≫ 

Sudija je ponavljao samo dve reči, a Karadžić ostao nepomičan u trenutku početka izricanja presude Haškog tribunala (VIDEO)

Karadžiću je izrečena doživotna kazna zatvora, a kada je počelo izricanje presude, bio je miran i nije imao nikakvu ekspresiju na licu

  • 6

Međunarodnom sudu u Hagu u toku je izricanje pravosnažne presudu bivšem predsedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Njega je Haški tribunal 2016. nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH. Na tu presudu, žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

Prenos izricanja presude počeo je u 14 časova, a emituje se sa pola sata odlaganja.

Radovan Karadžić ušao je nekoliko minuta pre početka izricanja u sudnicu, a prvu njegovu fotografiju možete videti OVDE.

Žalbeno veće odbilo je sve žalbene osnove Karadžića. Karadžić je imao zločinačku nameru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istaklo je Žalbeno veće. Sudija je ponavljao reči "odbija se", a Karadžić ostao nepomičan na njegove reči.

Zaključci prvostepene presude u vezi sa Srebrenicom se u principu tiču saznanja optuženog za dešavanja u Srebrenici.

Govoreći o prvoj tački žalbe, da su ubistva i drugi nasilni zločini bili deo udruženog zločinačkog poduhvata da se uklone Bošnjaci i Hrvati s teritorije Republike Srpske, sudija Jonsen je rekao da tužioci nisu dokazali da je prvostepeno Veće pogrešilo kada je oslobodilo Karadžića za ove zločine.

Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne. Veće je navelo da je 40 godina neadekvatna presuda. Posebno kada se ima u vidu s drugim presudama u Hagu. Veće smatra da je kazna od 40 godina neadekvatna, kada se njegova kazna poredi sa osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.

Žalbeno veće je potvrdilo i oslobađanje za genocid 1992.

Karadžiću je izrečena doživotna kazna zatvora, a kada je počelo izricanje presude, bio je miran i nije imao nikakvu ekspresiju na licu.

Blog uživo o svim dešavanjima u Hagu pratite na Telegraf.rs klikom OVDE.

Haški tribunal: Karadžić je delio zajednički cilj da se prislinim uklanjanjem bosanski Muslimani uklone iz Srebrenice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    20. mart 2019 | 15:22

    E moj Radovane.!! Izdali te dusmani.. Dao im Bog isto tako.. Borio se za svoj narod i na kraju te prodali... 😤😤😪😪

  • Предсједник

    20. mart 2019 | 15:42

    Зна Европа ал' неће да призна,борили се Срби против тероризма!

  • Zina

    20. mart 2019 | 15:38

    Svi ce ovako zavrsit ko se lati oruzja pa vi jos prozivajte rat protiv siptara i protiv bosnjaka i protiv hrvata .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA