Vučić razgovarao sa predsednikom Kineske akademije nauka: Srbiji poziv za članstvo u Međunarodnoj alijansi naučnih institucija (FOTO)

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Kini i predsedniku Siju

  • 46

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Kineske akademije nauka Bai Čunlijem, izrazivši uverenje da će njegova poseta značajno doprineti razvoju saradnje naših dveju zemalja, a posebno u oblasti visokih tehnologija i inovacija, kao i medicine i drugih prirodnih nauka, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić je istakao da ceo svet odaje priznanje Kini za fascinantan napredak u oblasti veštačke inteligencije, čemu je presudan doprinos dala i Kineska akademija nauka.

Stoga je izrazio zadovoljstvo što ta vrhunska naučna institucija potpisuje Sporazum o saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, čime će biti omogućena razmena iskustava u oblasti visokih tehnologija i inovacija, koje su osnova ekonomskog razvoja u budućnosti.

Čunli i Vučić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je rekao da se raduje svim uspesima koje Kina, uz mudro i odvažno liderstvo predsednika Sija i KP Kine, postiže na unutrašnjem i međunarodnom planu, uveren da će realizacija impresivnih ciljeva razvoja još više osnažiti poziciju Kine u svetu.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Kini i predsedniku Siju što Srbija kroz inicijativu Pojas i put, na osnovu sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva dveju zemalja, ima mogućnost da uspostavlja saradnju u različitim oblastima, pa je među prvim zemljama koja je sa Kinom potpisala Memorandum o razumevanju o Informatičkom putu svile.

Sastanak u Predsedništvu Srbije - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da je veoma počastvovan pozivom da učestvuje na Drugom forumu o saradnji u okviru inicijative Pojas i put u aprilu u Pekingu i da se ponovo sastane sa predsednikom Sijem, koga, kako je rekao, „u Srbiji poštujemo i doživljavamo kao najvećeg prijatelja“.

On je dodao da Kina, kroz tu inicijativu, pokazuje koliko poštuje načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, jer ona, kako kaže predsednik Si, “ne služi na sreću samo kineskom narodu, nego svim narodima na Novom putu svile”.

Predsednik Kineske akademije nauka Bai upoznao je predsednika Vučića sa radom i vrhunskim dostignućima te naučne institucije, koja ima oko 70000 naučnih radnika u više od 1000 naučno-istraživačkih objekata širom Kine.

On je uputio poziv Srbiji za članstvo u Međunarodnoj alijansi naučnih institucija i izneo inicijativu za potpisivanje sporazuma o saradnji i sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

Sastanak u Predsedništvu Srbije - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik KAN Bai je izrazio očekivanje da će više studenata i naučnih radnika koristiti mogućnost za usavršavanje u Kini. On je rekao da je saradnja u oblasti nauke i obrazovanja sastavni deo dobrih odnosa Srbije i Kine, sa velikim

potencijalima za obostranu dobrobit.

Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik SANU Vladimir Kostić, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lavica

    27. mart 2019 | 13:11

    Kina je dokazani prijatelj Srbije na zadovoljstvo obe drzave. Medjusibni dobri odnosi i saeadnja raste svakim danom sve vise na obostrano zadovoljstvo, a Srbija zna da ceni i postuje prave prijatelje.

  • vesna

    27. mart 2019 | 13:02

    Ponosna

  • Ana

    27. mart 2019 | 13:19

    Kinezi su nasi prijatelji i od njih u svakoj oblasti mozemo mnogo toga da naucimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA