U nekoliko gradova Srbije održani protesti "Jedan od pet miliona"

Građani su šetali u Zrenjaninu, Trsteniku, Knjaževcu, Obrenovcu

  • 25

Večeras su građanski protesti, "1 od 5 miliona", u kojima učestvuje i deo opozicije, održani u Zrenjaninu, Trsteniku, Knjaževcu, Obrenovcu.

Učesnici su tražili promenu republičke i lokalne vlasti a od medija da izveštavaju o protestima i obezbede prostor za one koji drugačije misle.

U Trsteniku su desetu nedelju zaredom održani protesti u znak podrške zahtevima za promenom republičke vlasti i kao znak nezadovoljstva stanjem u opštini, zbog čega se traži ostavka čelnika lokalne samouprave.

Protestna šetnja i ove nedelje završena je ispred zgrade RTV Trstenik, a nezadovoljni građani su od rukovodstva ove medijske kuće zahtevali da izveštava o protestima i obezbedi u informativnom programu prostor za one koji drugačije misle.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Osmi protest koji je održan u Zrenjaninu pod nazivom "Jedan od pet miliona" bio je ujedno i podrška članovima Partije ujedinjenih fantoma iz ovog grada Miljanu Čičiću i Milanu Pernatu koji su optuženi da su u zgradu RTS-a uneli električnu testeru.

Ovom prilikom je istaknuto da će oni morati krivično da odgovaraju za delo koje nisu ni počinili, a pozajmljenu električnu testeru su koristili za performans.

- Što nas ubeđuju da je pala nezaposlenost a ona je pala zbog toga što nam mladi odlaze. Što nas ubeđuju da su nam najveće plate u Evropi a one su najmanje na Balkanu. Što nas ubeđuju da je smanjen javni dug a on povećan za deset milijardi. Što nas ubeđuju da čine sve da podstaknu rađanje a imamo porodilje koje imaju naknadu za bebe od hiljadu dinara a hrana i pelene za bebe su skuplje nego u Nemačkoj. Zato je narod ustao neće da sluša laži, prevare - poručio je pokrajinski poslanik Demokratske stranke Miroslav Vasin.

Sa protesta kome je prisustvovao i Dragan Đilas, još jednom je izraženo nezadovoljstvo aktuelnom vlašću i istaknuto da se okupljeni na ovaj način bore za normalnu pravnu državu.

Đilas je rekao da u Srbiji "više neće moći da se hapse ljudi koji drugačije misle, a svi koji su to radili, zbog toga će biti procesuirani i u skladu sa zakonom kažnjeni.

U Knjaževcu su zahtevane ostavke predsednika Republike Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i smena celokupnog rukovodstva RTS-a. Zatražene su i ostavke predsednika opštine Knjaževac i njegovih saradnika zbog, kako kažu, loše politike koja uzrokuje iseljavanje mladih iz te opštine. Na skupu je prvi put, na video-bimu, emitovan "dnevnik slobodnih građana Knjaževca".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA