Čedomir Jovanović traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici

Jovanović smatra da su svi oni koji su odlučili da o ovoj presudi ćute, po ko zna koji put Srbiju osudili na "tumaranje po marginama savremene civilizacije, nespremnu da razume da bežanjem od istine i činjenica pre svega činimo sebi najgoru moguću uslugu"

  • 59

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kritikovao je danas ćutanje Srbije na izricanje drugostepene presude doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću u Hagu, vlasti i one koji joj, kako kaže, navodno predstavljaju "pravu opoziciju" i misle da nas ignorisanje presude može spasiti od konačnog suočavanja sa prošlošću.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Jovanović smatra da su svi oni koji su odlučili da o ovoj presudi ćute, po ko zna koji put Srbiju osudili na "tumaranje po marginama savremene civilizacije, nespremnu da razume da bežanjem od istine i činjenica pre svega činimo sebi najgoru moguću uslugu".

Naveo je i da zato LDP traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, kao što je to učinio Evropski parlament i parlamenti mnogih zemalja u čijem društvu Srbija želi da bude.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mišljenje o presudi, kaže, izneli su pravnici iz raznih zemalja, sudije, advokati, političari iz regiona i zvaničnici Evropske unije, ali se, smatra, "ništa nije čulo kao tišina koja dolazi iz Srbije".

- Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ogolila je sve one u Srbiji koji misle da se može ćutati dok ceo svet govori o presudi čoveku koji je okrvavio svoje ruke i zbog toga je, pred očima tog istog sveta, kažnjen - naveo je Jovanović.

Podsetio je da kolektivan krivica ne postoji, pa tako, ukazuje, ne postoji ni krivica srpskog naroda za zlo koje je neko navodno počinio u njegovo ime.

- Ali postoje kukavice koje su počinile ili naredile monstruozne zločine, koji su na tlu Evrope nezabeleženi posle Drugog svetskog rata. U ime pomirenja, odnosa između naroda i država, kao i održavanja mira, pre svega na prostoru BIH, važno je da o zločinima i zverstvima ne ćutimo - poručio je Jovanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dixi

    21. mart 2019 | 14:50

    Genocid nad kojim narodom?Koliko se razumem u istoriju u Srebrenici su ziveli i srbi samo neznam gde su oni bili tada i gde su sada ? ? ?

  • Dexi

    21. mart 2019 | 14:56

    Seli se u Bosnu pa obelezavaj dan Ovo je Srbija

  • Ena

    21. mart 2019 | 15:06

    Srebrenica po popisu stanovnistva 1991 imalo oko 5700 stanovnika od toga 3760 muslimana .Prikazani broj zrtava takozvani genocid je 7000 .Toliko nije stradalo muslimana takozvanih bosnjaka u celoj Bosni.I ko je ovde lud i koga prave ludim ?Zato je 7 nasih generala osudjeno a ostali su nevini zahvaljujuci ovakvim mozgovima kao sto je Cedo i Sergej itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA