≫ 

Petrov: Nikom se ne može praštati protivpravno delovanje

Tolerancija ne sme imati primat u odnosu na ustav, tim pre kad je reč o gruboj zloupotrebi jedne od osnovnih političkih sloboda - slobodi javnog okupljanja - ističe profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

  • 2

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov pohvalio je policiju koja je proteklog vikenda sačuvala javni red i mir tokom protesta na beogradskim ulicama, ali i nadležnim organima ukazao da kriterijum tolerancije ne sme imati trajno primat u odnosu na ustavnost i zakonitost.

- Apelovati na bilo koji način na ljude ''spontano'' okupljene oko nekoliko političara koji sebe nazivaju političkom opozicijom da prekinu sa zloupotrebom svojih političkih prava i sa ugrožavanjem prava drugih, smatram besmislenim. To, međutim, ne znači da njima treba tolerisati protivpravna dela i opraštati pravnu odgovornost - rekao je Petrov za Tanjug.

Stoga apeluje na državu i njene organe da bez odlaganja poštuju Ustav i zakon, obezbede pravnu sigurnost, pravnu jednakost i bezbednost građana.

- Tolerancija ne sme imati primat u odnosu na ustav, tim pre kad je reč o gruboj zloupotrebi jedne od osnovnih političkih sloboda - slobodi javnog okupljanja. Srbija po Ustavu počiva na vladavini prava, a ne na zloupotrebi prava. To je prvi i nužni uslov pravne države - rekao je Petrov u izjavi Tanjugu.

Podsecća da je Srbija je po Ustavu demokratska pravna država, a demokratičnost države se, ističe, ogleda se u kulturi tolerancije, koju su, kaže, policija i drugi nadležni državni organi pokazali tokom upada grupe građana u RTS i okupljanja oko zgrade Predsedništva proteklog vikenda.

- Kao građanin, izražavam zahvalnost policiji koja je u tim dešavanjima obavila zadatak - uspela je da zaštiti javni red i mir, a u subotu uveče i fizički i psihički integritet radnika RTS-a, dobrih i profesionalnih ljudi sa kojima sam imao priliku mnogo puta da sarađujem, kao i da sačuva kuću koja nije samo državna televizija, već više od 60 godina čuvar naše umetnosti i kulture, najlepšeg i najvrednijeg u našem narodu - rekao je Petrov.

VIDEO: Sukob Boška Obradovića i demonstranata sa policijom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    18. mart 2019 | 15:51

    E, tu se slazem.Procitajte Krivicni zakonik, clan 305 - clan 309.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA