≫ 

Đaci Filološke gimnazije traže oslobađanje druga Pavla uhapšenog zbog upada na RTS: Završen protest ispred policijske stanice, deca se vraćaju u školu (VIDEO)

Đaci kažu da su skup uredno prijavili i da imaju podršku roditelja

Đaci Filološke gimnazije u Beogradu protestovali su danas ispred Policijske uprave za grad Beograd u Bulevaru despota Stefana kako bi tražili oslobađanje svog školskog druga Pavla Cvejića, uhapšenog zbog upada u zgradu RTS tokom protesta "1 od 5 miliona".

"Pravda za Pavla", "Imate li decu?", "Nije srpski ćutati na krivicu", "Učionica, a ne zatvor" - samo su neki od transparenata pobunjenih đaka.

Njih stotinak okupilo se oko 13.30 sati ispred školskog dvorišta odakle su krenuli peške ka Policijskoj upravi za grad Beograd u Bulevaru despota Stefana. Tokom šetnje su blokirali Terazijski tunel, pa je saobraćaj u ovom delu grada bio obustavljen, javlja reporter Telegraf.rs.

Đaci kažu da su skup uredno prijavili, da on nije politički motivisan i da imaju podršku roditelja.

"VRATITE NAM DRUGA"

Đaci su istakli da protest nije povezan sa opozicijom ili bilo kojom političkom organizacijom, već je protest učenika koji, kako su rekli, ne žele da se nađu u državnim zatvorima, dok se kriminal odvija u državnim vrhovima.

Dok šetaju, đaci viču: "Vratite nam druga"...

- Mi nismo ovde ni za vlast ni za opoziciju, ni za proteste u kojima je Pavle učestvovao. Mi smo ovde kao njegovi drugovi. Pustite ga da završi srednju školu - poručuju gimnazijalci dok stoje ispred Policijske uprave u Bulevaru despota Stefana, još jednom potvrđujući da njihova šetnja nema veze sa politikom.

KORDON POLICIJE ČUVA ZGRADU OD ĐAKA

- Zar nije sramota što su naši roditelji izlazili pred 20 godina da ruše Vladu, a da mi moramo ponovo danas - pitala je preko megafona jedna od devojčica.

Kordon policije čuva zgradu od đaka. 

Učenici su seli, i dalje drže svoje transparente, i viču: "Vratite nam druga", "Vratite nam Pavla"....

- Pavle je uhapšen bespravno, zbog svog političkog opredeljenja, zbog osnovnog građanskog prava da protestuje. Zbog toga mu je odmah izrečena presuda od 30 dana u Padinskoj skeli - ispričao je jedan od đaka okupljenima ispred policijske stanice.

Pavlovi drugovi napominju da on nikada nije bilo nasilan i da je uvek bio dečko za primer, kao i borac za pravdu.

- Nismo se skupili ovde zbog vlasti, ni zbog opozicije, već zbog Pavla - poručili su još jednom gimnazijalci i najavili da će, ako ne puste Pavla na slobodu, svaki dan protestovati da mu pruže podršku. 

Đaci su već drugi sat ispred Policijske uprave u Bulevaru despota Stefana i ne prestaju da viču "Vratite nam druga".

- Ako ga ne pustite, vratićemo se u većem broju - poručili su gimnazijalci policiji. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA