≫ 

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića se ujedinjuje u "veliku Demokratsku stranku": Glavni odbor doneo jednoglasnu odluku

- Ponovo preuzimamo na sebe odgovornost da izgradimo jedan politički sistem i blok koji ima jasnu ideološku orijentaciju i strateško opredeljenje - rekao je Tadić

  • 56

Socijaldemokratska stranka danas je na sednici Glavnog odbora jednoglasno doneo odluku o procesu integracije te stranke sa Demokratskom strankom (DS) i Zajedno za Srbiju (ZZS).

Glavni odbor je, takodje, današnjom odlukom ovlastio Predsedništvo SDS da nastavi pregovore sa DS i ZZS o organizovanju skupštine na kojoj bi se ove tri stranke ujedinile u novu organizaciju, saopštila je SDS.

- U okolnostima borbe protiv Vučićevog režima i njegove stranačke megastrukture u opoziciji je neophodno formiranje snažne stranačke infrastrukture sa jasno definisanom politikom i udruživanje stranaka koje dele istu vrednosnu i političku orijentaciju - izjavio je predsednik SDS Boris Tadić, prenela je ta stranka.

Tadić je rekao i da "gradjanski protesti predstavljaju najširi blok koji okuplja gradjane svih političkih orijentacija, dok je Savez za Srbiju uži politički entitet koji okuplja političke stranke različitih orijentacija".

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Smatramo da je pored toga neophodno i formiranje nove političke organizacije koja bi udružila najveće stranačke infrastrukture u opoziciji i bila stožer gradjanskih proevropskih opozicionih stranaka - rekao je Tadić i istakao da je nova organizacija "odgovor na kritike da je aktuelna opoziciona borba u širim političkim savezima isuviše politički difuzna i usmerena samo na rušenje režima, ali je istovremeno i ojačavanje postojećih saveza u okviru kojih nastavljamo zajedničku borbu za slobodnu i demokratsku Srbiju".

- Borba za demokratiju i izborne uslove podrazumeva zajedničku borbu svih istinskih opozicionih stranaka, bez obzira na politički predznak. Medjutim, nova organizacija koju osnivamo daje odgovor i za 'dan posle' i nudi jasnu politiku - izjavio je Tadić.

On je naglasio da je ideja ujedinjenja stranaka nastalih iz DS-a pretpostavka izgradnje demokratije u Srbiji i ostvarivanja strateškog cilja punopravnog članstva u EU.

Pre početka sednice, Tadić je rekao da se na sednici donosi odluka o ujedinjenju u ''veliku Demokratsku stranku'' i da oni koji su gradili DS preuzimaju odgovornost da izgrade jedan politički sistem i blok koji ima jasnu ideološku orijentaciju i strateško opredeljenje.

Istakao je da će politika tog bloka biti razumna i da će se zalagati za nacionalno pomirenje.

Tadić je kazao da je moguće da do formalnog ujedinjenja dođe pre velikog protesta opozicije zakazanog za 13. april.

Foto: Marko Jovanović

Na pitanje da li će biti jedan od govornika na protestima opozicije ili će to prepustiti predsedniku DS Zoranu Lutovcu, Tadić je kazao da je spreman da govori, ali da neće da sužava prostor novim liderima, među kojima je i Lutovac.

A upitan šta očekuje da se dogodi do 13. aprila i da li će lideri opozicije razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Tadić je kazao da je Vučić rekao da neće da razgovara sa njima, već sa građanima učesnicima građanskih protesta, iako su, kaže, lideri opozicije predstavnici tih građana.

Tadić je, kritikujući aktuelnu vlast, rekao da Srbija i njeni građani žive u prostoru "izvrnutih ogledala", odnosno da vlast daje sliku koja ne odgovara realnosti, a urušava demokratiju.

Sada postoji samo "privid zlatnog doba", dok je Srbija u vreme njegove vlasti bila, kaže Tadić, ekonomski među najboljim zemljama u regionu.

Zaključio je da treba da se stide evropski političari koji podržavaju takvu vlast u Srbiji.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Savic

    23. mart 2019 | 14:07

    Uzaludan pokusaj da se ugrozi SNS i Vucic.

  • caca

    23. mart 2019 | 14:35

    Misle,ako se ujedine,da ce imati vecu sansu na izborima!!!!Varaju se!!!!Narod veruje Vucicu!!!!

  • Gaga

    23. mart 2019 | 13:30

    Super, imate ime još vam nedostaje članstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA