≫ 

Vojska Srbije na Kosovo može da se vrati iz 4 razloga: To piše u Rezoluciji 1244, a evo šta kaže KFOR

U osvit septembarskih izbora 2000. godine, tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević naredio je formiranje "Kosmetskog odreda mira", jedinice koja će se navodno prva vrati na Kosovo

Rezolucija 1244 doneta je na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 10. juna 1999. godine, sa ciljem političkog rešenja krize na Kosovu posle bombardovanja, a zarad očuvanja međunarodnog mira, bezbednosti i osiguravanja slobodnog povratka izbeglica i raseljenih lica u svoj dom. Ovom rezolucijom odobreno je međunarodno, vojno i civilno prisustvo u SRJ i uspostavljanje Privremene administrativne misija OUN na Кosovu (UNMIК), a Kosovo i Metohija su stavljeni pod mandat UN. Ovaj dokument predviđa i povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije.

U osvit septembarskih izbora 2000. godine, tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević naredio je formiranje "Kosmetskog odreda mira", jedinice koja će se navodno prva vrati na Kosovo.

Za komandanta kosmetskog odreda imenovan je general-pukovnik Momir Vukadinović, kome je general-pukovnik Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba VJ, u ime predsednika SRJ Slobodana Miloševića predao zastavu odreda.

Generali Pavković i Lazarević - Foto: Tanjug/AP

Bio je to vanformacijski i vanserijski sastav prepotčinjen 3. Armiji, brojao je 999 posebno odabranih profesionalnih pripadnika vojske i policije, sa pratećim osobljem, organizovan u četiri mehanizovane čete i ostale, manje mešovite jedinice. Vrhunski su, za tadašnje prilike, bili opremljeni, naoružani, obučeni i uvežbani.

3. Odred specijalne namene je raspolagao sledećom težom borbenom i ostalom tehnikom:

– 53 BVP-a (borbena vozila pešadije M-80 i 80/A, oklopni transporteri na gusenicama),

– 17 BPV-a (borbena vojno-policijska vozila, oklopni transporteri na točkovima),

4 BRDM-a (oklopna borbeno-izviđačka vozila na točkovima),

– 19 specijalnih vozila,

– 108 neborbenih vozila.

Završna smotra Kosmetskog odreda, kada je izvedena i taktička vežba sa bojevim gađanjem pod nazivom „Povratak 2000”, održana je 1. septembra 2000. godine na poligonu kod Pirota. Pokaznoj vežbi Trećeg odreda specijalne namene prisustvovali su i vojni predstavnici Austrije, Bugarske, Grčke, Iraka, Italije, Japana, Kine, Mađarske, Poljske, Rumunije, Rusije i Ukrajine.

Međutim, ova pokazna vežba je bio jedini pokret ove jedinice pred kamerama. Niti je više pominjana u javnost, niti se vratila na KiM. Možda je, još tada najtačniju formulaciju povratka Vojske na prostore Kosmeta dao jedan italijanski general, koji je rekao:

- Vojska Jugoslavije pripremila je ovaj odred kao nijedna vojska na svetu u ovakvoj situaciji. Ipak, da li će se ovaj odred vratiti na Kosovo, pre svega je političko pa tek onda vojno pitanje.

Tako, po svemu sudeći i danas, kada je na čelu KFOR-a njegov zemljak general Lorenco D''Adario.

Lorenco D''Adario - Printskrin: Facebook/Kosovo Force - KFOR

On je komentarišući deo Rezolucije 1244 kojim se predviđa povratak na Kosovo do 1.000 srpskih vojnika i policajaca, rekao da se u pomenutom dokumentu, u dodatku 2, stav 6, navode 4 razloga zbog kojih bi danas pripadnici Vojske Srbije mogli put južne pokrajine:

- Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate da bi obavljali sledeće funkcije:

1. vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti;

2. obeležavanje/čišćenje minskih polja;

3. održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima;

4. održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima".

Zatim se u napomenama navodi da će "povratak osoblja biti pod nadzorom međunarodnih snaga bezbednosti (KFOR) i biće ograničeni na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade)", što znači da u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ne postoji mogućnost slanja 1.000 vojnika iz bilo kojeg drugog razloga osim gore pomenuta četiri ili bez prethodnog dogovora.

- A sve četiri navedene funkcije bez problema garantuju ili KFOR ili kosovske bezbednosne organizacije, i takva odluka bi u ovom trenutku bila "anti-istorijska - naglasio je D''Adario za list "Jedinstvo" .

Foto: Kosovo Force - KFOR

Ipak, čini se da je Srbima na KiM danas veća briga prisustvo jedinica sile iz Prištine na područjima gde je naš živalj većinski.

Objašnjavajući situaciju da po Briselskom sporazumu, specijalne kosovske snage ROSU mogu da uđu na sever Kosova samo uz odobrenje lokalnih vlasti, odnosno gradonačelnika sa severa KiM, D''Adario je rekao da KFOR poštuje sve postojeće sporazume, ali da postoji "mala konfuzija" po ovom pitanju i da je zaista važno da ga svi ljudi razumeju.

On je objasnio da na Kosovu postoje Kosovska policija (KP) i Kosovske bezbednosne snage (KBS).

Glavna uloga Kosovske policije je da garantuje sprovođenje zakona, što oni i mogu da čine na celoj teritoriji Kosova bez traženja dozvole. KP ima i neke posebne jedinice kao što su Specijalna operativna jedinica (SOJ) i Specijalna jedinica za intervencije (SJI); to su jedinice Kosovske policije i kao takve one mogu obavljati svoj mandat za sprovođenje zakona širom Kosova bez potrebe da za to traže odobrenje.

Kosovska policija - Foto: Marko Jovanović

Sa druge strane, Kosovske bezbednosne snage, prema ranijem sporazumu, morale su dobiti dozvolu od strane komandanta KFOR-a pre bilo kakvog razmeštanja na sever Kosova.

- Do sada se nikada nije dogodilo da su KBS poslate na sever Kosova i očekujemo da institucije na Kosovu nastave da se pridržavaju tog sporazuma - rekao je D''Adario i dodao da za sada, KFOR ne obučava Kosovske bezbednosne snage (KBS), i nije uključen u njihovu transformaciju i nema nikakve veze sa njihovim regrutovanjem.

VIDEO: Ovo čudo od letelice će parati srpsko nebo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Волф Сербиа

    27. mart 2019 | 19:50

    Господо из НАТО-а и праведне нам Америке,пре 20 година смо вам срушили понос! Прекрило га је блато једног сеоцета у Србији! Знате ви врло добро зашто не дозвољавате присуство наше војске на Косову и Метохији,још увек вас боли што са великом копненом силом нисте могли да прођете поред вишеструко малобројније војске! ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!

  • aca

    27. mart 2019 | 19:29

    Malo sutra bi to sve tako bilo da je Putin tada na vlasti bio

  • Crepajac

    27. mart 2019 | 21:11

    I nekoliko stotina je dovoljno za početak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA