≫ 

Ministar Vulin završio vojnu obuku, položio zakletvu, pa očitao bukvicu: Dok je Vučić predsednik Srbije, nećemo biti NATO članica

- Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i nećemo postati članica NATO pakta makar bili poslednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta - rekao je Vulin

  • 86

Srbija ničim nije izazvala NATO agresiju, već je radila ono što bi uradila svaka slobodna zemlja, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin na Međunarodnoj konferenciji "Mir i napredak umesto ratova i siromaštva", koja je organizovana u okviru obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije na SRJ.

On je istakao da se Srbija branila od terorističkih napada, a zato je, umesto nagrade i priznanja, doživela da bude napadnuta i bombardovana.

Vulin je podsetio da nije prvi put u istoriji srpskog naroda da ga napadaju veći, da mu pobiju decu i oduzmu zemlju, ali je prvi put da su se ratni saveznici, sa kojima smo u dva svetska rata izgubili više od dva miliona života boreći se za zajedničke vrednosti slobode i pravde, ujedinili sa onima protiv kojih smo se u tim ratovima borili, upravo zato što nisu verovali u te ideje.

Prema rečima ministra odbrane, vreme u kojem je srpski narod učen i skoro vaspitavan da je NATO agresija zapravo bila izazvana i da su Srbi sami krivi za svako zlo koje ih je zadesilo - deo je prošlosti.

- Od 2000. do 2012. godine srpskom narodu je bilo zabranjeno da govori i da se seća NATO agresije. Prvi čovek koji je imao hrabrost da izađe i kaže da je u pitanju NATO agresija, a ne NATO akcija ili NATO operacija, je bio tadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić - rekao je ministar odbrane.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Odluku da Srbija bude vojno neutralna, ministar odbrane vidi u opredeljenosti Srbije da bude slobodna.

- Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i nećemo postati članica NATO pakta makar bili poslednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta. I dokle god je Aleksandar Vučić predsednik države Srbije, dokle god vodi državu, mi nećemo biti članica NATO pakta. Tako smo izabrali i zato što su nas bombardovali, ali na prvom mestu zato što nikada nećemo da budemo u prilici da po tuđem naređenju radimo drugim narodima ono što su radili nama. Srbija je izabrala da bude slobodna. Srbija je izabrala da bude vojno neutralna - poručio je Vulin.

On je, u ime srpskog naroda, zahvalio svim učesnicima Konferencije koji su danas, kao i pre 20 godina, u najmračnijem času srpske istorije - za vreme NATO agresije, imali hrabrosti da budu uz Srbiju i Srbe i pronose istinu o agresiji u svetu.

- U tim teškim i najmračniji trenucima, kada su sve političke elite ovog sveta mirno posmatrale kako se ubija jedan, mali brojem, ali narod željan slobode, uz nas su bili hrabri pojedinci. Dvadeset godina kasnije, oni su se skupili ovde, u Beogradu, da vide narod koji je drugačiji, koji je hrabar kao onda, ali koji se oporavio od vremena od 2000. do 2012. godine, narod koji ima hrabrosti da stvari nazove pravim imenom. Želim da im zahvalim u ime čitavog srpskog naroda. Kada je bilo teško, oni su u svojim zemljama, gde su bili zbog toga kritikovani i napadani, govorili istinu o Srbiji - rekao je ministar Vulin i poručio da je Srbija zemlja koja pamti i da su Srbi narod koji ne zaboravlja nikada ni dobro ni zlo.

Organizatori Međunarodne konferencije, kojoj su se odazvali brojni eksperti međunarodnog prava, istorijskih, vojnih i političkih nauka, socijalnih i humanitarnih organizacija iz zemlje i inostranstva, su Beogradski forum, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije i Društvo srpskih domaćina.

Više od 70 prijavljenih govornika izneće svoje viđenje agresije i izraziti podršku srpskom narodu i njegovom rukovodstvu za uporno suprotstavljanje sili i požrtvovanje herojskoj odbrani prava malih naroda na suverenitet i sopstveni izbor.

VIDEO: Aleksandar Vulin položio vojničku zakletvu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    23. mart 2019 | 16:44

    ””Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i nećemo postati članica NATO pakta makar bili poslednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta - rekao je Vuli ””” Kako moze ovakve izjave moze da da Ministar odbrane Srbije u uslovima kada je juzni deo Srbije ne 20 sati ,ne 20 dana,ne 20 nedelja ,ne 20 meseci vec 20 godina Nato/EU vojno okupirana a dajete iste izjave kao ostali u vladi Srbije. Jel znas sta je Ustav Srbije kome si morao dati zakletvu da ces raditi po Ustavu Srbije ? U uslovima kada je deo drzave Srbije vojno okupiran proglasava se Nato/EU vojna okupacija u zemlji i u UN i proglasava se vanredno stanje u Srbiji. VOJNI SAVEZ SA RUSIJOM,RUSKE VOJNE BAZE PO CELOJ SRBIJI I U UN ILI RATOM POVRATITI JUZNU SRBIJU KOSOVO I METOHIJU I SRBIJA DA UDJE U EVROAZIJSKU UNIJU ! Vojni savez sa Putinovom Rusijom Ruske vojne baze po Srbiji DANAS i da u UN resavate DANAS sa Rusijom i Kinom povratak okupiranog dela juzne Srbije ili ako niste sposobni sacuvati teritorijalno Srbiju kako vas Ustav Srbije obavezuje dajte ostavku i vi i cela vlada Srbije na celu sa Aleksandrom Vucicem. Vi ste svi bruka Srbije!

  • Miki

    23. mart 2019 | 13:58

    Srpska vojska će opet imati nekadašnji nivo obuke i opremljenosti.

  • Dusan

    23. mart 2019 | 13:45

    Bas nije uredu sto se sprdate sa Vojskom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA