≫ 

"Najveći problem protesta u Srbiji zove se Boško Obradović": Kako Hrvati vide lidera Dveri i SzS

Ko je ustvari ovaj srpski političar koji predvodi konzervativce u Srbiji, pita se hrvatski portal Index.hr

  • 20
Boško Obradović, Predsedništvo Srbije, Andrićev venac, protest jedan od milion Beograd,

Foto: Marko Jovanović

Vikend događanja u Beogradu, kada su demonstranti u subotu upali u prostorije RTS-a a u nedelju za vreme konferencije predsednika Aleksandra Vučića opkolile zgradu Predsedništva u kojoj se on nalazio, izazivaju veliko interesovanje hrvatskih medija, a posebno jedan od lidera SzS Boško Obradović.

Kako index.hr prenosi, predstavnik klerikalno konzervativne stranke Dveri tokom oba dana nije se libio ni fizičkog okršaja sa policijom.

PROSLAVIO GA GEJ GOVOR

Ko je ustvari ovaj srpski političar koji predvodi konzervativce u Srbiji, pita se hrvatski portal Index.hr.

Hrvatskim ekstremnim desničarima on svakako nije nepoznat. I to ne kao omraženi srpski nacionalista koji je Hrvatsku nazivao genocidnom zemljom, već upravo suprotno, kao uzorni političar kog je 2017. godine u regiji proslavio govor protiv gej osoba koji je održao u srpskom parlamentu.

Naime, Obradović je pre dve godine postao instant zvezda čiji se spomenuti govor masovno delio društvenim mrežama. Klasičnim narativom o tome kako od prava LGBT osoba postoje važnija pitanja poput obespravljenih radnika za koje država ne brine, te gej lobijima koji preuzimaju inače tradicionalno i verski orijentisano društvo, Obradović je oduševio hrvatske nacionaliste.

Foto: Marko Jovanović

SA HRVATSKIM KONZERVATIVCIMA U BORBI ZA PORODIČNE VREDNOSTI 

Uostalom, organizacija Dveri, koju je osnovao za vreme studiranja, krajem 2016. godine potpisala je globalni antigej manifest tada nastale Međunarodne organizacije za porodicu, jednako kao i Željka Markić, odnosno njeno udruženje "U ime porodice".

A ako bi Obradovića pokušali ocrtati tražeći pandane na hrvatskoj političko-aktivističkoj sceni, moglo bi se reći da predstavlja spoj populističkih metoda Živog zida te desničarsko-klerikalnih stavova udruženja kao što je "U ime porodice". Te svoje stavove i uverenja, te metode borbe - od ulice do parlamenta, Obradović je gradio od studentskih dana.

ULAZAK U POLITIKU

Podreklpm iz Vranića, sela pokraj Čačka, školovao se u Beogradu gde je na Filozofskom fakultetu studirao srbistiku. Tokom studija 1999. godine s dvoje kolega pokrenuo je časopis "Dveri srpske" koji će s vremenom postati jedan od vodećih časopisa za nacionalnu kulturu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Iz tog kruga 2003. godine osnovan je i Srpski pokret Dveri, jedna od najaktivnijih i najglasnijih organizacija u Srbiji čije su glavne odrednice nacionalizam, euroskepticizam i antiglobalizam.

Godinu pre Obradović je diplomirao na temi "Miloš Crnjanski i novi nacionalizam“, da bi potom radio u izdavaštvu, objavio nekoliko knjiga i stotine tekstova na temu srpskog nacionalizma te predvodio organizaciju Dveri.

Dveri su se protivile nezavisnosti Kosova, negirale genocid u Srebrenici, a posebno su se isticale svojim aktivnostima protiv Parada ponosa koje su se tih godina održavale u Beogradu pod gotovo opsadnim stanjem.

Osam godina kasnije, 2011. godine, Srpski pokret Dveri objavio je ulazak u politiku te su sledeće godine izašli na parlamentarne izbore s listom pod nazivom "Dveri za život Srbije“.

Osvojili su 4,34 posto glasova i nisu ušli u tamošnji parlament. Četiri godine kasnije također nisu prošli prag. Na vanrednim izborima u maju 2016. godine Dveri, sad već politička stranka, osvojili su sedam mandata, a Obradović je postao parlamentarac.

Foto: Marko Jovanović

UGOSTIO IVANA PERNERA

U parlamentu Srbije, baš kao i njegov svojevrsni pandan u Hrvatskoj, Ivan Pernar, Obradović pažnju privlači nekonvencionalnim ponašanjem. Tokom oktobra 2017. godine kad je objašnjavao predlog Dveri da se na dnevni red uvrsti rezolucija o Kosovu u rukama je držao poveći kamen za koji je rekao da je s Kosova i recitirao stihove pesme Otadžbina Đure Jakšića "i ovaj kamen zemlje Srbije".

Isti mesec je u skupštini Srbije "povukao" za kravatu zastupnika Srpske napredne stranke Marka Atlagića zbog čega je i dobio opomenu, a kasnije je tvrdio da je reč o međusobnoj šali. Sa spomenutim Pernarom Obradović gaji dobre odnose, pa ga je tako 2016. ugostio u srpskom parlamentu. Obradović je tom prilikom rekao da sa Živim zidom deli isti stav kad je reč o kritici EU-a, NATO-a, te odnosa prema bankama, ali i oporodičnim vrednostima.

U SRBIJI NE ŽIVE NIKKAVI RODOVI, VEĆ ŽENE I MUŠKARCI

Prošle godine njegov pokret Dveri oštro se protivio uvođenju Zakona o ravnopravnosti rodova. Baš kao i hrvatskim ekstremnim desničarima, pojam roda na njih djeluje kao crvena krpa.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- U Srbiji ne žive nikakvi "rodovi" niti "rodni identiteti", već žene i muškarci, devojčice i dečaci, sinovi i ćerke, očevi i majke, sestre, braća, tetke - objašnjavali su Dverjani.

Ali, privatno, iako snažno zagovara porodicu, tradicionalne vrednosti i brak kao svetinju, Obradović, otac četvoro dece, razveo se, pa potom ponovo oženio.

Od aktivističkog marginalca do saborskog zastupnika, Obradović se danas pretvorio u svojevrsno prvo lice prtesta koji su započeli zbog fizičkog napada na Borka Stefanovića, predsednika male socijaldemokratske stranke Levice Srbije, piše Index.hr.

(Telegraf.rs / Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA