≫ 

Preostaje tačno 51 dan za odluku: Ako izbori budu u junu, ovo je precizna tabela kada moraju da budu raspisani

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne sme da prođe manje od 45, ni više od 60 dana

  • 96

Izbori će biti ili u junu ili na proleće iduće godine, izjavio je predsednik SNS Aleksandar Vučić, posle sednice Predsedništva stranke. Kako odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora donosi predsednik Srbije, Vučić koji se nalazi na ovoj funkciji, shodno računici ima 51 dan da prelomi i donese konačnu odluku.

Naime, shodno Ustavu Srbije i važećim zakonima, šef države, odnosno Predsednik Republike Aleksandar Vučić donosi odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, ali tek pošto dobije obrazložen predlog Vlade Srbije, odnosno premijerke Ane Brnabić, na osnovu kojeg će raspustiti i parlament.

- Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne sme da prođe manje od 45, ni više od 60 dana - izjavio je izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar za agenciju Beta.

Klačar - Foto: Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, Republička izborna komisija donosi uputstvo za sprovođene izbora i rokovnik izbornih radnji koji sadrži rokove za podnošenje izbornih lista, akreditacija za posmatranje, prigovore.

Kako poslednji prolećni mesec, odnosno jun, ove godine ima pet nedelja, što je dan kada se u Srbiji izlazi na birališta, lider naprednjaka i predsednik Srbije ima vremena do čak 16. maja, do kada može da donese odluku o vanrednim parlamentarnim izborima.

Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf

Iako, prema ovoj računici, Vučić ima na raspolaganju 51 dan da donese odluku, ako bi kojim slučajem izbori bili zakazani za 30. jun, na odluku ćemo prema poslednjoj najavi čekati najviše dvadesetak dana.

Naime, član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je da će se u tom periodu znati da li će izbora biti u junu ili u martu naredne godine.

Stefanović je, na pitanje novinara čemu je on bliži i kakav je njegov stav, rekao:

- Teško mi je da vam kažem, jer to ne zavisi od jednog, već od mnogo faktora, koji međusobno utiču jedni na druge. Videćemo u narednih 20-ak dana.

Stefanović je danas odgovarao na pitanja novinara i o izborima - Foto: MUP Srbije

Stefanović je pojasnio da je jun prvi realan, mogući termin za održavanje izbora.

- Čuli ste od predsednika šta su sve razlozi i šta je rekao. Ukoliko ne (u junu), onda naredne godine u martu - rekao je Stefanović.

Ukoliko bi u junu bili raspisani vanredni parlamentarni izbori, to bi bili 12. parlamantarni, a deveti vanredni izbori od uvođenja višestranačja.

VIDEO: Vučić o zahtevima opozicije

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja

    26. mart 2019 | 21:26

    Bice kako mora da bude.

  • Mira

    26. mart 2019 | 21:42

    Bez sumnje odluka koja bude donesena biće najbolja po Srbiju!

  • sanja

    26. mart 2019 | 21:17

    Nije vazno koji je dan jer znamo da predsednik Vucic pobedjuje.A opozicija moze da laze do sutra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA