Počela sednica Skupštine Srbije, utvrđuje se dnevni red, deo opozicije i dalje bojkotuje

U centru pažnje predlozi LSV

  • 20

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini.

Ta dva predloga podneli su poslanici opozicione Lige socijaldemokrata (LSV) Vojvodine Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Predlog rezolucije o Vojvodini nije prihvatio Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije, jer je ocenjeno da nije u skladu sa Ustavom.

Vlada Srbije dala je mišljenje da Skupština ne prihvati ni predlog zakona, niti predloženu rezoluciju.

U predloženom rešenju o finansiranju Vojvodine, navedeno je da budžet AP Vojvodina iznosi najmanje sedam odsto u odnosnu na budžet Srbije i da je Srbija dužna da pri svakom prenošenju ili poveravanju novih poslova Vojvodini obezbedi transferna sredstva.

Čanak - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Takođe, predlaže se osnivanje Poreske uprave Vojvodine kao deo poreskog sistema Srbije koja će obavljati naplatu i kontrolu javnih prihoda od 1. januara 2020.

U Predlogu rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini, izmedju ostalog, se navodi da Vojvodina nikada ne sme da bude svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahodjenju aktuelne političke većine.

U predlogu piše i da predstojeća promena Ustava mora imati za cilj dogradnju pravne države i državnog uređenja na temelju iskustava savremenih demokratskih država, kako bi se vlast decentralizovala i kako bi Vojvodina ostvarila stvarnu autonomiju.

U skupštini je u toku utvrđivanje dnevnog reda s obzirom da je podneto oko 40 tačaka za njegovu dopunu.

U skupštinskoj sali nema predstavnika dela opozicije, koji bojkotuju rad parlamenta, a koji su i za danas najavili obraćanja u skupštinskom holu.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alapaca

    20. mart 2019 | 11:51

    Oni koji bojkotuju sednicu i nemaju nista pametno ni da kazu, a ocigledno nemaju ni nikakav politicki program.Njima nije ni mesto u Skupstini

  • jana

    20. mart 2019 | 11:48

    Znaci opozicija i dalje nastvalja sa bojkotom

  • Zika

    20. mart 2019 | 11:50

    Opozicija i dalje bojkotuje sednice skupsine,ali ih to ne sprecava da primaju platu.Licemeri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA