "Otpor". Organizatori su ukazali na lokalne probleme i postavili niz pitanja: zašto posle godinu dana od izgradnje ne radi Regionalna deponija, zašto je u Subotici najskuplje daljinsko grejanje i komunalna voda i drugo.

Peti protest održan je i u Ivanjici i Gornjem Milanovcu.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • star

    16. mart 2019 | 06:19

    Još ovi građani što izlaze na proteste ne shvataju za koga šetaju, za jedne prodane duše iz opozicije.

  • Dejan

    15. mart 2019 | 22:39

    Za koga šetate, za Đilasa i Jeremića?

  • Gligorije

    15. mart 2019 | 20:32

    U Vranju 141 i u opadanju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA