≫ 

Protesti u Srbiji, Albaniji i u Crnoj Gori imaju zajedničku nit: Đukanović se oglasio o "makedonskom scenariju"

Ustav i zakon su predvideli da se vlast bira na izborima i bude izraz slobodne volje građana - naveo je Ðukanović

  • 13

Protesti u Srbiji, Albaniji i u Crnoj Gori imaju neku zajedničku nit, a ta nit je očigledna nervoza i želja da dođe do promene vlasti na drugačiji način od onog koji je predviđen Ustavom i zakonom, izjavio je danas predsednik Crne Gore Milo Ðukanović za Dojče Vele.

Upitan šta misli o optužbama koje dolaze iz Srbije u vezi s tamošnjim protestima, odnosno da su predsednik Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici u više navrata pominjali takozvani „makedonski scenario", optužuje susednu Severnu Makedoniju da na neki način podržava opoziciju i da se meša u zbivanja, Ðukanović kaže da mu je teško da o tome sudi.

- Ne izbegavam tu temu, ali nisam detaljno upoznat sa tim da li u organizaciji protesta u Beogradu ima i drugih interesa... Svi ti protesti u regionu - i u Srbiji, i u Albaniji, i u Crnoj Gori - imaju neku zajedničku nit. Ta zajednička nit je očigledna nervoza i želja da dođe do promene vlasti na drugačiji način od onog koji je predviđen Ustavom i zakonom. Ustav i zakon su predvideli da se vlast bira na izborima i bude izraz slobodne volje građana - naveo je Ðukanović.

Protest u Crnoj Gori - Foto: Tanjug/EDIB TAHIROVIC

Zbog toga, kaže, smatra da zahtevi za promenu vlasti van institucija i onog što je predviđeno pravnim sistemom, izbornim sistemom, da to nisu dobri predlozi, da su to neodgovorni predlozi, da su to predlozi koji zapravo ruše institucije.

- A kada rušite institucije, rušite i samu državu. A države i institucije su na Balkanu krhka tvorevina. Na njima radimo, da kažem, tek poslednjih par decenija - rekao je Ðukanović.

Primetio je, navodi, da se insistira na tim protestima i na takvoj promeni vlasti čak i kada je potpuno jasno da će se time osujetiti neki od suštinskih nacionalnih interesa tih država.

Govoreći o skorom izricanju presude grupi ruskih i srpskih državljana i šefovima crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, optuženih da su na dan parlamentarnih izbora 2016. planirali upad u skupštinu, hapšenje i likvidacije tadašnjeg premijera, Ðukanović kaže da je apsolutno uveren da je postojao vrlo jasan scenario.

Taj scenario su, tvrdi, kreirale ruske obaveštajne službe.

A on je, tvrdi, podrazumevao da se sa jedne platforme koja je bila formirana u Beogradu, i koja je podrazumevala uključivanje jednog kruga nacionalistički orijentisanih ljudi iz Srbije, spremnih da pomognu opozicione političke partije i njihove lidere u Crnoj Gori, da izazovu nered i da se osvoji parlament, da se proglasi pobeda i da se na taj način, nezavisno od prebrojavanja glasova na dan izbora 16. oktobra 2016., preuzme vlast.

- I da se tako obezbedi da Crna Gora neće ići putem integracije u NATO. Dakle, u to sam apsolutno ubeđen - rekao je Ðukanović u intervjuu za Dojče vele nakon dvodnevne posete Berlinu.

VIDEO: Političar koji nikada nije izgubio izbore

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    21. mart 2019 | 15:55

    Zna se čija je to kuhinja, ko je prezadužen i kome odgovaraju krize i ratovi , od toga živi i od prodaje naoružanja, na največim ratovima se uzdigla i profitirala

  • PETAR 1

    21. mart 2019 | 16:23

    Sto mi ova parola nesto poznata, mene je izabrao "moj narod", a ostale 2 trecine nek se slikaju.

  • Gile1978

    21. mart 2019 | 17:52

    Oa naravno da ima veze!!! I jedni i drugi i treći,žive BEDNO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA